В Нових Садах освячено новий хрест

В Нових Садах освячено новий хрест

27 вересня о год. 12.00 в Нових Садах (Перемиський деканат), в день Свята Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста, відбулася врочиста Свята Літургія в оборонній церкві св. Юрія Побідоносця.
В 1988 р. з нагоди 1000 – ліття Хрещення Руси – України поставлено дубовий хрест. В цьому році, в місце знищеного старого, поставлено новий хрест парафіянами Перемишля з відтвореним написом з попереднього хреста, який нагадуватиме врочистості з 1988 року, коли перемиська громада святкувала 1000 –ліття Хрещення Руси України.
Святу Літургію служив Митрополит і Архієпископ Іван Мартиняк в сослуженні пароха Перемишля отця митрата Богдана Степана, отця митрата Володимира Даниліва, сотрудника отця Дмитра Лєшка та диякона Володимира Качмара. Співав Кафедральний Хор під проводом Ярослава Вуйціка. Після Святої Літургії посвячено хрест та процесійним ходом вірні перейшли до могили воїнів, де відслужено панахиду.

ІНФОРМАЦІЯ ПРО НОВІ САДИ

Село Нові Сади до 1957 року називалося Військо, біля гміни, Фредрополь.
Село лежить біля підніжжя Кальварії Пацлавської, на правому березі річки Вігор, при самому кордоні з Україною, на відстані 8 км на південь від Фредрополя і 17 км на південь від Перемишля. На півночі село межує з Серакізцями.
У податкових списках Перемишльського деканату згадується в 1510 році, а це означає, що парафія існувала тут ще раніше. Перша згадка про село походить із 1444 року. Під назвою Оско село належало до королівських володінь Перемишльського староства, а після першого поділу Польщі — до австрійських урядових володінь. Тут існувала соляна шахта, яку австрійська влада закрила ще в 1788 році, а також броварня, яка тоді називалась фабрична. На пагорбі поблизу села відкрито давньоруське оборонне городище, яке виникло на початку середніх віків. До сьогодні збереглися земляні вали і рів городища. Посеред нього 1655 року зведено муровану церкву, яку перебудовано 1830 року. Ця парафіяльна церква Св. Юрія Мученика належала до Добромильського деканату. В міжвоєнний період існували її філійні церкви в Новосілках Дидинських, Пацлаві, Кальварії Пацлавській та в Трушевичах. Парохом з 1921 до 1939 pp. був о. Йосиф Маринович.
У 1795 році було 515, а в 1899-му — 752 греко-католики. У 1921 році в селі нараховувалось 136 будинків і 788 жителів, з них 765 греко-католики, 9 римо-католиків та 14 осіб віри юдейської. За даними з 1881 року, було 664 греко-католиків, 55 римо-католиків та 2 юдеї. У 1939 році мешкало тут 899 греко-католиків. Після Другої світової війни майже всі українці були депортовані або в СРСР, або на схід та північ Польщі.
У 1957 році змінено назву села на Нові Сади і приєднано до нього Фалькенберг — давню німецьку колонію з XVIII століття.

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK