ВЛАДИКА БОГДАН ДАНИЛО В ПЕРЕМИШЛІ ОЧОЛИВ НЕДІЛЬНУ СВЯТУ ЛІТУРГІЮ

ВЛАДИКА БОГДАН ДАНИЛО В ПЕРЕМИШЛІ ОЧОЛИВ НЕДІЛЬНУ СВЯТУ ЛІТУРГІЮ

Владика Богдан Данило  – Єпарх Пармський (США) у Перемишлі очолоив недільну Святу Літургію та виголосив проповідь. Божествена Свята Літургія транслювалася в Польському Телебаченні на каналі TVP Historia. Перемишль – це родинне місто владики Богдана. Після Святої Літургії Архиєписоп Євген Попович Митрополит Перемисько-Варшавський відчитав грамоту Глави УГКЦ Блаженішого Святослава з нагоди 50- річчя від дня народження владики Богдана. Митрополит склав Владиці побажання разом з духовенством Собору. Владику привітали також вірні Перемишля.
Святу Літургію можна оглянути на сайті Польського Телебачення TVP Rzeszów.

Дитинство і родина

Богдан Іван Данило народився 22 травня 1971 року в м. Ґіжицько (Сувальське воєводство, а після адміністративно-територіальної реформи 1999 року у складі Вармінсько-Мазурського воєводства, Польща). Майбутній владика є сином Мирослава і Ольги Данило. Він є старшим із двох дітей у родині. Сестра Марія разом із чоловіком Богданом Федірко проживає у Чікаго (штат Іллінойс, США). Окрім цього, Богдана Данила пов’язують із Пармською єпархією родинні корені, так як його дідусь Іван Данило, народився у Пітсбургу (штат Пенсильванія, США) у 1909 році та емігрував з Америки до Східної Європи перед початком Першої Світової Війни.
Освіта

Виріс Богдан у м. Перемишлі (Польща), де здобув початкову та середню освіту.

Після закінчення ліцею в 1990 році вступив до Митрополичої семінарії в Любліні. Крім того, вивчав філософію в Люблінському католицькому університеті Івана Павла ІІ.

У 1992 році емігрував з родиною до Сполучених Штатів Америки, де продовжив богословські студії в Католицькому університеті Америки, мешкаючи в Українській католицькій семінарії св. Йосафата у Вашингтоні. У 1996 році отримав ступінь бакалавра богослов’я.
Священиче служіння

1 жовтня 1996 року в каплиці Стемфордської семінарії св. Василія Великого рукоположений на священика святителем владикою Василієм Лостеном, тодішнім єпархом Стемфордським. Через рік став сотрудником в церкві св. Михаїла в Хартфорді (штат Коннектикут, США). У 1997 році призначений префектом студентів і прокуратором Коледжу при семінарії св. Василія. Від 2001-го до 2004 року — віце-ректор Коледжу семінарії св. Василія.

У 2004–2005 рокaх продовжив богословські студії та отримав ступінь ліцензіата богослов’я в Папському університеті святого Томи Аквінського «Анджелікум» в Римі (Італія). Після повернення до Стемфордської єпархії у вересні 2005 року був призначений ректором Стемфордської семінарії св. Василія Великого.

12 серпня 2007 року єпископ Стемфордський Павло Хомницький надав йому титул «преподобний протоієрей».

Отець Богдан Данило служив відповідальним у справах молоді та покликань у Стемфордській єпархії, а також секретарем Пресвітерської Ради, членом ради директорів єпархіального священичого Пенсійного фонду та виконавчим секретарем Пасторальної Ради.

Окрім цього, був секретарем Патріаршої комісії духовенства в Українській Греко-Католицькій Церкві, членом робочої групи для впровадження Стратегії розвитку УГКЦ до 2020 року «Жива парафія — місце зустрічі з живим Христом», директором Асоціації українських католиків в Америці та членом Ліги українських католиків Америки.
Єпископська діяльність

7 серпня 2014 року Папа Франциск призначив протоієрея Богдана Данила єпископом Пармським УГКЦ. Хіротонія та інтронізація відбулися 4 листопада 2014 року в катедральному соборі святого священномученика Йосафата в Пармі (США). Головним святителем став Глава й Отець УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук, а співсвятителями — єпископ Стемфордський Павло Хомницький та Апостольський адміністратор Пармської єпархії, єпископ-помічник Філадельфійської архиєпархії Іван Бура.
Під час Літургії Блаженніший Святослав звернувся до всіх присутніх із словами: «Господь Бог посилає свого єпископа для своєї Церкви в особливий час. Можна сказати, що сьогодні велика частина світу перебуває в темряві. Як багато сьогодні людей […] звертають свої очі до Церкви, тому що часом темрява зневіри, розгубленості турбує їх, і тільки з Церкви виходить світло правди й істини, яке показує їм дорогу в їхньому житті». Тому, звертаючись до владики Богдана, першоієрарх УГКЦ зазначив: «У вашому служінні нехай ваші очі будуть постійно звернуті до Джерела небесного світла».
Із 2015 року Преосвященний Богдан Данило очолює Патріаршу комісію у справах духовенства. Ось як він прийняв нагоду для служіння у цій ділянці: «Узагалі-то ідея Комісії зародилася ще в 2005-му році. Блаженніший Любомир заохочував ректорів семінарій, щоби вони працювали над програмою виховання семінаристів в УГКЦ. Такі програми давно існують у Західній Церкві й оновляються що 10 років. Блаженніший просив, аби ми створили таку програму виховання семінаристів і в нашій Церкві. Тоді ж, у 2005 році, всі ректори семінарій зібралися на першу спільну зустріч. У 2008-му році Блаженніший Любомир сказав, що настав час, щоб певний владика став посередником між Синодом Єпископів і семінаріями. Владика Кен (Новаківський) був призначений до цього служіння. З того часу ми почали працювати над різними документами. Наприклад, вийшли друком ті, що стосувалися семінарійного виховання та євангелізації, плекання місійності. Остаточно в 2015-му році, коли я став єпископом, владика Кен сказав, що прийшов час йому служити в іншій сфері, тож я очолив цю Комісію. До 2013-го року вона займалася суто вихованням семінаристів в УГКЦ, а в 2013-му Синод Єпископів звернув увагу на потребу священиків у постійній формації. Так ми почали думати про те, як працювати в цих двох напрямах. Загалом, Комісія складається з двох підкомісій: для священичої формації в семінаріях (до неї належать ректори семінарій УГКЦ) та для постійної священичої формації (до її складу входять вибрані священики УГКЦ)».

Також із вересня 2017 року владика Богдан є членом Постійного Синоду УГКЦ.
https://synod.ugcc.ua

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK