ХРАМОВИЙ ПРАЗНИК У ЯРОСЛАВІ ТА ЮВІЛЕЙ XXV – ЛІТТЯ КОРОНАЦІЇ ІКОНИ МИЛОСЕРДЯ ДВЕРІ – ПРОПОВІДЬ МИТРОПОЛИТА І АРХІЄПИСКОПА ЄВГЕНА ПОПОВИЧА

ХРАМОВИЙ ПРАЗНИК У ЯРОСЛАВІ ТА ЮВІЛЕЙ XXV – ЛІТТЯ КОРОНАЦІЇ ІКОНИ МИЛОСЕРДЯ ДВЕРІ – ПРОПОВІДЬ МИТРОПОЛИТА І АРХІЄПИСКОПА ЄВГЕНА ПОПОВИЧА

«Милосердя двері відкрий нам, благословенна Богородице, щоб, надіючись на Тебе, ми не погибнули, але щоб вибавились Тобою від бід, Ти бо – спасіння роду християнського».

Слава Ісусу Христу!

Всечесні отці, преподобні сестри, дорогі в Христі браття і сестри!

-I-

Сьогодні Ярославська Божа Мати зібрала нас біля свого престолу, щоб ми як народ Божий принесли Їй благодарення за постійну опіку над нами, якою Вона з цього Ярославського храму огортає кожного, хто тут крізь покоління приходив до Неї.
Культ Ярославської Ікони «Милосердя Двері» неодмінно пов’язаний з історією цієї парафії та храму, присвяченого Господньому Преображенню на Таворській Горі.
Цей храм, в якому ми зараз знаходимося, був освячений перемишльським владикою Онуфрієм Шумлянським в 1753 році, одночасно у храм введено цю славну ікону, яка скоріше перебувала в храмі Успіння Пресвятої Богородиці, де вже втішалася великим почитанням вірних всіх християнських конфесій, присутніх на ярославській землі.
Знаменним фактом в історії почитання цього святого образу Матері Божої «Милосердя Двері», була і є увага Римських Архиєреїв, які своїми декретами та буллами надавали окремі ласки та відпусти усім вірним, які перед Її чудотворне обличчя заносили свої благальні молитви.
Першим відомим в історії папським декретом, яким наділено це святе місце ласками відпустів, був декрет папи Климентія XIII, наданий вже в 1760 році.
Пізніше подібні декрети видали чергові папи: Клементій XIV в 1774 році, Пій VI в 1775 році, відтак цей самий папа в 1779 році своєю буллею визнав Ярославську ікону Матері Божої «Милосердя Двері» як чудотворну та наділив її ласками повного відпусту.
Від того часу тривали постійні старання про надання цій святій іконі папських корон, які увінчалися повним успіхом щойно в 1996 році, коли такі корони освятив папа Іван Павло ІІ та в його імені акту коронації довершив кардинал Аккіле Сільвестріні.
Останнім акцентом папської уваги до цієї святої ікони, стало бажання папи Франциска, щоб ікона Мати Божої «Милосердя Двері» була привезена до Риму на інавгурацію Року Божого Милосердя.
Ця подія надалі стоїть в нашій пам’яті, спричинилася вона до ще більшого культу цього святого обличчя, яке невтомно споглядає на кожного з нас, хто в бідах та зі скорбною душею прибігає сьогодні до неї.

-II-

Сьогодні ми дякуємо Божій Матері присутній в Ярославській Іконі «Милосердя Двері» за постійну молитовну підтримку нашої Церкви та кожного з нас, й дякуємо за дар Її коронації, якої перший ювілей сьогодні відзначаємо.
Наші святкування проходять в році назначеному бурхливим подіями у світі, який надалі не може отрястися з пандемії коронавіруса, котра, на жаль, надалі збирає смертельне жниво; в році назначеному кліматичним потрясінням зі стихійними лихами, в кінці, в році, коли у Вашій парафії сталася заміна пароха.

-III-

При нагоді, хочу скласти подяку дотеперішньому пароху о. Христофорові Блажеєвському, який через остатні роки трудився разом з Вами над поширенням культу Ярославської Ікони Божої Матері «Милосердя Двері», та одночасно хочу привітати нового пароха – о. Павла Шадого, перед яким стоїть не просте завдання – вчинити все що можливим, щоб слава Ярославського санткуарію ішла на цілий світ, та щоб світ прибігав в молитві до цього святого міста.

-IV-

Сьогоднішні Ювілейні святкування cходяться одночасно з храмовим святом Вашої парафії Господнього Преображення. В євангелійному читанні ми бачили учнів Христових – Петра, Якова та Івана, як свідків нашої майбутньої слави, бо наше покликання це так іти через життя, щоб досвідчити переміни нашого життя, щоб наші зажурені обличчя засіяли сонцем Божої ласки.

-V-

Людина сама багато вчинити не може, людина у своїх земських подвигах все потребує помочі другої людини та підтримки «Неба». Другу людину кожний з нас сам шукає і з нею в’яже свою долю, а підтримку з «Неба» всім нам дарує Божа Мати, особливо Ваша – Ярославська – «Милосердя Двері», яка спроможна кожного з нас провести крізь цю долину сліз та невдач у Світ свого Сина, чию славу Він сам нам відкриває на Таворській Горі.
Тому, особливо сьогодні, просім всі перед Її ласками обличчям, у стіп Таворської Гори, ласки для нашої Церкви, для нашого народу, для наших родин та, вкінці, для кожного з нас зокрема. Ярославська Божа Мати, споглянь ласкавим оком на нашу недолю, візьми нас за руки та уведи у світ свого Сина. Амінь.

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK