Олекса Новаківський – художник-імпресіоніст, педагог і патріот

Олекса Новаківський – художник-імпресіоніст, педагог і патріот

14.03.1872 р. – у с. Нова Ободівка (Вінницька обл.) народився Олекса Новаківський, маляр-імпресіоніст та постімпресіоніст, педагог. Засновник у Львові Мистецької школи, яка сформувала близько 100 художників європейського рівня. Один із основоположників новітньої епохи розвитку українського живопису.

Майбутній митець-модерніст спершу вчився в одній з приватних шкіл Одеси. Далі навчався у Краківській Академії красних мистецтв у Леона Вичулковського і Яна Станіславського. Краків, що був тоді (початок ХХ ст.) центром духовно творчих пошуків «Молодої Польщі». Саме краківське середовище сформувало його як дозрілого митця. У 1900-му році Новаківський замешкав у селі Могила поблизу Кракова знімаючи кімнатку в будинку однієї вдови, яка жила з дочкою. У майбутньому Анна-Марія стала його дружиною, а також улюбленою моделлю. Новаківські мали двох синів — Ярослава та Ждана.

З 1913 року життя і творчість Новаківського пов’язані зі Львовом. Тут митець відкриває у своїй майстерні студію, названу пізніше Мистецькою школою Новаківського. Будинок при вул. Листопадового чину 11, придбав у 1912 р. Митрополит Андрей Шептицький з метою утворення тут місцевої художньої школи для українських митців. Зрештою, Митрополит, граф Шептицький був меценатом Новаківського та прихильником його творчості.

З вересня 1923-го до 1925 рр. школа Новаківського діє як окремий мистецький факультет Українського таємного університету. За майже десятилітній період іс-

нування в її стінах навчалося понад 90 учнів. Великими прихильниками школи та частими гостями у майстерні Новаківського були поети Богдан Ігор Антонич, Богдан Лепкий, Микола Вороний, новеліст Василь Стефаник, музиканти Василь Барвінський, Микола Колесса та інші представники української творчої інтелігенції Галичини, які або навчалися, або працювали у Львові.

Олекса Новаківський помер у Львові 29 серпня 1935 року, похований на Личаківському кладовищі.

(бт)

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK