XVI огляд релігійної творчості

XVI огляд релігійної творчості

Більше двохсот юних виконавців віком від кількох до кільканадцяти літ взяли участь у суботу 14 листопада в XVI Архиєпархіяльному огляді релігійної творчості оргагізованому Катехитичною комісією Перемисько-Варшавської архиєпархії.

Огляд відбувся у приміщеннях Комплексу шкіл з українською мовою навчанняб який черговий вже раз відкрив свої гостинні пороги перед артистами та їхніми опікунами. Діти приїхали на огляд з Бань Мазурських, Венґожева, Круклянок, Кандит, Пасленка, Бартошиць, Орнети, Моронга, Ґодкова, Варшави, Ельблонга, Лелькова, Ґіжицька, Видмін. Не забракло, звичайно, й виконавців з місцевих шкіл. Присутні на сцені були також діти з-під Чернігова, які перебували в Бартошицях в рамках молодіжного обміну.

Достойним гостем гурово-ілавецького огляду був Перемисько-Вааршавський владика Євген Попович.

Вітаючи учасників огляду, вчителів та гостей о. митрат Іван Лайкош окрему увагу звернув на клич, під яким він відбувався – «Жива парафія, місце зустрічі з живим Христом».

– Ваші ровесники зараз спробують показати, що означає жива парафія і що це значить зростати у Христі. Ось перед вами намальоване дерево. Прошу приклеїти до нього листочки з вашими іменами. Воно означатиме, що це дерево живе і приносить плоди. У цей спосіб ми будемо хотіли показати, що ми є також живою спільнотою.

Під час спектаклю, який продовжився на чотири години, його учасники використали усякі форми переказу. Були ось запрезентовані традиційні театральні міні-вистави, хоровий і сольний спів, читання поезій, пантоміма, презентації тощо. Вимова усіх для глядачів була очевидна – попрацюймо спільно над тим, щоби світ, у якому живемо, був кращий, відкиньмо щоденні спокуси й відкличмося до непроминаючих духовних вартостей, які кожен з нас має у собі, але не кожен ще їх відкрив.

На дереві життя, прикріпленому перед сценою, протягом цілого огляду систематично появлялися листочки з іменами. Потім серед них появився Христос на хресті.

– Сьогодні тут, у цій школі ми поєднали все те, що цілий час нас повинно єднати – віру, яку проповідує наша Церква, традицію, мову і культуру. За це чудове поєднання глибоких, високих вартостей усім вам дуже дякую. – На закінчення зустрічі до згромаджених у залі звернувся владика Євген Попович.

Богдан Тхір

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK