Посвячено новий хрест в Авгамах

Посвячено новий хрест в Авгамах

В суботу 26 травня 2018 р. довершено посвячення нового хреста в селі Авгами в парафії Гурово Ілавцьке.

Жителі Авгам та їх нащадки це переселенці Акції «Вісла», яких депортовано з околиць Перемишля. Перший дубовий хрест в селі жителі поставили у 1993р. Оскільки рамено хреста прогнило потрібно було поставити новий. За діло взялися Синовець Міхаліна та Кірцьо Григорій. Зібрали кошти від господарів та рішили поставити залізний хрест. Посвячення відбулося у супроводі дощової негоди. А все тому, що гості з Німеччини того вечора поверталися додому. Опісля показалося, що без Пані Ольги не було б хреста в Авгамах.

Історію хреста я почув при чаю – каві після посвячення. Пані Оля – 80 – літня жінка, яка на цей захід приїхала з Німеччини розповіла ось таку історію: Коли їй було 10 років вона носила на плечах свого брата Еміліяна, якому було два роки та не міг ходити тому, що мав викручені стопи до середини. Його брат Только бігав з товаришами а Еміліян не міг з ним бавитися – розповідає п. Ольга. Тоді вона звернулася до Господа з проханням, щоб «випростував» для Еміліяна хоч одну стопу. І так сталося. Коли вона повернулась з ним на подвіря та поставила його білля ванни побачила, що її брат стоїть на одній нозі. Це викликало велике порушення в родині. Та Еміліян надалі «скакав на одній нозі» – розповідає п. Оля. Їй дуже жако стало за брата, що він не може бігати як інші діти. І вона знов звернулася до Господа Бога, щоб випростував йому другу ногу. Її брат каже, що відчув, як нага стала здоровою і він почав ходити. Пані Оля у 80-ті роки виїхала з родиною до Німеччини. Тоді усвідомила собі релігійний вимір того, що Господь вчинив в житті її брата за її заступництвом. У 90-ті роки ХХ ст. відвідала брата Анатолія в Авгамах, розповіла йому цю історію та показала місце де Емілян вперше станув на уздоровленй нозі. На спомин про цю подію вони вирішили поставити хрест.

Пані Ольна є глибоко віруючою людиною. Навідує паломницькі центри в Європі. Дуже полюбила гору з хрестом в Мажугорії. Хай Господь радує її серце слідами своєї присутности в її житті. А хрест при роздоріжжі в Авгамах хай кріпить віру місцевих жителів.  

о. митрат Іван Лайкіш

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK