Перший Синод Єпископів Перемисько-Варшавської Митрополії у Перемишлі

Перший Синод Єпископів Перемисько-Варшавської Митрополії у Перемишлі

У Перемишлі почав роботу перший Синод Єпископів Перемисько-Варшавської Митрополії, який буде відбуватися два дні. Сьогодні, єпископи, Святою Літургієюу у Соборі Святого Івана Хрестителя та відчитанням декрету про скликання Синоду розпочали перший день нарад. У Синоді беруть участь єпископи Перемисько-Варшавської Митрополії: Архиєпископ Євген Попович – Митрополит Перемисько-Варшавський, Єпископ Володимир Ющак ЧСВВ – Єпарх Вроцлавсько-Кошалінський, Єпископ Ольштинсько-Гданський та Архієпископ Іван Мартиняк.

Декрет про скликання Синоду: тут- PDF

Проповідь Архиєпископа Євгена Поповича – Митрополита Перемисько-Варшавського на відкриття Синоду, виголошена в Соборі Святого Івана Хрестителя 11 листопада 2021 р.

СЛОВО НА ВІДКРИТТІ І СИНОДУ ПЕРЕМИСЬКО-ВАРШАВСЬКОЇ МИТРОПОЛІЇ УГКЦ В ПОЛЬЩІ

«Браття, радію скорботами за вас і доповняю на моїм тілі те, чого ще бракує стражданням Христовим для його тіла, тобто Церкви, якої я став слугою, згідно з розпорядженням Божим» (Кол. 1,24-25)

Слава Ісусу Христу!

Високопреосвященний владико Йоане,
Преосвященний владико Володимире,
Преосвященний владико Аркадіє,
Всечесні отці, Преподобні сестри,

Дорогі в Христі вірні

Сьогодні, старинний град над срібнолентим Сяном, стається свідком епохальної хвилини в житті Греко-Католицької Церкви в Польщі.

Сьогодні, вперше в нашій історії, в історичній перемиській палаті, назначеній духом єпископів мучеників, засядуть їх наслідники, щоб – у синодальному дусі, про який сьогодні так багато говориться в Церкві – ведені Святим Духом, вслухані в голос своєї Церкви, приймати рішення щодо дальшого розвитку Христової винниці в нашому народі, для якого Христос установив нас слугами.

Одним словом, Церква в Польщі входить в новий етап свого життя через діяння Синоду єпископів нашої митрополії, яке сталося можливим з хвилиною покликання до життя третьої єпархії. Тим самим ми отримали можливість утворення власного Синоду, який, згідно церковного права, творять єпископи поставлені для даної Церковної провінції.

Дотепер, наше служіння в митрополії полягало на тому, що ми – владики, циклічно збиралися, щоб переговорити спільні питання та винести корисні рішення для цілої нашої Церкви.

Особливо успішною була наша співпраця в часі найглибшої кризи сучасної доби, якою була й є надалі пандемія коронавіруса. В тому нелегкому часі, завдяки насправді усильній співпраці та консеквентній дії, вдалося нам випрацювати модель душпастирства, який, в якійсь мірі, захоронив наші парафії перед паралічом. Який дав нам шанс увійти у світ медійного простору й, що стало для нас великим шансом у несенні Божого Слова вірним та будування позитивного іміджу УГКЦ в Польщі.

Іншим, позитивним прикладом доброї співпраці поміж церковними структурами в Польщі, було проведення спільних Соборів наших єпархій, які винесли ряд рішень, що відтак визначали шляхи нашого розвитку та діяння. Саме внаслідок рішень І спільного Собору було покликано ряд митрополичих комісій, які працювали на благо цілої Церкви в Польщі.

Сьогодні можемо поставити собі питання, що міняється в управлінні Української Греко-Католицької Церкви в Польщі, з хвилиною покликання Синоду єпископів нашої митрополії?

При збереженні повної автономії кожної з трьох єпархій, де завдання навчати, освячувати та управляти локальною Церквою спочиває на правлячому єпископі, Синод дає нам законне знаряддя до управління цілою митрополією у тих справах, про які виразно говорить церковне право, Синод дає нам знаряддя до винесення рішень, які прийняті та законно проголошені, стаються зобов’язуючим правом для всіх вірних митрополії. Синод дає нам законне знаряддя, щоб ми владики дбали про ріст цілої Церкви в Польщі, щоб в дусі любові та однообразності проповідувалося Боже Слово, служилися всі Таїнства Церкви, щоб у солідарний спосіб відповідати на всі виклики сучасної доби, яка так швидко міняється, та в якій Церква надалі є кликана звіщати «надію спасіння».

Наші Синодальні діяння не матимуть характеру парламентської дебати ані не носитимуть спектакулярних признак, це радше буде мурашня праця, в якій, ведені Святим Духом та вслухані в голос Божого Люду, крок за кроком випрацюватимемо модель нашої Української Греко-Католицької Церкви, яка відповідатиме усім сучасним вимогам, перед якими ставить нас життя.

Очевидно, що наші діяння будуть проходити в дусі науки Апостольського Престолу, Великого Синоду єпископів УГКЦ та під проводом Глави Патріарха Святослава, яких настанови є для нас зобов’язуючими.

Всіх Вас просимо про усильну молитву та світло Святого Духа, щоб ми єпископи просвічені Божим світлом, могли побачити те, що може наша людська гординя нам прислонює, почути те, що вагоме й необхідне, та дати вірним такий закон, який буде спонукою до життя, праці, жертовності в дусі взаємолюбові й пошани один до одного та цілої нашої Греко-Католицької Церкви у Польщі.

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK