Грекокатолицька Парафія в Патоці (Модлі) святкувала ювілей 60 – ліття.

Грекокатолицька Парафія в Патоці (Модлі) святкувала ювілей 60 – ліття.

В днях 14 – 15 жовтня Грекокатолицька Парафія в Патоці святкувала храмове свято – празник Покрови Пресвятої Богородиці. В цьому році крім самого празника була ще одна нагода до святкування, а саме: 60 років Парафії.

В суботу в 17.00 год. служилася Велика Вечірня з Литією, а вірні мали змогу підготовитись до святкування через Таїнство Покаяння, яким служили: о. Богдан Огородник з Любіна та о. др Мирослав Драпала з Лігниці.

В неділю численно зібрані вірні з місцевої парафії, але й також з гості з інших парафій почали подячну молитву Молебнем до Богородиці. Опісля процесійно до храму ввійшли священики з архиєпископом кир Іваном Мартиняком, який очолив Архиєрейську Божественну Літургію. Перед її початком Владику привітали місцеві Парафіяни та о. Павло Березка. Літургію сослужили: о. декан Андрій Міхалішин, о. Богдан Огородник о. Мирослав Драпала, о. Павло Добрянський та місцевий парох. Присутніми були також латиньскі священики: кс. дзієкан Станіслав Кусік з Болєславца, з якого гостини користають грекокатолики з України – в костелі де є парохом служится наша літургія, та кс. Юзеф Адамовіч, парох Ґромадкі.

В проповіді Владика Іван привітав місцеву спільноту з Ювілеєм як колишній парох і підчеркнув, що крім будування людської спільноти треба звернути увагу в першу чергу на Божий задум, що до нас. Проповідник наголосив на реальність заступництва Пресвятої Богородиці навязуючи до обявлень марійних у Фатімі.

Літургія завершилась побажаннями та співом «Многая літа» для нашої церковної ієрархії і Божого народу. Опісля відбулася святкова зустріч – всі присутні на торжествах мали змогу стрінутись при столі і підкрипитися підготовленим почастунком, поспілкуватися та побачити і послухати, що підготовили наймолодші парафіяни та солісти. Була нагода щоб взяти слово і привітати Парафію в Патоці з її Ювілейем.

***

В 1957 р. о. Володимир Гайдукевич почав душпастирювання в селі Модла де доїжджав зі Шпротави (а також до Лігниці, в роках 1957 – 1974). Після смерті о. Гайдукевича, коротко приїжджав о. Владислав Росєцкі, а опісля вірним почав служити о. Іван Мартиняк, пізніше єпископ Перемиський і Митрополит Перемисько – Варшавський (1975 – 1991). Сьогоднішньому Архиєпископові помагали як сотрудники: о. Станіслав Тарапацкий (1983 – 1987) та о. Марко Сосницький (1987 – 1991) – який став парохом (1991 – 1998) після від’їзду Владики до Перемишля. В Модлі (а також Лігниці і Зам’єніцах) служили також о. Мирослав Драпала (сотрудник 1996 – 1999) та о. Богдан Огородник (1998 – 1999). З 1999 р. Модлу і Зам’єніце відлучено від Лігниці і душпастирем призначено о. Богдана Гарасима, дотеперішнього сотрудника. В обох парафіях вірні спільно з парохом піднялися труду будування церков, що з успіхом завершено. Церкву для парафіян Модли побудовано в сусідньому селі Патока, яку освячено 14 жовтня 2010 року. Опісля Владика Вроцлавсько – Ґданьский Володимир Ющак переніс осідок парафії з Модли до Патокі. З 2013 р. душпастирем є о. Павло Березка. З парафії вийшло двох священиків: о. мітрат Юліян Гойняк та о. Іван Ключник.

Дякуємо Богові за цей час і всіх Осіб – священиків і мирян, яких нам дарував протягом тих років!

о. Павло Березка

 

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK