ДОПОМОЖІМО ОПИСАТИ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКЕ КЛАДОВИЩЕ В ГОРАЙЦЮ

ДОПОМОЖІМО ОПИСАТИ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКЕ КЛАДОВИЩЕ В ГОРАЙЦЮ

„Каміння, яке говорить. Греко-католицьке кладовище в Горайцю“ – це буде наступна публікація Адама Бобровича, яка представить історію Горайця і його мешканців. Праця буде продовженням опису цього села, розташованого в Любачівському повіті. Цей опис автор започаткував у книжці під заголовком „Там ще чути шепіт молитов і биття церковних дзвонів“, яка користується великим успіхом серед читачів (Пасленк, 2016, вид. І, ISBN 978-83-945581-9-2).

Цвинтар у Горайцю разом з характерними білими вапняними хрестами становить цілісний елемент краєвиду любачівської землі. Ліс, у якому знаходиться це виняткове кладовище, додає цьому місцю чарівності, таємничості і магії. Оточення й атмосфера дозволяють перенестися в країну задумливості, рефлексії і затишшя.

Некрополь у Горайцю, з огляду на свої духовні, історичні та художні цінності, має характер визначної пам’ятки. Там поховані християни, переважно греко-католицького обряду. Цвинтар і надалі залишається невичерпним джерелом знань про релігійне життя тамтешньої спільноти. Надгробні хрести, статуї і барельєфи (датовані XIX і початком XX ст.) були виконані уже забутими сьогодні художниками.

Автор публікації постарався провести докладну інвентаризацію кладовища в Горайцю, створити актуальний облік надгробків разом з описом вибитих на них епітафій. Багато з них уже сьогодні нечитабельні. Частина з них із плином років стала невидимою, затертою, зарослою мохом, рушеною грибком. Окремі з них покриті товстим шаром білої, полущеної фарби.

Автор звертається з гарячою просьбою до осіб, які володіють інформацією, що стосується цвинтаря в Горайцю – описи, спогади, знімки –  передати їх або позичити, що дасть можливість деталізувати, уточнити й збагатити зміст майбутньої публікації.

Стефан Лашин

Контактні дані:
Adam Bobrowicz
Cicha 5
14-400 Pasłęk
Polska
tel. 601-729-953
e-mail: bobrowicz.ad@gmail.com

 

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK