НЕДІЛЯ ПРО САМАРЯНКУ – проповідь отця Теодозія Янківа ЧСВВ – Перемишль (30 травня 2021р.)

НЕДІЛЯ ПРО САМАРЯНКУ – проповідь отця Теодозія Янківа ЧСВВ – Перемишль (30 травня 2021р.)

Проповідь виголошена отцем Теодозієм Янківом ЧСВВ в Соборі Святого Івана Хрестителя у Перемишлі 30 травня 2021 року о годині 8.00, підчас прямої трансляції на TVP Historia.
Святу Літургію можна оглянути на сайті Польського Телебачення TVP Rzeszów.

Христос Воскрес!
Ісус просить кожного з нас: „Дай мені напитися”. Він хоче, щоб віддати Йому те, що маємо. Часто це щось таке звичайне, просте і скромне, як вода. Ісус хоче, щоб ми запропонували йому те, що маємо, навіть якщо ми знедолені, часом сильно знедолені. Натомість, він дарує нам щось найцінніше: життя з усіма здійсненими бажаннями. Життя вічне. Однак, щоб відбувся цей обмін, ми повинні зустрітися з Ісусом. Він чекає на нас. Є місце, є час, коли Він чекає на нас.

Сьогоднішнє Євангеліє – це дуже повчальна катехиза, яка вводить нас у таїнство особи Ісуса – Месії. У первісній Церкві цією Євангелією розпочинали час великого посту, час підготовки до прийняття таїнства святого хрещення.

Сцена зустрічі самарянки з Ісусом справляє враження простоти та імпровізації. Все відбувається дуже спонтанно, відкрито для несподіванок. Ісус зупиняється біля криниці, бо втомився та мав спрагу. І не тому, що він хотів би когось навернути. Жінка приходить по воду. І не для того, щоб зустріти Ісуса. Її проблема – вода, а не гріхи. Слухаючи це Слово Євангелії, ми можемо відчути атмосферу повсякденного життя на цій зустрічі. І це стає справжньою точкою для глибокого, перемінюючого діалогу. Якого ?

Ісус просить у жінки води: “Дай мені напитися”. Він потрапляє в ситуацію залежності і визнає, що йому потрібна людина. Жінка примножує труднощі. Ісус є євреєм. Євреї були ворогами самарян. Юдеї та самаряни зневажали святі місця одне одного. Так було ще до зруйнування храму самарян , єврейським царем, у 2 столітті до народження Христа. У відповідь, майже двісті років потому, самаряни не сприймали того, що галилейські євреї йшли з Іудеї до Галилеї через їхні землі, що часом призводило до актів насильства.
Самаряни вважали себе релігійними, але євреї вважали їх нерелігійними. Благочестиві євреї уникали тісних контактів із самарянами.
Крім того, це жінка, відома своїми публічними гріхами.
Ісус і самарянка говорять про воду, але у зовсім протилежному плані. Жінка думає про звичайну воду, яку з великими труднощами черпають із криниці патріарха Якова. Ісус говорить про „воду життя”. Йдеться про Божу любов, яка може задовольнити всі найглибші бажання та потреби людини. Якщо хтось зрозуміє, що таке вода життя, що таке Божа любов, він буде постійно прагнути цієї води. Св. Августин у своїх Сповідях пише: „Наше серце неспокійне, поки не спочине в Бозі”. Людське серце неспокійне, поки не знайде і не відчує Божу любов.

Наші особисті зустрічі з Ісусом також починаються з пропозиції Христа. Він перший увійшов у наше життя і запросив до розмови, до діалогу. Але Божий голос дуже м’який, дуже ніжний. Дуже часто Бог говорить мовчки. Людина може не чути того що Бог говорить, і тому існує небезпека не бути з Богом. Часто людина більше чує це, що світ говорить, більше часу потрачає на те, що у світі чути. Інтернет, телефон, тощо…. Що стається? До чого доходить? Дуже просто, перестаємо повністю говорити з Ним, з Ісусом, як самарянка – на абсолютно різних рівнях, на двох різних „хвилях”. Реальність і земні цінності поглинули нас настільки, що ми не розуміємо, що Бог говорить, перестаємо розуміти себе, або просто задушимо всередині себе духовний вимір життя.

Біля криниці Якова Ісус вивчає таємницю криниці, яка є совістю людини. Жінка бере участь у діалозі, але хоче знизити його до загального рівня із змістом, який не дуже зобов’язує. Вона висуває якісь абстрактні, навіть деякі духовні, а також і політичні проблеми, на перший план. Вона уникає фактичної проблеми. Вона вигадує виправдання, шукає шляхи втечі. А що робить Ісус? Ісус перерізає їй всі ці шляхи втечі, прибирає всі так названі псевдопроблеми в сторону. Він відкриває її приховану таємницю, торкається її рани, торкається її гріха, вирізає виразку з її життя – п’ятеро чоловіків і наложництво.

Справжня зустріч з Ісусом може бути лише у правді. Іноді нам було б простіше залишатися в царині ідей, мрій про Бога, красивих бажань, а уникнути реальності. Але Ісус говорить прямо, як до самарянки, Він говорить прямо: «Іди, поклич свого чоловіка». Це означає: прийти і станути в правді. Не намагаймось ніколи затуляти важливі положення, чи навіть важливі проблеми нашого життя! Не втікаймо у зовнішні справи, щоб тільки не заглиблюватись в глибину себе і відкривати правду про себе! Подивімся так щиро на себе, хто ми, як ми живемо, у що насправді одягнені. І далі: побачимо рану свого серця; подивімось, що нам боляче, чому ми страждаємо; тоді гарантовано – побачимо свою виразку. Гарантовано, побачимо світ, який ми створили самі, своє почуття безпеки, „свого бога”, який ми створили для себе і якому служимо. І подивімось, куди все це веде. А потім „повернемося сюди”. Повернемося до Ісуса. І довіримось Йому, довіримо всі свої рани та виразки. Він може очистити їх «водою життя». Він їх вилікує.
І ще. Розмовляючи з жінкою, Ісус долає культурний бар’єр, а з місіонерської точки зору – найбільший бар’єр для проповідування Євангелії.
Співбесіда Ісус і Самарянки зосереджена на спільному предкові Якові та спільній спадщині. А далі, вона переходить до майбутньої єдності віри, незалежної від етнічного чинника, але лише віри в Сина Божого та поклоніння Богові у Святому Дусі.
Справжнім поклонінням Богові буде віра в Ісуса Христа.
У свою чергу, самарянка виявляє, що Ісус – це більше, ніж Яків, якщо Його жива (прісна або поточна) вода була ефективнішою за криницю Якова, вона виявляє, що він Пророк, бо знає подробиці її життя. Вона виявляє схожість Ісуса з Месією, який «все мені відкрив».
Ісус визнає її нову віру і виявляє себе як Месію. Результатом збору врожаю, місії в Самарії, є правильна віра: „Ми знаємо, що Він справді є Спасителем світу”. Люди містечка отримали євангелію від етнічного іудея, Ісуса. Віра в Спасителя відкрила шлях до примирення між самарянами та іудеями після багатовікових конфліктів.
У майбутньому віра також буде звільнена від культурного чинника: перевищення, яка культура на першому місці, або що є більш важливим, щоб належним чином поклонятися Богу у власній культурі, щоб культура не заважала єдності віруючих усіх націй. Навіть тоді, коли її відмінності будуть очевидні. Також політичні відмінності, або навіть суперечності, не можуть стояти на заваді віри, яка є понад ними і веде до справжнього поєднання. Юдеї, цієї тепер Ісусової місіонерської не великої групи та самаряни з міста Сихар почали перевіряти це. І все принесло добрий плід.

Самарянка зрозуміла таємницю Ісуса Месії; вона покинула „глечик” свого розгубленого і непростого життя і спонтанно побігла, щоб поділитися радістю із цієї зустрічі з іншими. Її свідчення було простим, але також пристрасним і справжнім, як євангелистa Йоана: „Ми сповіщаємо вам це, що ми чули про Слово життя, що бачили очима, на що дивились і до чого торкалися наші руки” (1 Ів. 1: 1). Тому, незважаючи на внутрішній розлад, їй вдалося переконати самарян прийти до Ісуса.

Подібно до жінки-самарянки, залишмо «наш глечик» – глечик наших страхів, турбот, страхів за себе і віддаймося Ісусу, приймімо Його любов. Давайте також смиренно передавати послання про любов Ісуса до інших, незважаючи на наш розлад, безладдя та людські обмеження. Ісус в храмі чекає, немов біля криниці, щоб нас запричастити водою життя, яке ніколи не промине. Він чекає на нас. Є місце, є час, коли Він чекає на нас.
Амінь
Христос Воскрес!

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK