Лист Високопреосвященного Владики Євгена до вірних Перемисько-Варшавської Архієпархії

Лист Високопреосвященного Владики Євгена до вірних Перемисько-Варшавської Архієпархії

«Господи, ти прийшов на землю, щоб благовістити вбогим щастя, сумним утіху, щоб звіщати полоненим визволення, пригнобленим волю. Благослови і Церкву твою святу на ці труди. Господи слава тобі!» (Стихира на «Господи, взиваю я» на Вечірні 1 вересня: Початок Церковного Року)

Дорогі сестри і браття в Христі!

  1. Оновлення літургійного календаря.

Першого вересня 2023 року Українська Греко-Католицька Церква увійшла в новий етап свого розвитку, приймаючи рішення про оновлення літургійного календаря, який від цього дня визначатиме ритм нашого щоденного життя. Оновлений літургійний календар стається нашої дійсністю, в якій всі неподвижні свята будемо відзначати згідно з григоріянським календарем, який визначає серцебиття цілої світової спільноти.

Пасхалія та ряд рухомих празників, пов’язаних з датою святкування Великодня, залишаються поки що незмінними до часу визначення, через усі християнські Церкви, спільної дати святкування Пасхи. Віримо, що це станеться незабаром, можливо що вже в 2025 році, коли дата святкування Пасхи збігається в той самий день, так за григоріянським, як і за юліянським календарем. До речі, в 2025 році припадає 1700 річниця від проведення І Вселенського Собору в Нікеї, який визначив дату святкування Пасхи Христової.

Дякую всім Вам дорогі віряни, дякую нашому духовенству та монашеству за мудрість, виваженість та підтримку цього історичного рішення Української Греко-католицької Церкви. Нагадаю тільки, що подібне рішення про реформу літургійного календаря, прийняла також Православна Церква України. Вірю, що цей новий церковний рік, за Господнім благословенням, успішно проведемо та
з любов’ю завершимо на Божу славу та спасіння душ наших.

  1. Синод єпископів УГКЦ.

Сьогодні, 03 вересня, розпочинається черговий Синод єпископів УГКЦ, в якому беруть участь всі владики нашої Церкви, так з України як і з цілої діаспори, разом майже п’ятдесят владик. Синод єпископів, з огляду на війну, вже вдруге підряд проводимо поза межами України. В минулому році Перемишль приймав всіх наших ієрархів, в сьогодні Рим, точніше Українська Папська Колегія Святого Йосафата, яка відкрила свої двері для нашого Синоду, щоб – неначе біля престолу Святого Петра та нетлінних мощей святого Йосафата Кунцевича – ведені Святим Духом, приймати мудрі рішення для нашої Церкви і Народу, в час всенаціонального болю та страждань завдаваних нам війною Росії проти України.

Блаженніший Патріарх Святослав, в день Успіння Пресвятої Богородиці,
з катедрального Собору Стрийської єпархії звернувся з палким закликом до всіх наших вірних, духовенства та монашества про молитву в намірені нашого Синоду, щоб, коли ми – Ваші владики – станемо на аудієнції перед Римським Архиєреєм, змогли донести повну правду про війну в Україні та страждання нашого народу.

Дорогі в Христі сестри і браття, всечесні отці-душпастирі, преподобні монахи та монахині, дуже прошу Вас, у всі дні нашого Синоду, від 03 до 13 вересня, заносити щоденно палкі молитви до Господа, щоб голос нашої Церкви та нашого Українського народу було почуто, не тільки в Небі, але також в серцях тих, яким Господь Бог дав владу управляти Його виноградником.

  1. Початок нового шкільного року.

Завтра, четвертого вересня, для наших дітей та молоді, початок нового шкільного року. Всіх Вас дорогі діти та дорога молоде, щиро вітаю з першим дзвінком, та бажаю Вам з новими силами увійти в змагання за здобуття нових знань. Бажаю Вам, щоб ви з кожним днем, у процесі шкільного навчання, ставали мудрішими та вчилися відповідальності за самих себе, своїх друзів, наші родин, нашу Україну та наших воїнів, які ціною свого життя захищають нас усіх перед варварством ХХІ століття. Навчання в школі – це також релігійна формація! Дуже прошу всіх батьків подбати, щоб ваші діти були занесені в списки учнів греко-католицької релігії, яку ведуть наші священики, сестри та світські катехити. Є недопустимим, щоб у школі, чи парафії, де ведуться уроки греко-католицької релігії, наші діти не брали в них участі, або задля вигоди чи нерозуміння батьків, були записані на уроки релігії інших християнських конфесій.

Новий шкільний рік – це також  виклик та завдання для всіх нас, щоб пам’ятати про кожну нашу дитину та кожного учня, які десь там далеко, анонімно ідуть сумні сьогодні до місцевої школи, бо їх рідну школу знесли російські бомби! Ми зобов’язані кожну таку дитину віднайти та створити для неї «малу батьківщину», де лунатиме рідна мова та пісня, де друзі та знайомі допоможуть батькам цієї дитини безтурботно вчитися та вистояти у час війни, зберігаючи нашу тотожність та пам’ять про те, ким ми є, якого роду ми є, і де є наш дім.

Нехай Господь благословить всіх наших дітей з початком нового шкільного року, щоб наші діти «зростали мудрістю, літами й ласкою в Бога та людей» (Лк. 2, 52).

Нехай Господь Бог благословить всіх наших вчителів, щоб несені почуттям відповідальності та окрилені своїми професійними знаннями, зуміли так захопити дітей, щоб школа справді була для них місцем зростання та справжньої формації.

З пастирським благословенням,

+Євген Попович

Арх. Митрополит Перемисько – Варшавський

Перемишль, 2023-09-01
Вих. Число 534 / ІХ / 2023

Пс. Отців душпастирів прошу зачитати цей лист вірним наших парафій
та душпастирських осередків у Неділю 03 вересня,  після Божественної Літургії.

 

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK