В ДНЯХ 23-28 ЧЕРВНЯ В ОСЕРЕДКУ МОЛОДІЖНОГО БРАТСТВА «САРЕПТА» У НОВИЦІ ВІДБУЛАСЯ ЛІТНЯ ДЯКО-РЕҐЕНТСЬКА ШКОЛА

В ДНЯХ 23-28 ЧЕРВНЯ В ОСЕРЕДКУ МОЛОДІЖНОГО БРАТСТВА «САРЕПТА» У НОВИЦІ ВІДБУЛАСЯ ЛІТНЯ ДЯКО-РЕҐЕНТСЬКА ШКОЛА

Вкотре в серці Лемківщини, в Новиці, пройшла Літня дяко-реґентська школа організована Реґентським інститутом Перемисько-варшавської архиєпархії. Насичений богослужбово-академічний графік не дозволив у повноті насолодитися краєвидами, але тиша та близькість природи сприяли новому прочитанню славословія Бога через співану молитву та допомагали швидко відновлювати сили фізичні та духовні.

Від раннього ранку до глибокої ночі пірнали студенти в пізнання історії та теорії музики, опанування основами вокалу, переплітаючи це з вивченням літургіки, уставу та практикою літургійного співу. 21 студентів та випускників Інституту, застосовуючи усі свіжі знання в Богослуженнях, розпочинали літургійний день вечірнею, продовжуючи утренею та увінчуючи Божественною Літургією. Провідниками у цій тижневій мандрівці були незмінні професори Юрій Ясіновський (історія музики) та Олег Цигилик (вокал), д-р Соломія Тесля (теорія музики), Наталія Давида (вокал), Максим Тимо (літургіка), Неля Ільченко (практика літургійного співу), Ярослав Вуйцік (літургійний спів, керівник) та літургісав о Григорій Пацан.

Надзвичайно цікаво було дізнатися з історії про саму постать дяка в давнину, їх звичаї, особисті історії деяких, котрі стали надихаючими для середовища майбутніх дяків та реґентів. Теорія музики та вокал сприяють швидкому засвоєнню нотного матеріалу. Заняття з літургіки та практика літургійного співу особливу увагу приділила будові та піснеспівам воскресної та буденної утрені, значенню кожної частини. На кожному занятті з підготовки до богослужень питомці самостійно обирали канонархів, котрі були відповідальними за хід служби. Така практика другий рік поспіль дозволяє пройти шлях керування богослуженням від початку до завершального «Амінь”. Пізнавальним та душекорисним було проведення вечірніх богослужінь щоразу в новому храмі близьких околиць, де споглядали красу творіння рук наших предків. Особлива вдячність лине парохам, котрі радо відчиняли нам двері: о. Іванові Піпці, о. Петрові Качмару, а особливо о. Григорію Назару та о. Ярославу Чухті за проповідь, служіння, ініціативу сповіді для практикантів.

Завершилася школа спільним паломництвом на місце об’явлення Пресвятої Богородиці—гору Явір, де молилися Божественну Літургію разом з чисельними прочанами. Окремо хочеться виділити відверту вдячність за спів ,висловлену групою людей з неповносправністю зі Словаччини, котрі підкреслили, що чулися, мовби в небі. Тому всі купно вдячно возносимо молитви за прожитий та інтенсивно пропрацьований тиждень в рамках дяко-реґентської літньої школи во славу Бога та нам на зростання.

Неля Ільченко

 

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK