Святий Йосафат Кунцевич вірний своїй Церкві

Святий Йосафат Кунцевич вірний своїй Церкві

«Святковий, ювілейний рік святого Йосафата Кунцевича, який ми саме починаємо цього дня нашою Божественною Літургією, нехай буде для всіх нас дорожнім дороговказом, що показуватиме нам шлях до єдності, заодно в цілій Церкві, як і в наших державах» – слова що сказав у привітінні до вірян, зібраних на торжественній літургії в храмі Пресвятої Трійці віленського василіянського монастиря в неділю 6 листопада римо-католицький архиєпископ Вільнюса Ґінтарас Ґрушас, були немов урочистим знаком, що саме починаємо святкування 400-ліття мучницької смерті першого святого УГКЦ.

Святий Йосафат Кунцевич, це постать яку належить вважати дійсним апостолом єдності чотирьох держав (Литви, України, Польщі та Білорусі), а також цілої Католицької Церкви.

Литовський парламент одноголосно визнав рік 2023 роком св. Йосафата Кунцевича на державному рівні.

Божественну Літургію в храмі Пресвятої Трійці, історія якого сягає початку XVI ст., на прохання Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава, очолив Владика Аркадій Трохановськй, ординарій Ольштинсько-Ґданської Єпархії, реально найближчий до Литви греко-католицький єрарх.

Разом з Владикою Трохановським перед іконостасом церкви, де перед віками молився св. Йосафат Кунцевич, до літургії, між іншими, стали: апостольський нунцій у Литві Петар Ражич, загаданий вже віленський архиєпископ Ґінтарас Ґрушас, єпископ Даріус Трійоніс, Владика Іриней Білик ЧСВВ, канонік папської базиліки Санта-Марія-Маджоре в Римі та греко-католицькі й латинські священники з Литви, України, Польщі, Італії, Естонії, Латвії та Угорщини.

Отці, що приїхали до Вільнюса, щоби бути учасниками торжества, прибули разом зі своїми вірянами (найбільшою виявилася група з Польщі, від Ольштинсько-Ґданської Єпархії), завдяки чому храм виповнився паломниками з різних країни, яких єднає спільна Церква і автентичний дух християнської, понаддержавної ідентичності.

Звертаючися у продовіді до вірних Української Греко-Католицької Церкви, що приїхали з різних країн Європи, Владика Трохановський пригадуючи особу святого Йосафата Кунцевича, між іншими, відзнавив: «Святий знаходився в різних обставинах, але був вірний своїй Церкві. Ми також знаходимося в різних обставинах, а це вимагає від нас постійного чування, в основному у молитві, щоби не відійти від віри в Бога, хоч сучасний світ щораз-то частіше пропонує нам привабливі „інші радості життя”. Ми не можемо також зневіритися, коли бачимо та досвідчуємо трегедії українського народу, бо час війни ставить перед нами різні виклики…».

З нагоди початку ювілейного року святого Йосафата Кунцевича Владика Іриней Білик вручив віленській василіянській спільноті благословення від Вселенського Архиєрея Папи Франциска.

На закінчення святкувань у храмі був час на слова привітань від запрошених гостей. Особливо тепло й зворушливо до присутніх звернулися тайванський дипломат Ерік Хуанг і радник українського посла в Литві Віктор Гамоцький.

Для бажаючих, після літургії був час, щоби принаймні у скороченій формі ознайомитися зі столицею Литви, зокрема з її історичним центром, в якому не бракує символів пошани й симпатії до українського народу.

ред. Богдан Тхір

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK