В Любліні мав місце VII з’їзд матуристів

В Любліні мав місце VII з’їзд матуристів

В днях 24-26 жовтня 2014 року в Любліні мав місце VII з’їзд матуристів. В тому році до Любліна разом з своїми катехитами приїхало більше 30 учнів з різних частин Польщі. Всі приїхали помолитись в намірені своїх екзаменів зрілості та життєвих виборів.
Отець др Ярослав Роман привіз групу з Білого Бору, отець Богдан Крик приїхав з матуристами з Ґурова Ілавецького, отець Павло Поточний привіз групу з парафії Циганок, отець Богдан Кішко привіз матуристку з Мокрого, пан Григорій Борович заступаючи отця Павла Рогуня привіз молодь з Перемишля. Деякі з груп перебули більше 650 кілометрів щоб доїхати на «З’їзд».
Усі з’їхали до Любліна в п’ятницю вечором і день закінчився спільною вечерєю. В суботу 25 жовтня день для всіх почався год. 6.15. Опісля сніданку матуристи з опікунами подалися до Духовної Семінарії в якій вже від 50 років навчаються грекокатолицькі семінаристи. Божественну Літургію очолив о. Павло Поточний, а у таїнстві покаяння послужив о. Богдан Кішко.
Після Божественної Літургії о. др Ярослав Стороняк провів для матуристів дуже цікаву конференцію про життєві вибори.
Після цього у супроводі пані екскурсовод всі пішли пізнавати Люблін. Матуристи побачили Люблінський замок, старе місто, костел о. Домініканів в якому знаходиться частинка дерева з чесного хреста Господа нашого Ісуса Христа, а також Люблінську архикатедру.
По обіді всі переїхали до бувшого концентраційного табору «Майданек» в якому сьогодні знаходиться музей. В тому лагері 25 березня 1944 року віддаючи життя за ближнього загинув грекокатолицький священик, блаженний о. Еміліян Ковч, званий «парохом Майданка».
Після екскурсії по музею всі подалися до парафіяльної церкви Різдва Пресвятої Богородиці. Молебен до Богородиці відслужив о. Павло Поточний, у таїнстві покаяння послужив о. Богдан Крик. По молебні всі переїхали до місця проживання на вечерю і спочинок.
В неділю ранком у семінарії взяли ми участь у Архиєрейській Божественній Літургії яку очолив владика Володимир Ющак ЧСВВ. Перед літургією семінарист V курсу Іван Ядловський отримав нижчі свячення: читця, співця і свічконосця. Семінарист Іван будучи ще ліцеалістом брав участь у І з’їзді матуристів. Дуже гарно склалося, що при нагоді побуту в Любліні мали ми можливість побачити як виглядає обряд поставлення читця, співця і свічконосця і спільно за нього молитися.
Дякуємо усім особам які підтримали нашу цьогорічну ініціятиву, особливо дякуємо нашим спонсорам.
Запрошуємо вже на наступний рік усіх майбутніх матуристів і їхніх катехитів до участі у VIII з’їзді матуристів.
о. Богдан Крик

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK