400-ліття Чину Святого Василія Великого

400-ліття Чину Святого Василія Великого

В суботу 14 жовтня в день свята Покрова Пресвятої Богородиці у Свято-Успенському василіянському монастирі у Варшаві відзначено 400-ліття Чину Святого Василія Великого, а також свято Провінції, Покрова Пресвятої Богородиці. Святкування почалися Архиєрейською Службою Божою яку очолив Архиєпископ Євген Попович Митрополит Перемисько-Варшавської Архиєпархії. У святкуваннях були присутні ченці Провінції з Польщі, представники інших Провінцій Василіянського Чину, єпархіальні священики, монахині, а також миряни які чисельно прибули до монастиря на святкування. Опісля Літургії митрополит вручив на руки протоігумена о. Петра Козіцького ЧСВВ, медаллю блаженного Йосафата Коциловського «ЗА ВІРНІСТЬ ЦЕРКВІ». Опісля літургії в год. 19.20 запляновано ювілейний концерт василіянського монашого хору „Deisis” Василіянського інституту у Брюховичах (Львів, Україна). В неділю 15 жовтня в год. 11.00 відбудеться також презентація книг присвячених ювілеєві 400-ліття Василіянського Чину.

Василіяни у Варшаві – Історичний нарис

Перший василіянський осідок у Варшаві постав у 1721 році при вул. Подвалє. Василіяни прибули до Варшави з монастиря у Супраслі. Теперішній василіянський монастир, який знаходиться при вул. Мйодовій 16, був споруджений в роках 1781-1784 згідно з проектом відомого королівського архітектора Домініка Мерліні.
Під час російської окупації варшавський монастир було ліквідовано. Однак він проіснував найдовше з усіх василіянських монастирів у Російській імперії. Монастир було закрито в 1872 році, а церкву в 1875 році перебрала Російська Православна Церква.
До Варшави, вже на постійно, Василіяни повернулися щойно в 1929 році. Спочатку вони оселилися в одній частині монастирського комплексу, який цілісно перебрали щойно в 1936 році.
Під час Варшавського повстання у 1944 році монастир і церква були зруйновані. Після війни увесь монастирський комплекс було відбудовано в 1949 році. Упродовж декількох десятиліть це був одинокий діючий василіянський монастир, який знаходився на території комуністичних держав. Сьогодні у монастирі знаходитсья осідок Протоігумена Чину Св. Василія Великого в Польщі. У монастирі знаходиться також Новіціят та осередок студій. Монастирський храм виконує роль святині греко-католицької парафії у Варшаві. (http://www.bazylianie.pl)

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK