80 РОКІВ ВІД МУЧЕНИЦЬКОЇ СМЕРТІ…

80 РОКІВ ВІД МУЧЕНИЦЬКОЇ СМЕРТІ…

…двох блаженних нашої Церкви, беатифіковних Папою Іваном Павлом ІІ 27 червня 2001 р. у Львові. Згинули вони одного дня, в одному місці, закатовані відділом енкаведистів.

Володимир Прийма – покровитель мирян УГКЦ

Народився 17 липня 1906 р. у с. Страдч на Яворівщині. Після закінчення дяківської бурси служив дяком і був диригентом у місцевій церкві. Брав активну участь у житті своєї парафії. Завжди й у всьому виявляв людську гідність, а свою діяльність будував на євангельських засадах.

26 червня 1941 р. його разом з о. Миколою Конрадом по-звірячому закатували енкаведисти.

Отець д-р Микола Конрад

Народився 16 травня 1876 р. в Струсові на Тернопільщині. Філософські й богословські студії відбував у Римі, там захистив і докторську дисертацію. У 1899 р. був рукоположений на священника. Учителював у Бережанській і Теребовлянській гімназіях. 1929 року заснував у Львові перше українське Товариство студентів католиків “Обнова”. У 1930 р. Митрополит Андрей запросив о. Конрада викладати у Львівській богословській академії, а згодом призначив його парохом у с. Страч біля Янова. Виконуючи там душпастирські обов’язки, зокрема здійснював духовну опіку над молоддю. Він, як і всюди, де працював, виявляв велику старанність і відповідальність.

Загинув мученицькою смертю від рук енкаведистів у лісі біля с. Страдч 26 червня 1941 р., коли повертався від хворої жінки, що потребувала св. Сповіді.

(Інститут Історії Церкви

Українського Католицького Університету)

* * *

Блаженні о. д-р Микола Конрад і дяк Володимир Прийма похоронені у підльвівському селі Страдчі, де отець Микола був парохом. Підняті мощі дяка Прийми запечатані у вівтарі в страдецькій церкві, натомість отця Конрада спочивають у могилі на прицерковному кладовищі. Довкола страдецької гори віряни жертвували Хресну Дорогу, до якої навіть у будні йдуть численні прощі мирян зі своїми священниками, щоби помолитися у цьому місці, а також відвідати печерний монастир з ХІІІ ст.

[cвітлини: ікони блаженних о. Миколи Конрада і дяка Володимира Прийми; Страдч – церква Успіння Пресвятої Богородиці; іконостас; жертовник у страдецькій церкві з запечатаними мощами блаженного Володимира Прийми; могила блаженного отця Миколи Конрада на страдецькому цвинтарі, одна із стацій Хресної Дороги на страдецькій горі]

Підготував: Б. Тхір

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK