Графиня Софія Людвіка Цецилія Констанція Шептицька (1837 – 1904)

Графиня Софія Людвіка Цецилія Констанція Шептицька (1837 – 1904)

17 квітня 1904 р. у с. Прилбичі (на Львівщині) померла в родинному маєтку графиня Софія Шептицька (з дому Фредро), художниця, письменниця, мати Митрополита праведного Андрея Шептицького та блаженного Климентія Шептицького. Народилася у Львові.

Графиня Софія Людвіка Цецилія Констанція з Фредрів Шептицька народилася у Львові 20 травня 1837 року. Вона була четвертою дитиною Софії з Яблоновських та Олександра Фредро. Дитинство провела здебільш в родинному маєтку (палаці) Фредрів у Беньковій Вишні (що біля Рудок на Львівщині).

Палац, збудований графом Александером Фредро у 1835 р. в неоренесансовому стилі, сьогодні залишається одинокою будівлею, що збереглася до наших часів з давніх маєтків родини Фредрів-Шептицьких. На даний час міститься в ньому частина Вишнянського Коледжу Львівського Національного Аграрного Університету. В буднику палацу влаштована меморіяльна кімната Александера Фредро та його внука, Митрополита Андрея Шептицького

1 жовтня 1861 року Софія Фредро вийшла заміж за графа Івана Шептицького. Молода родина замешкала в селі Прилбичі, що розташовані всього від Бенькової Вишні напряму у відстані 25 км.

Мати Митрополита Андрея Шептицького та блаженного Климентія упокоїлася 17 квітня 1904 р. Похоронена в крипті каплиці-усипальниці в Прилбичах.

Маєток Шептицьких у Прилбичах був пограбований і знищений більшовиками в роки ІІ світової війни та ранні повоєнні. На місці колишнього панського двора у 1961 р. колгосп збудував сільський будинок культури з кінозалом та бібліотекою. До наших днів збереглася в селі тільки (відновлена) неоґотична каплиця-усипальниця, де в крипті спочивають члени (11) роду Шептицьких.

(бт)

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK