ПОЛОНІЙНИЙ КОРЕСПОНДЕНТ У МИТРОПОЛИТА ПЕРЕМИСЬКО-ВАРШАВСЬКОГО

ПОЛОНІЙНИЙ КОРЕСПОНДЕНТ У МИТРОПОЛИТА ПЕРЕМИСЬКО-ВАРШАВСЬКОГО

У середу 20 лютого 2019 року до Греко-Католицької Косисторії, що на вул. Бл. Йосафата Коциловського у Перемишлі, завітав знаний кореспондент і мандрівник п. д-р Лешек Вонтрубский (Leszek Wątróbski) зі Щеціна. Пан Лешек пише свої статті для багатьох редакцій у цілому світі. Одним з головних його зацікавлень є проблематика міграційних процесів. Досліджуючи цю тему автор відвідав багато країн світу. Кореспондент дуже добре дослідив ситуацію польської діаспори у Новій Зеландії, Австралії, Болгарії, Хорватії, Фрації, Угорщині і багато інших країнах. Результатом цих досліджень є книги, численні статті і інтерв’ю з представниками цих громад.

З огляду на численні знайомства, нову хвилю еміграції з України п. Лешек зацікавився релігійно-культурною ситуацією української меншини в Польщі. Для кращого зрозуміння цього він домовився про зустіч і інтерв’ю з Висопреосвященним Архиєпископом Євгеном Поповичем, Митрополитом Перемисько-Варшавським. У розмові звернено увагу на історію нашої Греко-Католицької Церкви в її помісному вимірі в границях передвоєнної Перемиської Єпархії, її відродження по 1989 році а також її глобальний вимір, коли Церква «йде» за своїми вірними по цілому світі. Владика Євген зверув увагу на опрацьований нещодавно Катехизм УГКЦ, праці над кодифікацією Партикулярного права нашої Цекви, та багато інших чинників, які провадять до відродження і зміцнення нашої Церкви, як тут в Польщі, так і всьому світі. Обговорено різні аспекти нашого східнього обряду а також нові виклики, які стоять перед нашою церквою, такі як асиміляція, мішані подружжя, питання літургійного календаря, численна сучасна еміграція з України. Представляючи сучасну ситуацію нашої Церкви, Високопросвященніший Митрополит, звернув увагу на працю новостворених душпастирських оседедків, які є відповіддю на ці процеси.

Наступним пунктом відвідин був Санктуарій Яросласької Чудотворної Ікони Богородиці „Милосердя Двері”, з яким ознайомив гостя місцевий парох о. Христофор Блажеєвський.

Наступного дня п. Лешек Вонтрубский відвідав Владику Івана Мартиняка. Гість виявив бажання відвідати наш Катедральний Храм, Екуменічний дім суспільної допомоги, який провадять Сестри Служебниці НДМ, цвинтар на вул. Словацького а також інші місця зв‘язані з нашою історичною присутністю в Перемишлі.

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK