Глава УГКЦ в Чехії: «Щоб перемогти ворога, потрібно бути духовно і морально вищим за нього»

Глава УГКЦ в Чехії: «Щоб перемогти ворога, потрібно бути духовно і морально вищим за нього»

У той час, коли ми, українці, живемо у стані війни, Боже слово про любов до ворогів видається нам тяжким. Як нам любити тих, хто нас убиває? Однак Боже слово розширює горизонти людського інстинкту самозахисту. Господь каже, що для того, аби перемогти нашого ворога, потрібно бути духовно і морально вищим від нього.
Наголосив у проповіді Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав 6 червня в катедральному соборі Святого Климента, що в Празі (Чехія). Нагадаємо, що цими днями (4-7 червня) у Чехії триває чергова щорічна Зустріч східних католицьких ієрархів Європи під егідою Ради Єпископських Конференцій Європи.
Проповідник підкреслив, ми, як грішники, для Бога не є ворогами, яких потрібно знищити, а синами і доньками, котрих потрібно рятувати. Так само як Господь, ми повинні споглядати християнськими очима наших ворогів, як тих, за кого потрібно молитися і рятувати від їхнього гріха.

«У християнській історії Київської Русі ми маємо унікальний приклад перемоги любові над силою зла і зброї, – продовжив він. – Цього року ми святкуємо тисячоліття від дня мученицької смерті перших святих Київської Русі – страстотерпців Бориса і Гліба. Вони – воїни, які захищали мечем свою Батьківщину, перемогли ворога наслідуванням Христа». Тому вони і називаються страстотерпцями. Бо так, як Христос помер за грішників, так і вони віддали своє життя за свого брата, який убивав.

Предстоятель Церкви закликав палко молитися до Бога, щоб Він «силою своєї любові урятував нас від гріха та смерті». А найбільше, за його словами, потрібно молитися до Господа за те, щоб він урятував нас від ненависті, навіть до наших ворогів. Тут Блаженніший Святослав додав, що в УГКЦ майже рік існує духовна практика, запроваджена Синодом Єпикопів, за якою кожного дня вірні та духовенство моляться особливе намірення. «Кожного вівторка ми молимося за тих, хто нас убиває. Так ми свідчимо, що ми є народом християнським і дітьми Божими», – завершив він.

Департамент інформації УГКЦ

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK