Відбувся черговий «Соборчик» духовенства Перемисько-Варшавської Архиєпархії

Відбувся черговий «Соборчик» духовенства Перемисько-Варшавської Архиєпархії

В понеділок, 16 жовтня 2023 р., до Перемишля в реколекційний дім «Effatha», яким опікуються сестри зі Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії з’їхалося греко-католицьке духовенство Перемисько-Варшавської Архиєпархії на черговий «Соборчик». З’їзд тривав до четверга 19 жовтня.
Кожен день розпочинався з Божественної Літургії, яку очолював Преосвященний Владика Євген Попович, Архиєпископ та Митрополит Перемисько-Варшавський. Архиєпископ у своїх проповідях наголошував на тому, що маємо три основні цілі зустрічі: інтеграція, формація та спільнота. Саме ці аспекти розкривав владика у своєму слові протягом кожного дня. Щодня мали місце молитви Часів та Вечірні.
Окрім Митрополита участь в конференціях брали ще два єпископи-емерити: Владика Іван Мартиняк і Владика Петро Крик, понад 30 священників та 2 диякони.
Традиційно під час такого з’їзду організовуються також різноманітні вишколи для священників.
В перший день конференції провадила психолог Пані Лідія Заблоцька-Житка, доктор наук Інституту психології Академії спеціальної педагогіки Марії Гжегожевської у Варшаві. Теми: «Психологічна допомога в Церкві – потреби та можливості» і «Зміцнення ресурсів як основа роботи з травмою війни. Модель BASIC-PH».
Конференційну частину другого дня розпочав Пан Юрій Тарнавський, директор «Дому Преображення», який займається алко-залежними та навчанням суспільства цій проблематиці. Гість старався передати досвід про працю з алко-залежними та одужання від хвороби алкоголізму. Своїм досвідом поділився також отець Львівської Архиєпархії.
В середу священники мали можливість поспілкуватися з представниками однієї з провідних страхових компаній в справі страхування церковної нерухомості на парафіях. Наступним пунктом програми була зустріч з Паном д-ром Євгеном Заваленьом, котрий уже 25 років очолює Консерваторську Комісію у справах охорони пам’яток архітектури і церковного мистецтва в Архиєпархії. Того ж дня духовенство зустрілося з директоркою архиєпархіяльного Відділу у справах катехитичного навчання с. Даниїлою Шумною (Sestra Danyjila), ССНДМ та ознайомилося з якісним та кількісним станом на полі катехитичного навчання наших дітей і молоді. Сестра представила план заходів на цей академічний рік.
В четвер на Божественній Літургії Преосвященний Владика Євген наголосив: „Сьогодні повернемося до своїх парафій, до своїх щоденних турбот і проблем, але важливо не забути про Христа. Якщо будемо покладатися лише на свої сили, то не впораємося з викликами. Хай журба не буде моттом нашого життя, але радість в Христі… Шукаймо підтримку в Бозі, щоб перебувати в Його присутності… Запрошую вас, дорогі отці, мати контакт з іншими священниками, щоб бути нам разом”. Після Літургії священники привітали Преосвященного Владику з 10 річницею архиєрейської хіротонії.
Завершальним пунктом кількаденного з’їзду були справи адміністративно-кадрового характеру. Владика Євген представив план спільних заходів на цей церковний рік, урядові зміни в Архиєпархії та нововведення пов’язані з рішеннями останнього Синоду Єпископів:
– проголошення нових душпастирських пунктів в Новому Дворі Мазовєцкому, що біля Варшави, в Пулавах, що біля Любліна та в Кракові у дільниці Нова Хута;
– призначення делегата від Архиєпархії до контакту з Патріаршою Душпастирською радою – протосинкела о. митр. Богдана Степана;
– реорганізація Комісії у справах соціальної комунікації до Відділу у справах соціальної сомунікації та призначенням до нього нових членів: о. Володимира Алфавіцького та о. Петра Ців’юка;
– кадрова реорганізація Комісії у справах душпастирства молоді: призначено о. митр. Івана Піпку (Ksiądz Jan Pipka) головою Комісії, о. Дмитра Федлюка (Dmytro Fedlyuk) – заступником та о. Сергія Голіята – новим членом Комісії;
– кадрова реорганізація архиєпархіяльного Відділу у справах катехитичного навчання: призначено нових членів – о. д-на Дмитра Лавренюка (Dmytro Lavreniuk) та о. д-на Ігора Процика (Ihor Protsyk).
Визначено наступний термін «Соборчику» та вишкільного з’їзду для священників Архиєпархії на 11-14 березня 2024 року.
Автор: о. Віталій Бойко (Vitalii Boiko)

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK