Блаженніший Святослав взяв участь в щорічних зборах каноністів УГКЦ

Блаженніший Святослав взяв участь в щорічних зборах каноністів УГКЦ

26 грудня 2014 року Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав взяв участь у щорічних зборах каноністів УГКЦ, які відбулися в приміщенні Філософсько-богословського факультету Українського католицького університету у Львові. Учасником зустрічі був зокрема владика Євген (Попович), голова Канонічного відділу Патріаршої курії УГКЦ.
У своєму слові Предстоятель УГКЦ привітав новообраного голову управи каноністів о. Андрія Танасійчука та склав подяку попередній управі, яка плідно й інтенсивно працювала на цій ниві. Глава Церкви відзначив працю церковних правників у створенні Партикулярного права УГКЦ. Партикулярне право вже прийняте Синодом єпископів УГКЦ, однак зараз воно ще перебуває на стадії мовної редакції та перекладу на італійську мову. «Цього моменту УГКЦ чекала 25-ть років. Вважаю це символічно, що ця подія співпадає із річницею легалізації УГКЦ, адже це право є її юридичною складовою», – пояснив він.

Предстоятель Церкви підкреслив, що УГКЦ є глобальною, бо вона діє не тільки в Україні, а й на поселеннях. «Тому ми прагнули, щоб це Партикулярне право було спільним знаменником і засобом будівництва внутрішньої єдності нашої Церкви. Саме тому так довго точилися дискусії навколо нього. В опрацюванні цього права наша Церква показала себе єдиною», – додав він.

Попри критичні моменти церковної історії, УГКЦ розвивається. Як відомо, цього року в Україні було створено два нових екзархати: Харківський і Кримський. За словами промовця, ці проголошення Апостольською столицею рішень Синодів єпископів відбувалися, ніби «на крок попереду тих подій, які далі відбувалися на цих територіях». Крім цього, було створено нову митрополію УГКЦ в Бразилії. А ще продовжується становлення митрополій УГКЦ в Україні: Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської. Однак із розбудовою структур має зростати належним чином і їх канонічна складова.

«Хочу вам побажати компетентної праці у церковних трибуналах. Потрібно докласти усім нам багато зусиль, щоб гілка судочинства запрацювала на належному рівні, тоді ми, як помісна Церква, зможемо компетентно вирішувати конфліктні ситуації. Бажаю, щоб добрих каноністів в УГКЦ було багато, бо є багато праці», – сказав Блаженніший Святослав, вітаючи фахівців Церковного права із Різдвяними святами.

Департамент інформації УГКЦ

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK