Празник Благовіщення у літургійних текстах

Празник Благовіщення у літургійних текстах

Тропар і кондак празника Благовіщення

Тропар, глас 4: Днесь спасення нашого начало і від віку таїнства явління. Син Божий сином Діви стається і Гавриїл благодать благовістує. Тому й ми з ним до Богородиці закличмо: Радуйся, Благодатна, Господь з Тобою.

Кондак, глас 8: Непереможній Владарці на честь перемоги ми, врятовані від лиха, благодарні пісні виписуємо Тобі, раби Твої, Богородице. А Ти, що маєш силу нездоланну, від усяких нас бід охорони, щоб звати Тобі: Радуйся, Невісто неневісная.

Джерело: Прийдіте поклонімся. Молитовник, Видавництво «Свічадо», Львів 2007.

Стихири вечірні Благовіщення на «Господи, взиваю я»

(г.6, подібний «Всю отложивше»): Раду предвічну відкриваючи Тобі, Отроковице, Гавриїл представ, Тебе вітаючи й звіщаючи: «Радуйся, Земле незасіяна; радуйся, Купино неопалима; радуйся, Глибино непроглядна; радуйся, Мосте, що на Небеса переводиш, і Ліствице недосяжна, яку Яків видів; радуйся, Божественний Сосуде манни; радуйся, Звільнення від прокляття; радуйся, Адамове Покликання, – з Тобою Господь!»

Являєшся мені як людина, – говорить Нетлінна Отроковиця до Архистратига, – і як же віщаєш слова надлюдські? Бо сказав єси, що буде Бог зо мною і вселиться в утробу мою. І як же стану я, скажи мені, краєм безкрайнім і місцем священним Того, Хто над Херувимами? Не мани мене оманою, бо не пізнала я насолоди, не посвячена я в тайну подружжя, як же зможу я Дитя родити?»

Там, де хоче Бог, перемагається порядок природи, – говорить безплотний, – і те, що понад людину, сподіюється. Моїм віруй істинним словам, Всесвята Пренепорочная». Вона ж воскликнула: «Хай станеться зо мною нині по слову твоєму, і народжу Безплотного, що плоть од мене прийме, щоб Він через це з’єднання привів людину до первісного достоїства, як Єдиний Сильний».

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

(г.6): Посланий був з Неба Гавриїл Архангел благовістити Діві зачаття і, прийшовши в Назарет, роздумував у собі, чудові дивуючись: О, як Неосяжний, що перебуває в Вишніх, – од Діви народжується? Той, Хто має за престол Небо і за підніжжя землю – в утробі вміщається дівичій? Той, на Кого шестикрилі й многоокі дивитися не можуть – по слову єдиному од Неї воплотитися благоволив; Слово Боже – Той, Хто тут являється! Чого ж я стою і не говорю Діві? – «Радуйся, Благодатная, Господь, з Тобою; радуйся, Чистая Діво; радуйся, Невісто Неневісная; радуйся, Мати Життя, благословен Плід лона Твого!»

Джерело: Божественна Літургія Передосвячених Дарів, Видавництво Майстерня літургійних перекладів «Трипіснець», Львів 2009.

Стихири вечірні Благовіщення на Литії

(г.1): Шостого місяця посланий був архистратиг Гавриїл до Тебе, Діво Чиста, щоб сповістити Тобі слово спасіння. Воднораз же й привітати Тебе: Радуйся, благодатна, Господь з Тобою! Ти породиш споконвічного Отцевого Сина. Він спасе людей своїх від їхніх гріхів.

Шостого місяця посланий був з неба архангел Гавриїл в Галилейське місто Назарет, щоб принести Діві радість благовіщення. Увійшовши до Неї, промовив: Радуйся, благословенна, Господь з Тобою! Радуйся, вмістилище невмістимого Єства, якого небо не помістило, а лоно Твоє помістить, Благословенна! Радуйся, святе Адамове визволення і Євине спасіння – радосте світу і щастя роду нашого.

Архангел Гавриїл посланий був від Бога з неба до чистої Діви в місто галилейське Назарет, щоб благовістити Їй незвичайний спосіб зачаття. Посланий був слуга безтілесний до духовного Міста і в духовну Браму, щоб сповістити прихід Владики; посланий був небесний воїн до одуховленої славної Палати, щоб незаймане приміщення Творцеві приготувати. Прийшовши, каже до Неї: Радуйся, вівтарю вогненний, славніший від отого чотириликого! Радуйся, престоле Царя небесного! Радуйся, горо неторканна! Радуйся, захисте всечесний, в Тобі бо тілесно поселилась вся повнота Божества – благоволінням споконвічного Отця та співдіянням Всесвятого Духа! Радуйся, Благодатна, Господь з Тобою!

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові.
(г.8): Нехай веселиться небо і земля нехай радіє, бо Син споконвічний, співбезпочатковий і співпрестольний з Отцем, щедрий на чоловіколюбну милість, Отчим благоволінням і задумом прийняв стан приниження та поселився в дівиче лоно, наперед очищене Духом. О, чудо! Бог – у людині! Невмістимий – у лоні, Бездітній – у часі! І ще щось найславніше: бо і зачаття безсіменне, і вивищення невимовне, і таїнство велике. Бог применшується і приймає тіло та розвивається. Ангел, звіщаючи Чистій зачаття, мовив: Радуйся, Благодатна, з Тобою Господь, що має велику милість.

І нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
(г.2): Гавриїл благовістить нині Благодатній: Радуйся, Мати Діво, що мужа не знала! Не дивуйся незвичайній моїй появі і не страхайся, бо я архангел. Колись змій обманув Єву, а я нині благовістую Тобі радість, бо Ти, Пречиста, не зазнаєш тлінности і породиш Господа.

Джерело: Молитвослов, Видавництво оо. Василіян, Рим –Торонто 1990.

Стихири вечірні Благовіщення на стиховні

(г.4): Шостого місяця посланий був архангел до Діви Чистої і мовив Їй, щоб радувалася, і благовістив Їй, що від Неї вийде Визволитель. Вона ж, прийнявши це привітання, зачала Тебе предвічного Бога, що невимовно зволив стати людиною, на спасіння душ наших.

Мову незнану почула Богородиця, коли вирік до Неї архангел слова благовіщення. Вона зачала Тебе, споконвічного Бога, як тільки з вірою прийняла привітання. Тому і ми, радіючи, кличемо до Тебе: Незмінний Боже, що з Неї прийняв тіло, подай мир світові, а душам нашим велику милість!

Оце сьогодні нам Благовіщення: Понад усяке розуміння Бог з’єднується з людиною!* Голос архангела проганяє сумнів, бо Діва приймає радість, земне стає небесним, а світ звільнюється від прадавнього прокляття. Тому нехай радіє створіння, співаючи пісню: Творче і Спасителю наш, Господи, – слава Тобі!

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
Сьогодні радість благовіщення, звеличення дівства: низи з висотами з’єднуються, Адам обновляється і з первісної журби визволяється Єва, а тінь нашого єства, сприйняттям і злукою з Божеством, стає церквою Божою. О, таїнство! Незнаний досі спосіб приниження, невимовне багатство доброти! Ангел слугує чудові, дівиче лоно приймає Сина! Дух Святий додолу посилається, Отець згори благословить і за спільною ухвалою настає зміна. У Ній і Нею ми спаслися, тож до Діви з Гавриїлом закличмо: Радуйся благодатна! З Тебе наше спасіння – Христос Бог наш. Він, прийнявши від нас природу, Тебе підніс до себе, тож моли Його, щоб спаслися душі наші.

Джерело: Молитвослов, Видавництво оо. Василіян, Рим –Торонто 1990.

Сідальні утрені Благовіщення

(г.1, подібний: Воїни, які стерегли): Великий воєвода безтілесних ангелів, з’явившись у граді Назареті, сповіщає Тобі, Пречиста, Царя віків і Господа, кажучи: Радуйся, благословенна Маріє, недоступне і невимовне чудо, людей обново!

(г.3, подібний: Красотою Твого): Нині все створіння радіє, бо Тобі архангел сповістив: Радуйся, благословенна, чесна і пречиста Мати Христа Бога! Нині присоромлено зухвальство змія і прокляття прародичів розірвано, тому безперестанно взиваємо до Тебе: Радуйся, Благодатна!

(г.4, подібний: Здивувався Йосиф): Гавриїл з небес взиває до Пречистої: Радуйся, бо Ти зачнеш в утробі превічного Бога, що словом створив краї світу. Марія відповідає: Як же я народжу Сина, коли я не знаю мужа? Чи бачив хто коли безсіменне народження? І сказав ангел Богородиці Діві, вияснюючи: На Тебе зійде Дух Святий і сила Всевишнього отінить Тебе.

Посланий був Гавриїл до Діви Марії, і сповістив Їй невимовну радість, що зачне безмужно і безболісно: Народиш бо Сина, превічного Бога, і Він спасе людей своїх від гріхів їхніх; і засвідчує Той, Хто послав мене привітати Тебе: Радуйся, Дівою народиш і після народження далі перебуватимеш Дівою.

Джерело:
Молитвослов, Видавництво оо. Василіян, Рим –Торонто 1990.
Мінея Святкова. Частина ІІ, Видавничий відділ Української Православної Церкви Київського Патріархату, Київ 2003.

Канон утрені Благовіщення

Пісня 1

Ірмос: Відкрию уста мої, і наповняться духом, і слово промовлю до Цариці Матері і, світло радіючи, прославлю Її чудеса.

Діва: Нехай оспівує Тебе, Владичице, граючи на духовній Псалтирі, Давид праотець Твій: Слухай, Дочко, глас радости архангела; він сповіщає Тобі невимовну радість.

Ангел: Взиваю до Тебе, радіючи; прихили вухо Твоє і вислухай мене, я звіщаю безмужне зачаття Боже; бо Ти знайшла благодать у Бога, яку ніколи інша не знаходила, Пречиста.

Діва: Як зрозуміти, ангеле, силу твоїх слів? Як буде те, що ти сказав? Скажи ясніше, як зачну, будучи безмужною Дівою? Як я стану Матір’ю Творця Мого?

Ангел: Ти думаєш, легко мені відповідати? Думаю і радію, бачачи Твоє утвердження; будь сміливою, Владичице, бо коли хоче Бог, то й неможливе здійснюється.

Пісня 3

Ірмос: Богородице, живоносне й достатнє джерело, співців Твоїх,* що врочисто Тебе прославляють,* духовно укріпи і в Божественній Твоїй славі* вінців слави сподоби.

Діва: Не стало князя в юдеїв, прийшов останній час, коли має з’явитися надія народів – Христос. Ти ж скажи Мені, як я можу народити Його, будучи Дівою?

Ангел: Хочеш від мене довідатися, Діво, про Твоє зачаття, але воно є невимовним; Дух же Святий творчою силою осінить Тебе і звершить.

Діва: Праматір моя, будучи спокушеною змієм, споживи божественної позбавилася, бо з раю вигнана була. Тому і я боюся твого дивного привітання, соромлюся спокуси.

Ангел: Я є Божий посланець, щоб сповістити Тобі про Божественну Раду. Чому боїшся, Всенепорочна, мене, що Тебе більше боїться? Чого благоговієш, Владичице, переді мною, що перед Тобою чесно благоговіє?

Сідальний, глас 8: Слово Боже нині на землю зійшло, ангел представ перед Дівою і взивав: радуйся, Благословенна, Ти бо єдина залишилася нетлінною, прийнявши в утробу предвічне Слово і Господа, Який як Бог спасе від омани рід людський.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Посланий був з небес архистратиг Гавриїл від Бога; він швидко представ перед одухотвореним градом, промовляючи до Неї ясно: Творця приймеш, Діво, в утробі і народиш Його істинно у плоті. Тому я посланий сповістити Тобі дивне Різдво, Чиста, і стою, взиваючи до Тебе: радуйся, Невісто неневісна.

Пісня 4

Ірмос: Ісус, як Бог істинний, що сидить у славі на престолі небесному, зійшов на хмарі легкій, на руках Пречистої, і спас тих, що взивають: слава, Христе, силі Твоїй.

Діва: Від пророка, що колись провістив Еммануїла, я чула про якусь Діву Святу, що вона народить; хочу зрозуміти, як природа людська витримає з’єднання з Богом?

Ангел: Кущ, який не згорав, охоплений полум’ям, на Тобі, обрадувана, всехвальна, виявив преславну таємницю; бо після народження Ти залишишся чистою Приснодівою.

Діва: Освітлений сяйвом Бога Вседержителя, істини проповіднику, скажи, Гавриїле, найправдивіше: як я, маючи навіть чистоту нетлінну, можу народити плоттю безплотне Слово?

Ангел: Я зі страхом, як раб, стою перед Тобою, Владичице, і навіть боюся нині дивитися на Тебе, Діво, бо на Тебе, як дощ на руно, зійде слово Отче, як благозволив.

Пісня 5

Ірмос: Здивувалось усе Божественній славі Твоїй, Ти бо, нетлінна Діво, носила в утробі Бога всіх і породила відвічного Сина, подаючи мир усім, що Тебе прославляють.

Діва: Не можу зрозуміти слова твого провіщення, бо багато було чудес, силою Божою чудодіяних, знамення і прообрази в Законі, а діва без мужа ніколи не народжувала.

Ангел: Ти, Всенепорочна, дивна, тому і чудо Твоє дивне; бо Ти єдина з усіх приймеш в утробі Царя всіх; і Тебе прообразують пророчі слова, і загадки, і знамення, що в Законі.

Діва: В усьому неосяжний і всіма невмістимий, як Він може оселитися в утробі Діви, Яку сам створив? Як я зачну Бога-Слово, співбезначального Отцю і Духу?

Ангел: Це ж Твоєму праотцеві Давиду обіцяв Бог посадити на престолі його Царства Того, Хто від Тебе народиться. Згідно з видінням Якова Він обрав Тебе за свою оселю.

Пісня 6

Ірмос: Божественне це і всечесне справляючи свято Богоматері, прийдіть, богомудрі, руками заплещемо, народженого від Неї Бога прославимо.

Діва: Почувши радісний глас твого слова, Гавриїле, я божественною радістю наповнилася, бо сповіщаєш ти про радість і веселість сповіщаєш безкінечну.

Ангел: Тобі дана божественна радість, Богомати; Тобі про радість все творіння співає, Богоневісто; бо Ти єдина називаєшся Матір’ю Сина Божого, Пречиста.

Діва: Нехай через мене нині буде знищене засудження Єви; нехай через мене нині буде повернуто борг; нехай через мене буде виплачено давній борг з переповненням.

Ангел: Бог обіцяв праотцю Аврааму, що через його рід благословляться всі народи; а через Тебе, Пречиста, сьогодні здійснюється ця обітниця.

Кондак, глас 8: Непереможній Владарці на честь перемоги ми, врятовані від лиха, благодарні пісні виписуємо Тобі, раби Твої, Богородице. А Ти, що маєш силу нездоланну, від усяких нас бід охорони, щоб звати Тобі: Радуйся, Невісто неневісная.

Ікос: Ангел предстатель з небес посланий був промовити до Богородиці: радуйся! І з безплотним гласом, побачивши Тебе, Господи, втіленим, здивований стояв, взиваючи до Неї: радуйся, бо через Тебе радість засяє; радуйся, бо через Тебе клятва зникне; радуйся, упалого Адама підняття; радуйся, сліз Євиних визволення; радуйся, висото, для людських помислів неприступна; радуйся, глибино, і для ангельських очей неоглядна; радуйся, Царський престоле; радуйся, бо Ти носиш Того, Хто всіх носить; радуйся, зоре, що попереджає сонце; радуйся, утробо Божественного втілення; радуйся, бо Тобою оновлюється творіння; радуйся, бо через Тебе поклоняємося Творцю. Радуйся, Невісто неневісная. 

Пісня 7

Ірмос: Не поклонилися тварі замість Творця побожні юнаки, але, вогненну погрозу сміливо зневаживши, радувалися, співаючи: преславний Господи, Боже отців, благословен єси.

Діва: Сповіщаючи про Світло духовне, що з’єдналося з тілом земним з великої милости, про світле Благовіщення, з божественним привітанням нині ти взиваєш до Мене: благословенний плід утроби Твоєї.

Ангел: Радуйся, Діво Владичице; радуйся, Пречиста; радуйся, оселе Божа; радуйся, світильнику світла, Адамове закликання, Євине визволення, горо свята, найвиразніше освячення і чертогу безсмертний.

Діва: Очисти душу, освяти тіло, сотвори мене храмом вмістимим для Бога, скинією богоприкрашеною, храмом, одухотвореним сходженням Пресвятого Духа, і чистою Матір’ю Життя.

Ангел: Як найсвітлішу свічку, і Богом створений чертог, бачу Тебе нині, як золотий кивот; прийми, Богоневісто, Подателя Закону, що через Тебе благозволив визволити тлінну людську істоту.

Пісня 8

Ірмос: Юнаків побожних у печі спасло Різдво Богородичне: тоді провіщене, а нині здійснене, воно весь світ спонукає співати; всі творіння, хваліть Господа і прославляйте повіки.

Діва: Ніякий земний розум не може зрозуміти те преславне, що ти мені сповіщаєш, – відповідає Діва, – почувши твої слова, я боюся і жахаюся, щоб ти не послав мене далеко від Бога, як оманою змій Єву. Але так взиваю: благословляйте, всі діла Господні, Господа і прославляйте Його повіки.

Ангел: Ось, незрозуміле для Тебе з’ясувалося, – відповідає Гавриїл, – добре Ти сказала: річ незбагненна; підкорюючись словам уст Твоїх, відкинь усякий помисел про оману, а віруй, як дійсній речі. Я ж, радіючи, взиваю: благословляйте, всі діла Господні, Господа і прославляйте Його повіки.

Діва: Закон цей є від Бога для людей, – Непорочна тут же промовила, – від обопільної любови буває народження, я ж зовсім не знаю тайни шлюбу, як же ти говориш, що я маю народити? Боюся, чи не улесливі слова ти говориш, однак взиваю так: благословляйте, всі діла Господні, Господа і прославляйте Його повіки.

Ангел: Слова, що Ти мені віщаєш, Чиста, – ангел знову до Неї промовляє, – це є звичайний спосіб народження людей смертних; істинний Бог, як Він сам тільки знає, невимовно і вище всякого розуміння, втілюється із Тебе. Тому і взиваю, радіючи: благословляйте, всі діла Господні, Господа і прославляйте Його повіки.

Діва: Ти явився мені, щоб сповістити істину, – говорить Діва, – бо ти є благовісником загальної радости; душу свою очистила з тілом, і нехай буде мені за твоїм словом, нехай оселиться в мені Бог. До Нього ж взиваю з тобою: благословляйте, всі діла Господні, Господа і прославляйте Його повіки.

 

Пісня 9

Ірмос: Як до одухотвореного Божого кивота, нехай ніяк не доторкнеться рука скверна; уста ж вірних, Богородиці невмовкно глас ангела виголошуючи, з радістю нехай взивають: радуйся, Благодатна, Господь з Тобою.

Незбагненно для розуму зачавши Бога, від закону природи Ти утаїлася, Діво; в народженні Ти не зазнала тлінної материнської природи, бо була вищою від неї. Тому достойно чуєш: радуйся, Благодатна, Господь з Тобою.

Як виточуєш Ти молоко, Діво чиста, не можуть вимовити земні уста, бо Ти показуєш дивне явище надприродне, перемагаєш закон народження. Тому достойно чуєш: радуйся, Благодатна, Господь з Тобою.

Таємно сказано про Тебе, Мати Всевишнього, у Святому Писанні, бо Яків побачив Тебе колись в образі ліствиці, сказавши: це сходження Боже. Тому Ти чуєш достойно: радуйся, Благодатна, Господь з Тобою.

Купина і вогонь дивно показали боговидцю Мойсею чудо; він, шукаючи в течії часу останні літа, побачив їх у чистій Діві, промовляючи: до Неї як до Богородиці нехай взивають: радуйся, Благодатна, Господь з Тобою.

Даниїл назвав Тебе горою духовною, Божою Матір’ю – Ісая; бачив Тебе як руно Гедеон, Давид же називає святилищем, дверима ж Тебе іменує інший; Гавриїл же взиває до Тебе: радуйся, Благодатна, Господь з Тобою.

Джерело:
Мінея Святкова. Частина ІІ, Видавничий відділ Української Православної Церкви Київського Патріархату, Київ 2003.
Прийдіте поклонімся. Молитовник, Видавництво «Свічадо», Львів 2007. /кондак/

Світильні утрені Благовіщення

Архистратиг ангельських хорів був посланий від Бога Вседержителя до чистої Діви: благовістити Їй дивне і невимовне чудо, що Бог, як людина, від Неї безсіменно стане дитиною, щоб відродити людство. А ви, люди, благовістіть оновлення світу.

Сьогодні виявляться Божа таємниця, що була надвічно: Бог-Слово стає Сином Діви з милосердя, і Гавриїл сповіщає радість Благовіщення. З ним же взиваємо до Неї: Радуйся, Мати Господня.

Джерело:
Молитвослов, Видавництво оо. Василіян, Рим –Торонто 1990.
Мінея Святкова. Частина ІІ, Видавничий відділ Української Православної Церкви Київського Патріархату, Київ 2003.

 

Стихири утрені Благовіщення на «на хваліте»

(г.1, подібний: Небесних хорів): З небесних просторів злетів Гавриїл у Назарет і став перед Дівою Марією, кажучи Їй: Радуйся! Ти зачнеш Сина, сущого перед Адамом, Творця віків і Визволителя тих, які кличуть до Тебе: Радуйся, Чиста!

Єдиносущне Слово Отця безначального, не розлучаючись з небесами, з великої своєї милости нині з’явилось на землі; виявивши милосердя до нашої немочі, прийняло на себе Адамову убогість – чужу собі подобу.

Гавриїл з неба приніс Діві благовість, кликнувши: Радуйся!* Бо Ти зачнеш Того, Хто у Твоїм лоні має вміститися, Кого ж ніхто вмістити неспроможний, і породиш Того, Хто раніш досвітньої зорі від Отця засяяв.

Вічне Слово плоттю вселилося в Тебе, Богородице Діво, Отчою Радою, і оновило рід наш, упалий від давньої клятви; тому всі ми разом з ангелами вірно взиваємо до Тебе: Радуйся, Мати Христова.

Стихира Теофана Начертанного, єпископа Нікейського.
(г.2): Од віку скрите таїнство днесь одкривається, і Син Божий стає сином людським, щоб, гірше прийнявши, подати мені ліпше. Обманувся в давнину Адам і, забажавши стати богом, не став. Людиною стає Бог, щоб Адама богом учинити. Хай радується творіння, хай ликує природа, бо Архангел перед Дівою стоїть зо страхом і «Радуйся!» приносить Їй взамін печалі. З найглибшої милости вочоловічився Ти, Боже наш, – слава Тобі!

Джерело: Молитвослов, Видавництво оо. Василіян, Рим –Торонто 1990.

Джерело:
https://www.ukr-parafia-roma.it

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK