Тими днями вийшов з друку черговий 28-ий випуск «Перемиських Архиєпархіяльних Відомостей»

Тими днями вийшов з друку черговий 28-ий випуск «Перемиських Архиєпархіяльних Відомостей»

Тими днями вийшов з друку черговий 28-ий випуск «Перемиських Архиєпархіяльних Відомостей» за 2020 рік. Том нараховує 395 сторінок і виданий у накладі 70 примірників.
В Офіційній частині надруковано добірку документів Апостольської Столиці, які стосуються встановлення нової Ольштинсько-Ґданської єпархії, подано короткий життєпис владики Аркадія Трохановського, вітання від ієрархів та ін. У розділі Документи Верховного Архиєпископа, надруковано, зокрема, Послання Синоду Єпископів УГКЦ 2020 року та декрети Глави УГКЦ, що стосуються адміністративних питань функціонування деяких церковних інституцій. Великий блок документів – їх 18, зібрано в розділі Документи ієрархії УГКЦ у Польщі. Вони здебільше стосуться питань функціонування Церкви в умовах пандемії і документують турботу ієрархів про своїх вірних. Новий випуск «ПАВ» презентує чимале гомілетичне надбання Владики Євгена Поповича у 2020 р. – всього 30 проповідей і виступів, а також добірку звернень, розпоряджень і декретів (15 документів). У підрозділі Декрети і призначення, надруковано добірку документів про утворення і кадровий склад новоутворених парафій у Варшаві. У підрозділі Різне зібрано подяки і грамоти адресовані Митрополитові Євгенові Поповичу, грамоти від Владики Євгена, адресовані ієрархам УГКЦ у світі та мирянам, зокрема тим, хто спричинився до віднови могили солдатів УНР в Ланцуті.
У розілі Статті та рецензії, опубілковано розвідку о. д-ра Броніслава Гринишина, Повноваження протопресвітера відповідно до ККСЦ, дослідження викладачки Реґентського інституту нашої Митрополії д-р Марії Качмар Августу єдиновластвующу: спроба транскрипції кулизмяної нотації. Надруковано теж рецензію Людмили Руденко на книгу викладача Реґентського інституту проф. Юрія Ясіновського Церковний спів Галичини Австрійської доби у критиці, персоналіях і нотних джерелах. Це видання вийшло як V том «Василіянських історичних досліджень», що їх видають у варшаві Отці Василіяни. Згадана вже Марія Качмар рецензує платівку хору «Журавлі» під диригуванням Ярослава Вуйцика з записом Літургії для чоловічого хору о. Михайла Вербицького, яку присвячено 150-літтю від дня смерті композитора. Поміщену на платівці Літургію записано на основі книжкового видання, яке було видано в Перемишлі у 2015 р. як ІІ том серії «Пам’ятки сакральної музики Перемиської єпархії». У Огляді літургійних видань Перемисько-Варшавської Митрополії, опублікованих у 2020 році, згадано про такі книги – Чин Священної і Божественної Літургії / Porządek Świętej i Boskiej Liturgii, Чин святих таїнст хрещення і миропомазання / Obrzęd świętych sakramentów chrztu i bierzmowania та Чин святого таїнства подружжя / Obrzęd świętego sakramentu małżeństwa.
У розділі Наш архів, проф. Юрій Ясіновський публікує рукописний Порядок дзвоніння (для катедральної церкви списано около 1820 р.) та, опублікований в Перемишлі 1848 р., невідомий дослідникам підручник для учнів Дяко-учительського інституту в Перемишлі. Обі ці пам’ятки передруковано у формі факсиміле, з передмовами і коментарем.

(В.П.)

DSC_8604

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK