Комунікат Першого Синоду Перемисько-Варшавської Митрополії

Комунікат  Першого Синоду Перемисько-Варшавської Митрополії

Сьогодні закінчив працю Перший Синод Перемисько-Варшавської Митрополії. Вранці Владики Перемиської Митрополії служили Святу Літургію в Соборі Святого Івана Хрестителя. Свята Літургія служилася з нагоди 30 – ліття відновлення діяльності української школи ім. отця Маркіяна Шашкевича у Перемишлі. Після Божественної Літургії владики у Перемиській консисторії продовжували наради Митрополичого Синоду.
Подячним Молебенем закінчився Перший Синод, опісля якоко підписано владиками Перемисько-Варшавської Митрополії постанови Синоду.
Публікуємо комунікат Синоду УГКЦ в Польщі:

КОМУНІКАТ
Перший Синод
Перемисько-Варшавської Митрополії

 

У Перемишлі в днях 11-12 листопада 2021 р. відбувся перший Синод Єпископів Перемисько-Варшавської Митрополії.

Спершу, на самому початку Синоду, в четвер 11 листопада 2021 р. у катедральному соборі св. Івана Хрестителя була відслужена Божественна Літургія, яку очолив Архиєпископ і Митрополит Перемисько-Варшавський Євген Попович. Співслужили: Владика Володимир Ющак ЧСВВ, єпарх Вроцлавсько-Кошалінський, Владика Аркадій Трохановський, єпарх Ольштинсько-Ґданський та архиєпископ-сеньйор Іван Мартиняк у присутності священиків та монашества перемиського Деканату.

Після літургії, протосинкел Перемисько-Варшавської Архиєпархії о. митрат Богдан Степан прочитав декрет про скликання першого Синоду Перемисько-Варшавської Митрополії.

В конференційному залі Митрополії відбулося засідання Першого Синоду. У робочій частині, яка відбулася на двох рівнях: стаціонарному та онлайн, взяли участь: Архиєпископ Євген Попович, Митрополит Перемисько-Варшавський, Владика Володимир Ющак ЧСВВ, єпарх Вроцлавсько-Кошалінський, Владика Аркадій Трохановський, єпарх Ольштинсько-Ґданський, архиєпископ-сеньйор Іван Мартиняк та канцлер о. д-р Миколай Костецький і нотарій (протоколант), пан Михайло Пульковський, а також запрошені священники.

Під час робочої зустрічі присутні вислухали доповідей та рекомендацій, щодо дальшого існування структур установлених перед реорганізацією Перемиьско-Варшавської Митрополії в 2020 р. Прийнято звіти з діяльності:

  • Греко-католицької Духовної Семінарії в Любліні, прочитану ректором о. митратом Богданом Панчаком;
  • братства Сарепта, прочитану о. митратом Іваном Піпкою;
  • Реґентського Інституту, прочитану директором паном Ярославом Вуйціком;
  • Митрополичої Катехитичної Комісії, прочитану о. митратом Іваном Лайкішом;
  • Літургійної Комісії, прочитану о. митратом Богданом Панчаком;
  • дотеперішньої групи у справах засобів масової інформації, прочитану о. Матеєм Деменюком;
  • військового душпастирства для греко-католиків в польському війську, прочитану о. Деканом капітаном Робертом Росою;
  • судочинства в Митрополії, прочитану о. Деканом Петром Павлище.

Під час дебати після доповідей, було вирішено заснувати інституцію Міжєпархіяльного Трибуналу І інстанції у всіх справах для греко-католиків Перемисько-Варшавської Митрополії. Прийнято рішення звернутися до Найвижчого Трибуналу Апостольської Сиґнатури про надання „nulla osta” для Міжєпархіяльного Трибуналу Перемисько-Варшавської Митрополії.

В ході подальших праць Синод вирішив заснувати Митрополичі Комісії у згаданих раніше установах та було вибрано голів й призначено членів окремих Комісій від кожної Єпархії. Були представлені статути Комісій та окреслені напрямки праць на майбутнє.

У п`ятницю 12 листопада владики відслужили Божественну Літургію в у катедральному соборі св. Івана Хрестителя, яку очолив Владика Володимир Ющак ЧСВВ, єпарх Вроцлавсько-Кошалінський. Співслужили: Архиєпископ і Митрополит Перемисько-Варшавський Євген Попович та  Владика Аркадій Трохановський, єпарх Ольштинсько-Ґданський та священики з катедрального собору. Проповідь виголосив владика Володимир Ющак ЧСВВ, який привітав учнів та вчителів з ювілеєм 30-ліття відновлення існування в Перемишлі початкової школи та ліцею ім. о. М. Шашкевича.

Після літургії другого дня робочої зустрічі, в п’ятницю 12 листопада, Синод прийняв душастирський план для Перемисько-Варшавської Митрополії на 2022 р. Прийнято рішення, щоб відзначити у 2022 р. роковин 75–ої річниці акції „Вісла” на загальнопольському рівні.

Представлено також план підготувань до проведення ІІ сесії Міжєпархіяльного Собору в днях 15-18 червня 2022 р. Обговорено ще ряд інших важливих на даному етапі питань.

Перший Синод Перемисько-Варшавської Митрополії закінчився відслуженням Молебня в каплиці митрополичої консисторії.

Секретаріат Синоду
Перемиської-Варшавської Митрополії

Дано в Перемишлі в день спомину б.п. блаженного владики Григорія Лакоти,2021-11-12,

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK