У НОВИЦІ НА ЛЕМКІВЩИНІ ВІДБУЛАСЯ ЛІТНЯ РЕҐЕНТСЬКА ШКОЛА

У НОВИЦІ НА ЛЕМКІВЩИНІ ВІДБУЛАСЯ ЛІТНЯ РЕҐЕНТСЬКА ШКОЛА

24-29 червня 2018 р.Б. відбулася XIV Літня реґентська школа, яка в цьому році проходила на Лемківщині, в Осередку Молодіжного братства «Сарепта» у Новиці, рідному селі Богдана-Ігора Антонича.

22 спудеїв та випускників Реґентського інституту Перемисько-Варшавської архиєпархії зібралися з різних куточків Польщі та цілий тиждень мали можливість вивчати літургійний спів і практикувати молитовні богослужіння у навколишніх храмах – Прор. Іллі (Новиця), Св. Параскевії (Новиця), Арх. Михаїла (Прислуп) та церкві Різдва Богородиці у с. Лося. Така географія церков додавала нових вражень та охоти до служіння за участі о. Павла Поточного. Лекції провадили проф. Юрій Ясіновський (історія літургійного співу), д-р Марія Качмар (нотна грамота та сольфеджіо), Максим Тимо (Літургіка та Устав), Неля Ільченко та дир. Ярослав Вуйцик (літургійний спів), проф. Олег Цигилик та Наталя Давида (вокал). Про Добове коло богослужінь провадив Максим Тимо та розкрив значення співаної молитви у такій розгорнутій формі. Також практичним завданням було підібрати змінні та незмінні частини до Вечірні. Впровадження у монодійний спів передала Неля Ільченко, керівник хору Клірос, підкреслюючи важливість пізнання Бога і проповідування через літургійний спів. На уроках сольфеджіо закріплювали знання з нотної грамоти проспівуючи церковні пісні і гимни у дво-триголосному викладі. Щоденні вокальні індивідуальні заняття давали кожному освоїти правильне володіння своїм голосом. З історії літургійноно співу учасники знайомилися з духовною творчістю А. Веделя та М. Вербицького як представників двох різних епох української музики. Жваве обговорення на лекціях викликала також і тема ірмологіонів Лемківщини, про що цікаво ділився проф. Юрій Ясіновський.

Мал​​и й цікаву зустріч з Шимоном Моджеєвським, головою Товариства «Маґурич», який розповів про зображення кам’яних хрестів та про діяльність Товариства, яке від десяти років відновлює м.ін. українські надгробні пам’ятники на давніх українських кладовищах в південно-східній Польщі.

Марія Качмар

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK