Послання Владик Греко-Католицької Церкви у Польщі з нагоди реорганізації єпархіяльних структур нашої Церкви

Послання Владик Греко-Католицької Церкви у Польщі з нагоди реорганізації єпархіяльних структур нашої Церкви

Всесвітлішим та Всечеснішим Отцям,
Дорогим Братам і Сестрам,
Вірним Перемисько-Варшавської митрополії

Слава Ісусу Христу!
Дорогі у Христі Сестри і Брати!

Мабуть до всіх вірних нашої Церкви у Польщі дійшла вже радісна вістка, проголошена Апостольською Нунціатурою у Варшаві, що в середу, 25 листопада, в день літургійного спомину святого священномученика Йосафата, архиєпископа Полоцького, Папа Франциск поблагословив рішення Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви і проголосив про створення нової Ольштинсько-Ґданської єпархії у Польщі.

Правлячим єпископом новоствореної єпархії призначено о. д-ра Аркадія Трохановського, дотеперішнього священника Вроцлавсько-Ґданської єпархії, протопресвітера Кошалінського та пароха у Валчу. До часу єпископської хіротонії та канонічного перебрання єпархії новопризначеним владикою Аркадієм, управління нею здійснюватиме митрополит Перемисько-Варшавський, архиєпископ Євген Попович, як Апостольський адміністратор.

Осідком нової греко-католицької єпархії у Польщі є місто Ольштин на Вармії. Нова Ольштинсько-Ґданська єпархія включає до свого складу території латинських митрополій: Вармінської, Ґданської, Білостоцької та дієцезії Плоцкої, яка входить до Варшавської митрополії.

Без зміни у назві залишається дотеперішня Перемисько-Варшавська архиєпархія. Площа її буде значно скорочена на північному сході Польщі, оскільки дотеперішні її території перейдуть до складу Ольштинсько-Ґданської єпархії. Нові кордони Перемисько-Варшавської архиєпархії включають територію латинських митрополій: Перемиської, Краківської, Люблінської, Лудзької, дієцезії Радомської, яка належить до митрополії Ченстоховської та архидієцезії Варшавської і дієцезії Варшавсько-Празької, які входять до Варшавської митрополії.

Дотеперішня Вроцлавсько-Ґданська єпархія змінює свою назву та віддає частину своєї території для нової єпархії на півночі та, для Перемисько-Варшавської архиєпархії, в центрі та на півдні Польщі. Дотеперішня Вроцлавсько-Ґданська єпархія відтепер називатиметься Вроцлавсько-Кошалінською. Правлячий владика, осідок якого знаходиться Вроцлаві, отримує титул єпископа Вроцлавсько-Кошалінського. Дотеперішня парафіяльна церква в Кошаліні отримує звання Конкатедрального собору. Територія Вроцлавсько-Кошалінської єпархії включає до свого складу територію латинських митрополій: Вроцлавської, Катовіцької, Познанської, Щецінсько-Камєнської, Ґнєзнєнської та архидієцезії Ченстоховської і дієцезії Сосновєцької, які входять до складу Ченстоховської митрополії.

Проголошення нового адміністративного поділу Перемисько-Варшавської митрополії у Польщі вписується у дотеперішні великі події, які протягом останніх сорока років мали дуже велике значення для офіційного визнання Польською Державою нашої Церкви та для розвитку її адміністративних структур і душпастирства. Пригадаємо коротко найважливіші з цих історичних дат та подій:

  • 17 травня 1989 р. – прийняття Польським Сеймом закону про взаємні відносини між Польською Державою та Католицькою Церквою; на основі цього закону Греко-Католицька Церква у Польщі, після сорока років браку державного визнання, дочекалась, врешті, офіційного юридичного статусу;
  • 16 вересня 1989 р. – архиєрейська хіротонія владики Івана Мартиняка в Ченстохові, як першого греко-католицького єпископа, висвяченого у Польщі від закінчення ІІ світової війни; нововисвячений Владика залишився, однак, і надалі Генеральним вікарієм тодішнього Примаса Польщі Кардинала Юзефа Ґлємпа, який формально виконував уряд ординарія для греко-католиків у Польщі;
  • 16 січня 1991 р. – офіційне відновлення, після понад сорока років, структур Перемиської греко-католицької єпархії; владика Іван Мартиняк був тоді призначений першим, після ІІ світової війни, греко-католицьким Перемиським єпископом;
  • 31 травня 1996 р. – утворення у Польщі Перемисько-Варшавської митрополії, до складу якої входить дві єпархії: Перемисько-Варшавська архиєпархія та Вроцлавсько-Ґданська єпархія; одночасно тодішній Перемиський владика Іван Мартиняк став архиєпископом і митрополитом Перемисько-Варшавським, а першим владикою Вроцлавсько-Ґданським призначено о. мітрата Теодора Майковича; Перемисько-Варшавська митрополія стала підпорядкована безпосередньо під юрисдикцію Апостольської Столиці.

Ми переконані, що утворення третьої греко-католицької єпархії у Польщі матиме дуже велике значення для цілої нашої Церкви. Передовсім, наша митрополія, у складі з трьома єпархіями, яку досі творили тільки дві єпархії, буде від тепер повноцінною у світлі церковних законів. Дозволить це, між іншими, офіційно утворити власний греко-католицький Митрополичий Синод Єпископів у Польщі. Дотеперішні міжєпархіальні зустрічі наших Правлячих архиєреїв піднімуться на вищий рівень синодального діяння.

Друга користь з утворення третьої єпархії є суто душпастирська. Дотепер єпископські осідки обох наших єпархій знаходились на півдні Держави, тобто в Перемишлі та у Вроцлаві. З цих міст ми, як правлячі єпископи, доїжджали з душпастирською послугою до парафій на півночі Польщі. Від тепер, на північному сході, тобто на території, де проживає велика кількість вірних нашої Церкви, буде мешкати та працювати єпископ, який матиме змогу краще зайнятись актуальними душпастирськими справами на території від Білогостоку, через Ольштин, аж до Ґданська. Досі, щоб доїхати до цих місць, ми мусіли подолати віддаль майже через всю територію Польщі, тобто понад п’ятсот кілометрів в одну сторону. Ми переконані, що присутність нашого владики на території Вармії, Мазур та Ґданщини, причиниться до ще більшого душпастирського розвитку нашої Церкви на цих землях.

Маємо також надію, що збільшення кількості єпархій та правлячих архиєреїв нашої Церкви у Польщі буде нагодою до ще більшого підвищення авторитету нашої Церкви на церковному, міжконфесійному та державному рівнях. Постійна присутність греко-католицького єпископа у столиці Вармії зміцнить престиж цілої нашої церковної та української спільноти на цій території.

У цьому місці хочемо дуже сердечно привітати владику-номіната Аркадія Трохановського з наданням йому єпископської гідності та з призначенням на уряд першого греко-католицького Ольштинсько-Ґданського єпископа. Тішимось з цього призначення та бажаємо Божого благословення та кріпких сил, необхідних до утворення церковних структур у новій єпархії.

В Ольштині знаходиться величавий парафіяльний храм Покрову Пресвятої Богородиці, який тепер піднесений до гідності собору Ольштинсько-Ґданської єпархії. Нова єпархія потребуватиме створення всіх необхідних та обов’язкових структур, згідно з церковними законами. Перед новим Ольштинсько-Ґданським єпископом постає дуже велике завдання знайти відповідних людей як серед духовенства, монашества, так і серед мирян, які матимуть бажання співпрацювати з новим владикою у всьому, що пов’язане з утворенням нових єпархіальних структур. Ми, як єпископи, обіцяємо, що також старатимемось допомогти у цьому завданні владиці-номінату Аркадієві Трохановському. Звертаємось з гарячим проханням до духовенства, монашества і мирян Ольштинсько-Ґданської єпархії підтримати та допомогти Владиці у всіх заходах і починаннях у новій Єпархії.

Стало звичайною традицією, що новопризначеному єпископові нашої Церкви хіротонію уділяє Глава і Батько УГКЦ Блаженніший Святослав. На даний час, з огляду на пандемію та на проблеми, пов’язані з перетином польсько-українського кордону, ми ще не готові повідомити, коли відбудеться єпископська хіротонія владики-номіната Аркадія Трохановського. Сподіваємось, однак, що ця технічна справа буде скоро вирішена та подана до офіційного відома. Певним є те, що хіротонія першого Ольштинсько-Ґданського єпископа відбудеться в Ольштинському єпархіальному соборі.

До всіх вірних новоутвореної Ольштинсько-Ґданської єпархії та до всіх вірних нашої Церкви у Польщі, звертаємось з гарячим проханням не тільки підтримати своїм зусиллям та працею новопризначеного владику Аркадія у всьому, що стосується встановлення необхідних єпархіальних структур, але передовсім, про молитовну підтримку. Без щирого прийняття духовенством, монашеством і вірними новопризначеного єпископа, без відданої співпраці, та, головно, без молитовної підтримки у творенні справ, які владиці-номінату доручає сьогодні Церква, буде йому дуже важко подолати доручені завдання. Тому, в міру своїх сил та можливостей, підтримуйте свого владику Аркадія, а Господь поблагословить як нову єпархію на чолі з владикою, духовенством, монашеством і мирянами, так і нашу Святу Греко-Католицьку Церкву у Польщі та її місію –  ведення Божого народу до спасіння.

Архиєрейська хіротонія владики-номіната Аркадія Трохановського в Ольштині, на яку вже сьогодні всіх сердечно запрошуємо, нехай буде виявом нашої радості з призначення нового єпископа та з розвитку єпархіальних структур нашої Церкви у Польщі. Це свято нехай буде також свідоцтвом живучості нашої Церкви у Польщі, яка живе і розвивається, незважаючи на все, що відбувається сьогодні у Польщі та у світі. Ми переконані, що наша Церква буде надалі міцніти та, з Божим благословенням, вестиме Божий народ до спасіння, згідно з традицією, зародженою над Дніпром у Володимировому Хрещенні.

+ Благословення Господнє на Вас!

+ Архиєпископ Євген Попович – Митрополит Перемисько-Варшавський

 + Володимир Р. Ющак, ЧСВВ – Владика Вроцлавсько-Кошалінський

Перемишль-Вроцлав, дня 25 листопада 2020 р.
Число: 2020/405

Доручаємо всім священникам Перемисько-Варшавської митрополії прочитати це звернення у всіх наших церквах, в неділю, 29 листопада 2020 р., замість проповіді.

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK