Півторатисячна делегація українців заспівала Гімн України на могилі о. Михайла Вербицького у Млинах

Півторатисячна делегація українців заспівала Гімн України на могилі о. Михайла Вербицького у Млинах

4 березня минає 204-та річниця з дня народження творця музики Державного Гімну – Михайла Вербицького. Пам’ять великого українця у с. Млини, сьогодні, 2 березня, вшанувала чисельна делегація з України, зокрема Львівщини, Тернопільщини, Івано-Франківщини та Перемищини
Урочистості розпочалися молитвами у церкві Покрови Пресвятої Богородиці, де колись був парохом отець Михайло Вербицький. Вірні в очікування на головні урочистості сходилися до храму і відмовляли молитви.
Усі зібралися біля церкви та процесійним хобом перейшли до каплиці – пантеону.
У каплиці-пантеоні, де похований видатний українець відправлено панахиду та покладено квіти до могили композитора.. Більше тисячі українців зі Львівщини, Тернопільщини, Івано-Франківщини та Прикарпатського воєводства спільно виконали Державний Гімн України та «Боже, великий, єдиний…» На завершення заходу відбулось віче.


Довідково:
Отець Михайло Вербицький – видатний композитор, громадський діяч, автор гімну України „Ще не вмерла Україна” – народився 4 березня 1815 року у селі Явірник-Руський, що на Надсянні, де його батько Михайло був священиком.
У 1828 році при перемишльській катедрі владика Іван Снігурський заснував хор, а згодом і музичну школу, в яких співав і навчався Михайло.
Згодом Михайло Вербицький вступає до Львівської духовної семінарії. У другій половині сорокових років він пише музику повної Літургії для змішаного хору, яка і сьогодні звучить у багатьох церквах Західної України.
Складні життєві обставини відтягнули Вербицького від висвячення на священика і щойно 1850 року він отримує ієрейські свячення. Кілька років йому доводилося переїжджати з однієї сільської парафії на іншу, аж поки 1856 року він не осів у селі Млинах на Яворівщині, де прожив решту свого життя. Тут він був парохом у церкві Покрови Пресвятої Богородиці.

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK