ТУТ ОБ’ЯВИЛАСЯ ПРЕСВЯТА БОГОРОДИЦЯ

ТУТ ОБ’ЯВИЛАСЯ ПРЕСВЯТА БОГОРОДИЦЯ

Двох правлячих єпископів нашої Церкви у Польщі – Перемисько-Варшавський Митрополит Кир Євген Попович і Вроцлавсько-Ґданський Владика Кир Володимир Ющак очолили цьогорічну празничну Літургію і закінчення прощі на святу гору Явір (недалеко Висової), що на Лемківщині. Торжество відбулося у п’ятницю 19 липня.

Повернута два роки тому греко-католицькій спільноті каплиця Покрови Пресвятої Богородиці, збудована у 1929 році в місці об’явлення жінкам з Висової Божої Матері, посвячена Блаженним Владикою Йосафатом Коциловським, знов починає у громаді відігравати подібну роль, як бувало це у довоєнні роки, коли-то саме тут у липневий празник святих Петра і Павла й жовтневий празник Покрови прибували численні пішохідні прощі з навколишніх (але також і цих більше віддалених) сіл давньої Польщі та Словаччини.

Цього року прочани не підвели й численно взяли участь у Літургії та приступили до Святого Причастя. На святу гору Явір їхали вони з місць поселень, йшли з довколишніх сіл, а також прибули гості з-за кордону. Метою кожного паломника була спільна молитва і зустріч у святому місці.

Вітаючи прочан Митрополит Євген Попович, між іншим, відзначив: Ваша присутність тут означає, що ми є живою Церквою. Можемо збудувати великі, прекрасні храми, можемо поставити великі хрести, що сягатимуть самого неба, але це дарма, коли вони залишаться пустими символами, які мовчатимуть. Отож, силою Церкви є її вірні. А саме за наших вірних дякував нам Папа Франциск, під час зустрічі у Петровій столиці… Ми тут зустрілися, щоби величати Матір Божу, оцю првовідницю до вічності,  що дала від себе знак і показалася на цій святій горі, що є серцем Лемківщини.

 Про гору Явір, її значення для місцевого населення й цілої нашої Церкви, а також  суть самої прощі, як мандрівки народу до святого місця,  розповів присутнім Владика Володимир Ющак під час проповіді.

Торжество закінчилося посвяченням Владиками у присутності духовенства й прочан води у криниці, що знаходиться поруч каплиці.

Богдан Тхір

 

 

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK