III З’ЇЗД КОЛИШНІХ МЕШКАНЦІВ ТА ЇХНІХ НАЩАДКІВ З СЕЛА ТРОСТЯНЕЦЬ ТА ГРОЗЬОВА

III З’ЇЗД КОЛИШНІХ МЕШКАНЦІВ ТА ЇХНІХ НАЩАДКІВ З СЕЛА ТРОСТЯНЕЦЬ ТА ГРОЗЬОВА

Уже втретє нащадки жителів сіл Тростянець та Грозьовa зібралися разом. Цього року понад 120 людей приїхали з північно-західної Польщі та Вармінсько-Мазурського регіону. Нащадки колишніх мешканців також приїхали з Львівської області.

Третій з’їзд колишніх жителів сіл та їхніх нащадків відбувся з 14 по 17 вересня цього року. До Тростянця та Грозьової з’їхалися нащадки та колишні мешканці цих сіл з різних міст північної Польщі, а саме з Тшеб’ятова, Щецина, Кошаліна, Слупска, Члухова, Чорного, Дзержгона, Ольштина та Гіжицка. Кількість нащадків та колишніх мешканців, приїжджаючих на з’їзд, збільшується з кожним роком. Цього року приїхало понад 120 осіб, серед яких були колишні мешканці цих сіл, які разом із родинами та сусідами були переселені у рамках Акції „Вісла”. Варто підкреслити, що у ІІ з’їзді (у 2018 році) взяло участь 70 людей, а у першому (в 2017 року) – 30 учасників.

Під час з’їзду нащадки та колишні мешканці Тростянця та Грозьової відвідували місця, де колись стояли їхні будинки та будинки рідних, в даний час вони не збереглися. Учасники з’їзду привели в порядок кладовищах та відреставрували ще збережені могили, які знаходилися у дуже поганому стані. Вони також встановили символічні хрести, вшановуючи пам’ять померлих рідних, похованих на цих кладовищах, очистили від кущів територію, запалили свічки на могилах, як знак вшанування переселених мешканців цих сіл. Завдяки їх старанням, а також завдяки місцевому лісничому п. Йозефу Чверинкo, цвинтарі в Тростянці та Грозьовiй змінюються з кожним роком i не відійшли в забуття.

У суботу на кладовищах Тростянця та Грозьової, в присутності учасників з’їзду та представників влади: п. Анджея Піотровського – Секретаря Ґміни Заршин, та лісничого з Бірчі – пана Йозефа Чверинкo, відбулась Панахида за померлих, похованиих на обох кладовищах. Панахиду служив о. д-р Микола Костецький, парох Греко-Католицької Парафії Собору Пресвятої Богородиці та Пророка Іллі в Гломчі і Греко-Католицької Парафії Святого Димитра в Саноку.

Важливим моментом з’їзду була неділя. У цей день відбулася урочиста Архиєрейська Cв.Літургія у Греко-Католицькій Церкві Різдва Пресвятої Богородиці з Грозьової, яка в 1968 році була перенесена до музею під відкритим небом у Саноку. Завдяки дозволу п. Єжего Гінальського, директора музею Народної Архітектури в Санокy, учасники з’їзду, мешканці Санокa та сусідніх місцевості могли взяти участь у Cв. Літургії, яку очолив Архієпископ Кир Іван Мартиняк, ієрархa Греко-Католицької церкви в Польщі, який спричинився до відбудови структур церкви в післявоєнний період, особливо в тих районах Польщі, куди був переселений український народ. Від імені учасників з’їзду та усіх присутніх, архієпископа привітав Іван Курій з Ольштина та Аліція Бацiц-Салішевська зі Слупська. Вітаючі подякували за прийняття запрошення, вказуючи на заслуги Його Високопреосвященства для розвитку Греко-Католицької церкви та підкреслили, що після 72 років мовчання Церква з Грозьової знову оживе молитвами своїх вірних, так як і до їх виселення. У Св. Літургії також брали участь колишні жителі села Грозьова, які були охрещені в цієї церкві: пані Анна Гарбовська 1932 року народження, пані Євгенія Грабовська 1935 року народження, пані Станіслава Гарбовська 1938 року народження, пані Євгенія Фечак, 1945 року народження та Пані Анна Фечак 1946 року народження.

З’їзд жителів та їхніх нащадків сіл Тростянець та Грозьова тепер на постійно вписаний у календар подій у цих селах. Нащадки колишніх мешканців все більше охоче приїжджають у рідні села, щоб віддати шану своїм близьким, а також показати своїм дітям та онукам, звідки походить їх коріння. Можна сказати, що Тростянець та Грозьова оживають і не лише в пам’яті колишніх переселенців Акції «Вісла», але також в пам’яті їхніх нащадків та мешканців.

Ідея з’їзду народилася спонтанічно, коли після довгих років група ентузіастів – нащадків жителів Тростянця вирушила в гори Бещади, щоб захистити цвинтар від руйнування. На своєму шляху вони не раз стикалися з проблемами та перешкодами. Кладовище в Тростянці було спустошене і до нього було важко добратися. Воно розташоване у військовій зоні і досі з неї не вилучене. Завдяки їхнім зусиллям кладовище не відійшло в небуття. Такими ентузіастами та організаторами щорічних конвенцій є: Богдан Патра та Іван Герман із Тшеб’ятова, Аліна Бацiц-Салішевська зі Слупська, а також від попереднього року Іван Курій з Ольштина. Завдяки їхнім зусиллям, все більша кількість нащадків колишніх жителів із сіл Тростянець та Грозіова звітують про участь у з’їздзi. Організатори вже думають про організацію наступної зустрічі зa рік.

Усіх зацікавлених організатори запрошують відвідувати та спільно редагувати веб-сайт місцевості Тростянець за адресою www.trzcianiec.eu.

Автор статті: Іван Курій

Фото: Іван Курій i Домінік Радецкі

 

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK