КАНОНІЧНА ВІЗИТАЦІЯ ТА ПАРАФІЯЛЬНИЙ ПРАЗНИК У БАРТОШИЦЯХ

КАНОНІЧНА ВІЗИТАЦІЯ ТА ПАРАФІЯЛЬНИЙ ПРАЗНИК У БАРТОШИЦЯХ

У Бартошицях освячено хрест «в пам’ять про тих, хто боровся за волю, духовність та гідність українського народу». Інціатором спорудження величного кам’яного хреста є о. Юлій Кравецький, парох Бартошиць, який спорудив хрест «близнюк» поставлений в Україні комбатом батальону «Львів» Ігорем Вольським, який чудом врятувався під Дебальцевим.

8 грудня 2018 року урочистість очолив Високопреосвященний Митрополит Євген Попович, який відслужив Божественну Літургію з нагоди престольного празника в храмі св. ап. Андрія в Бартошицях та освятив перед храмом хресне знамення, виготовлене в Україні.

Говорячи про нововстановлений хрест, Митрополит зазначив, що «цей хрест має нам пригадувати про ап. Андрія Первозваного, який був розпятий на хресті та залишив Божу благодать на наших землях України, а тут став покровителем парафії». Відтак Архиєрей заохотив усіх присутніх кажучи, що «навіть тоді, коли Господь Бог посилає нам хрести, Він не залишає нас самих бо в Ньому є перемога, спасіння і воскресіння». Відтак розповів про події чотирьохрічної давнини, коли парох Бартошиць «як один із перших поїхав на Схід України нести слово скріплення» для українських воїнів.

Вітаючи із празником Владика пригадав тих, які започатковували парафію в Бартошицях. «Через цей спільний парафіяльний празник в Бартошицях ми нагадали може забутого нами пророка, який починав церковне життя – о. Юліана Ґбура, пізніше єпископа нашої Церкви. Через інших душпастирів, які він тут посилав. о. Володимира Ющака, пізніше єписокопа Вроцлавсько-Ґданського та інших священиків. Включно з теперішнім парохом». «Ісус Христос посилає у світ своїх апостолів. Коли місія апостолів завершилася він й надалі шукає людей праведних і не тільки. І посилає їх та через них говорить до нас. Бог ніколи не мовчить. Він говорить через другу людину», – підсумував Архипастир.

Особливу церковну відзнаку – медаль блаженного Йосафата Коциловського, вручено пану майору Ігорю Вольському, який у 2014 році, в часі активної війни на Сході України, прийняв у свій батальон священика-капелана – о. Юліана, пароха Бартошиць.

У святковому богослужінні чисельно взяли участь отці північних деканатів Перемисько-Варшавської Архиєпархії. Почесними гостями були віце-маршалек воєвудства, директори українських шкіл, бургомістр міста, староста повіту, комендант пожежників, комендант поліції та надлісничий.

У спільній молитві також взяли участь українські воїни, які проходять медичну реабілітацію в Польші, якими опікується комітет «Разом з Україною».

Особлива увага і подяка належить дітям та молоді з Бартошиць та Ґурова, які віршами і піснями прикрасили святкове дійство.

Роман Грица

Фоторепортаж: Петро Стапай, Роман Грица

 

 

 

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK