ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ПАРАФІЯ БЛАЖЕННОГО МИКОЛАЯ ЧАРНЕЦЬКОГО У ВАРШАВІ

ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ПАРАФІЯ БЛАЖЕННОГО МИКОЛАЯ ЧАРНЕЦЬКОГО У ВАРШАВІ

Парафіяльний Празник – це свято цілої громади і всіх присутніх на святкуваннях. Особливе значення має спільна Євхаристія, яка є центром усіх Святих Літургій.

25 червня 2017 р. Б., в прекрасний недільний день, вже в друге, ціла Громада парафії Блаженного Миколая Чарнецького УГКЦ урочисто відсвяткувала Парафіяльний відпуст. Вірні зібралися на спільну молитву, яку очолив Високопреосвященний Владика Іван Мартиняк, Архиєпископ-емерит  Перемисько-Варшавської  Митрополії УГКЦ у Польщі. За нашим звичаєм, на початку Служби Божої, представники Громади привітали Владику такими словами: «За нашим звичаєм хочем Вас привітати, Високопреосвященніший Владико,  хлібом і сіллю на вишитому рушнику. Щоб того хліба нікому не забракло, а особливо Євхаристійного Хліба Живого Христа, який будете приносити в безкровній жертві. Хочем попросити молитви за нашу спільноту,  наші родини, молодь, діти, а також за Український і Польский народи. Щоб Господь обдарував всіх нас миром, любов`ю і своєю благодаттю». Після цього Владику привітав о. Богдан Круба, парох парафії на вул. Доманєвска 20.

Після привітання розпочалася Свята Літургія, в якій взяло участь багато вірних. Так як під час процесії лунала пісня – «Благословен хто йде в імя Господнє» -, так і під час Літургії лунав спів, в якому співала ціла Церква вірних.

Під час проповіді Владика підкреслив, що ви є молодою Громадою, але не тільки тому, що ще минуло не так багато часу від заснування вашої Церкви, а також і тому, що ви молоді віком,  бо тут так багато молодих людей і багато дітей. Це так гарно, що всі присутні разом моляться і співають, прославляючи Господа. Пригадав, скільки- то Блаженний Миколай перетерпів, але люди бачили його святість і в який спосіб брали землю з Його могили. Владика підкреслив, що ми сьогодні повинні бачити потребу іншої людини, бо Христос нас спитає: я був голодний, бідний, переслідуваний … і чи Ви мені допомогли?

Після проповіді, розпочалася Літургя Жертви. Під час цієї частини Літургії багато вірних прийняло Пресвяту Євхаристію, Живого Бога до свого серця. Після закінчення Літургії владика разом зі священиками здійснив Чин Освячення води.

На сам кінець від імені всіх присутніх Владиці подякував о. Богдан, а пізніше представники Громади склали подяку: «Від імені усіх парафіян і прихожан, хочемо подякувати Вам за те, що Ви приїхали до нас незважаючи на свій батьківський вік. Дякуємо Вам за те, що засіваєте в наших серцях Боже Слово, доброту, мир і злагоду. Що прикладом свого служіння і наукою слова Божого провадете нас правдивою дорогою Божих заповідей. Заносимо щирі молитви до Пресвятої Трійці та Пречистої Діви Марії випрошуючи для Вас щедрих ласк Господніх. Дорогий Владико маючи сьогодні можливість хочемо привітати Вас з днем народженням, а також із святом, яке незабаром до Вас завітає, з днем Вашого Ангела. Побажати Вам душевного спокою, миру. Нехай роса ранкова принесе здоров’я, а Мати Божа вас охороняє, Ісус Христос хай Вас береже, Ангел Хоронитель за руку веде, Хоронить від всякого зла на многії і благії літа.

Щирі побажання і привітання також було спрямовано до о. Яна Зелінського, який 24 червня святкував свої іменини. Всі сердечно дякували йому за його добре серце, за присутність і те, що прийняв нас до свого Храму, де спільно можна прославляти Господа. На закінчення Громада подякувала парохові о. Богданові Крубі, сотрудникові о. Володимиру Рачковському і о. Сергію Олінійчуку Пароху з П’ясечна за їх присутність і служіння.

Своєю присутністю свято звеличили Сестри СНДМ, які проживають у Варшаві, а в цьому році перший раз, на Парафіяльний відпуст відвідали Громаду. Сестри в 2017 р. Б. святкують 125-ліття заснування свого Згромадження і 75-ліття існування польської Провінції, і з цієї нагоди о. Богдан склав сердечні побажання для сестер від цілої Громади.

Після Літургії було спільне частування, яке приготували парафіяни і прихожани Храму. Під час частування багато людей підходили під благословення до Архиєпископа Івана, яке він уділяв для них і їхніх  близьких.

З благословення Архиєпископа Івана Мартиняка Митрополита Перемисько-Варшавського УГКЦ в Польщі, на вул. Доманєвска 20 у Варшаві з дня 26 січня 2014 р. на прохання вірних, які проживали у Варшаві утворилася Громада УГКЦ. Першим душпастирем до 1 серпня 2015 р. був о. Мирослав Туркот, а організацією займався і до сьогоднішнього дня займається Петро Петреній. Від 1 серпня 2015 р. створено Ректоральну Церкву, а душпастирем став о. Богдан Круба. Вже 16 серпня 2015 р. було проголошено створення нової Парафії під покровом Блаженного Миколая Чарнецького, а Парохом призначений о. Богдан Круба, який служить по сьогоднішній день в Парафії. Громаду творять вірні з України, яких є більшість, і Польщі, які проживають у Варшаві. Від самого початку утворення Громади аж по сьогоднішній день, всі справи пов’язані з Громадою виконують самі Парафіяни Храму.

В кожну неділю є Святі Літургії о годині 8:00, 10:00 і 12:00

Вул. Доманєвска 20, 02-672 Варшава.

Розпорядок можна перевіряти: facebook.com/cerkiew.warszawa

 

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK