Празник у Хшанові св. Апостолів Петра і Павла очолив Владика Євген (Попович)

Празник у Хшанові  св. Апостолів Петра і Павла очолив Владика Євген (Попович)

Більше тисячі вірян УГКЦ у Польщі 11 липня ц.р. взяло участь в архиєрейській літургії з нагоди величного празника св. Апостолів Петра і Павла, яка була відслужена у Хшанові біля Елку (вармінсько-мазурське воєвідство).

Хшаново відоме серед нашої діаспори тим, що тут зараз після переселення, весною 1947 року, отець Мирослав Ріпецький (виселений із парафії Ліски) став правити перші греко-католицькі богослужіння в місці примусового поселення. До нього, користуючися лише мовленими інформаціями, їхали українці греко-католики з цілої Польщі, щоби отримати душпастирську полсугу.

68 років від першої у цьому місці літургії (чого мабуть навіть у найтайніших мріях не міг уявити покійний отець Ріпецький) її очолив владика нашої Церкви, преосвященний Євген Попович – Єпископ Помічник Перемисько-Варшавської Архієпархії. Він також, звертаючися до присутніх, поміж якими було немало тих, хто запам’ятав отця Ріпецького особисто, між іншими, відзначив: «Не забувайте про Хшаново, це місце-символ, це місце, де все почалося, це джерело нашої живої віри, яке почалося від присутності тут покійного отця».

Після Божественної Літургії була ще відправлена Панахида в наміренні отця Мирослава Ріпецького та його дружини Євгенії. Владика також, разом з присутніми отцяим, освятили воду на завершення празника. Потім усі подалися на спільну, досконало забезпечену наїдками та напитками трапезу на прицерковному майдані, щоби ще при нагоді відновити знайомства і порозмовляти на різні теми.

Дисонансом празника залишилася тільки поведінка власника кар’єра, що від прицерковного майдану лише через дорогу, який навіть у суботу, на прохання пароха, на короткий час не схотів зупинити праці робочих машин.

Богдан Тхір

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK