ЗАСІДАННЯ ДУШПАСТИРСЬКОЇ РАДИ В ПЕРЕМИШЛІ

ЗАСІДАННЯ ДУШПАСТИРСЬКОЇ РАДИ В ПЕРЕМИШЛІ

Для кращого вивчення всього, що стосується душпастирської діяльності єпархії, а також пропозиції і реалізації цього на практиці, згідно з Кодексом Канонів Східних Церков (кан. 272), єпархіальний Єпископ, з огляду на пастирські обставини, установляє Душпастирську Раду. Є це допоміжний та дорадчий орган Правлячого Архиєрея, який Він покликує своїм декретом.

З огляду на нові душпастирські виклики, а також потребу підсумувати душпастиські осягнення в Архиєпархії і стан реалізації рішень Єпархіального Собору з жовтня 2014 року, Високопреосвященний Архиєпископ Євген Попович скликав на 28 листопада 2018 року засідання Душпастирської Ради.

Для кращої ефективності і більшої участі мирян в архиєпархіальному житті Митрополит Євген вирішив, що буде це розширене засідання Ради. Крім дійсних членів на засідання прибули також представники з кожної парафії південних деканатів Перемисько-Варшавської Архиєпархії. Перед початком засідання о годині 10. 00 в Архикатедральному Соборі Св. Івана Хрестителя відслужено Молебень до Св. Духа. Богослуження очолив Високопреосвященний Владика Євген у співслужінні цьогорічних неопресвітерів о. Павла Шадого і Адріяна Лихача. Митрополит привітав усіх прибулих членів Душпастирської Ради та делегатів від парафій. У своєму слові Архиєрей запросив до активної праці, щоб спільно виробити стратегію діяльності на найближчу декаду і пригадав про спільну відповідальність за Церкву. Після молитви учасники Ради перейшли до Митрополичої Палати, щоб розпочати працю під головуванням свого Пастиря.

Першим пунктом засідання був підсумок Ювілейного Року 325-ліття єдності Перемишльської Єпархії УГКЦ з Римською Апостольською Столицею, який представив о. Канцлер Павло Рогунь. Архиєпархіальний  Економ п. Михайло Пульковський представив зібраним результати опитування вірних Перемисько-Варшавської Архиєпархії про можливу зміну Літургійного Календаря, яке провели отці під час Йорданських відвідин у січні-лютому 2018 року. Це питання збудило найбільше зацікавлення і активну дискусію. Після короткої перерви на каву працівниками Консисторії п. Аркадієм Ґізою, п. Михайлом Пульковським, о. Павлом Рогунем та о. Миколою Костецьким були представлені опрацьовані статистичні дані про економічно-фінансовий стан Архиєпархії, дані про кількість вірних, які беруть участь у недільних Богослуженнях і приступають до Святого Причастя, приймають інші Тайни, та кількість померлих. Представлено також кількість, вікову категорію та участь в Андреяді служащих нашої Архиєпархії. Наступними презентаціями були дані про катехизацію в Архиєпархії та порівняння кількісного стану семінаристів Митрополичої Семінарії у Любліні за останні десять років. Отець Павло Поточний представив напрацювання робочої групи стратегії розвитку церкви «Жива парафія-місце зустрічі з живим Христом». Після обідньої перерви о. Мітрат Богдан Степан – Протосинкел Архиєпархії – представив Душпастирський План заходів на 2019 рік.

Завершальним етапом засідання були теми, присвячені душпастирській діяльності, які обговорювалися в чотирьох групах, на які поділилися учасники Ради. Після закінчення праці в групах ведучі з кожної групи представили результати їхньої діяльності.

Підсумувавши засідання Душпастирської Ради, Високопреосвященний Владика Євген подякував усім за плідну працю та благословив на щасливе повернення додому.

Другу частину засідання Душпастирської Ради для північних деканатів заплановано провести  30 листопада в Ольштині.

о. Микола Костецький

 

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK