СВЯТКУВАННЯ В ПАНТНІЙ

СВЯТКУВАННЯ В ПАНТНІЙ

Пантна (пол. Pętna) – лемківське село, яке тепер за інформацією Вікіпедії, є частиною (присілком) села Маластів ґміни Сенкова Горлицького повіту, Малопольського воєводства Республіки Польща.

До 1945 р. в селі була дочірня церква греко-католицької парохії Маластів Горлицького деканату, до якої належали також Ропиця Руська, Драгашів і Сенкова. У селі було чисто лемківське населення: з 780 жителів села — усі 780 українці. Після Другої світової війни частину лемків вивезли в СРСР, а 476 осіб 9 червня 1947 року під час операції «Вісла» депортували на понімецькі землі, 17 осіб ув’язнили в концтаборі Явожно, в селі залишилося 14 осіб зі змішаних родин. Територію знелюднілого села приєднано до сусіднього Маластова, церкву перетворили на костел. На зламі 1950-1960-х років деякі депортовані лемки повернулись до рідного села, доводилося викуповувати майно і землю в польських осадників, які часто відмовлялись і влада повторно депортувала лемків. У 1999 р. церкву повернено греко-католикам.

Саме сьогодні, 27 жовтня 2019 року в Пантній, в день покровительки місцевої парафії преподобної Параскеви Терновської, відбувся парафіяльний відпуст — кермеш. В цей день відзначали 20 річницю повернення святині греко-католицькій громаді. Очолив Празник Високопреосвящений Архиєпископ Євген Попович, митрополит Перемисько-Варшавський у співслужінні отців краківсько-криницького деканату. На закінчення Літургії Митрополит Євген подякував отцю пароху Петрові Качмару і парафіянам за дбання про храм і духовну спадщину. Після обходу Владика посвятив відновлений купол на дзвіниці. Закінчилися святкування спільним почастунком і виступом чоловічого фольклорного колективу зі Словаччини.

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK