ВЕЛИКИЙ КРОК ВПЕРЕД У КАТЕХИЗАЦІЇ

ВЕЛИКИЙ КРОК ВПЕРЕД У КАТЕХИЗАЦІЇ

В суботу 6 вересня 2014 р. на приходстві у Ґурові Ілавецькому відбулася конференція для катехитів які навчають релігії в північних деканатах Перемисько-Варшавської Архиєпархії.

Конференція була присвячена передусім ознайомленю всіх присутніх парохів та катехитів з новою підставою програмовою та програмою до навчання греко-католицької релігії у Польщі.

До Ґурова приїхали отці парохи які відповідають за катехизацію у своїх парафіях, сестри монахині, світські катехити а також двох наших семінаристів які невдовзі свою катехитичну працю почнуть.

Після привітання всіх присутніх Голова Катехитичної Комісії о. митрат Іван Лайкіш зробив презентацію документів Вселенської та Української Греко-Католицької Церков, які є присвячені катехизації. Отець зробив також підсумок катехизації у Польщі в загальному, пригадав що в минулих роках було для катехитів базою до навчання релігії, як в практиці проводилася катехизація в школах і при парафіях. Опісля отець зазнайомив усіх з новою підставою програмовою та програмою навчання греко-католицької релігії.

Сестра Олена Манькут СНДМ, у своїй презентації подала всім багато цінних вказівок як новою програмою навчання практично послуговуватися. Вказала важливі деталі на які вартує особливо звернути увагу.

Голова Катехитичної Комісії зробив пізніше детальний аналіз пропозицій з обох наших єпархій які зголошено на тогорічний Собор, пропозиції ці торкалися суто катехизації. Опісля підсумувано усі конкурси які відбулись у минулому шкільному році та ХIV Огляд Релігійної Творчості. Всі мали також нагоду почути про плановані конкурси та ХV Релігійний Огляд у шкільному році 2014/2015.

Над підставою програмовою та програмою до навчання греко-католицької релігії більше як два роки працював колектив заангажованих осіб:

– о. ліц. Іван Лайкіш

– о. др Аркадій Трохановський

– о. др Руслан Марцішак

– о. др Ярослав Роман

– п. др Івона Марцішак

– с. мгр. Олена Манькут СНДМ

– с. мгр. Даниїла Шумна СНДМ

– с. мгр. Магдалина Ожанська СНДМ

– с. мгр. Франціска Саламашек СНДМ

– о. проф. др габ. Ярослав Москалик- рецензент

Завдяки посвяченню цих людей можемо сьогодні в катехизі користуватися конкретним практичним документом якого всі катехити довгий час очікували і який є всім дуже потрібний.

Документи ці охоплюють навчання дітей від садочка аж по школу середню. Охоплюють своїм змістом також катехизацію дітей неповноцінних. У свому змісті програма навчання має також розділ присвячений методам придатним в катехизі.

Підстава програмова та програма навчання були затверджені декретом наших владик: Архиєпископа кир Йоана Мартиняка і єпископа кир Володимира Ющака.

Документи ці є дуже великим кроком вперед якщо ідеться про нашу катехизацію у Польщі. Впорядковують вони речі які досі небули детально впорядкованими і набагато полегшать працю кожному катехитові.

о. Богдан Крик
Більше тут

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK