Святкування у Млинах 209 річниці дня народження о. Михайла Вербицького — автора державного Гімну України

Святкування у Млинах 209 річниці дня народження о. Михайла Вербицького — автора державного Гімну України

У Млинах вшановано пам’ять творця мелодії Державного Гімну – о. Михайла Вербицького, 4 березня припадає його днь народження. З цієї нагоди у Млинах відбулися урочистості за участі численних делегацій з України та з Прльщі. Урочистості розпочалися у церкві Покрови Пресвятої Богородиці у селі Млини, де колись був парохом отець Михайло Вербицький.
У каплиці-пантеоні, де похований видатний українець присутні вшанували пам’ять та поклали квіти. Молитви очолив отець митрат Болгдан Степан, організатором торжеств був отець декан Іван Тарапацький – парох Млинів, присутній був також отець Христофор Блажеєвський та римокатолицький парох.
Довідково:
Отець Михайло Вербицький – видатний композитор, громадський діяч, автор гімну України “Ще не вмерла Україна” – народився 4 березня 1815 року у селі Явірник-Руський, що на Надсянні, де його батько Михайло був священиком.
У 1828 році при перемишльській катедрі владика Іван Снігурський заснував хор, а згодом і музичну школу, в яких співав і навчався Михайло.
Згодом Михайло Вербицький вступає до Львівської духовної семінарії. У другій половині сорокових років він пише музику повної Літургії для змішаного хору, яка і сьогодні звучить у багатьох церквах Західної України.
Складні життєві обставини відтягнули Вербицького від висвячення на священика і щойно 1850 року він отримує ієрейські свячення. Кілька років йому доводилося переїжджати з однієї сільської парафії на іншу, аж поки 1856 року він не осів у селі Млинах, де прожив решту свого життя. Тут він був парохом у церкві Покрови Пресвятої Богородиці.

Архів:

Урочисті заходи з відзначення 200-річчя від дня народження отця Михайла Вербицького та 150-річчя від першого публічного виконання державного гімну України за участю Блаженнішого Святослава Глави УГКЦ

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK