Послання Владик на Квітну неділю 2014 р. до молоді Перемисько-Варшавської Митрополії

Послання Владик на Квітну неділю 2014 р. до молоді Перемисько-Варшавської Митрополії

Дорогі молоді приятелі, дорогі брати й сестри!
У багатьох наших церковних домівках зі знімок дивляться на нас молоді люди, – це т.зв. «Небесна сотня». Ці люди зуміли боронити правду, справедливість, любов, свободу і, в основному, за ці цінності віддали своє молоде життя. Таких молодих героїв на Майдані було чимало. Стояли там на морозі, в тяжких умовах, під загрозою втратити життя. Про це ми могли розмовляти з пораненими, яких біля ста лікувалося у Польщі, і що ж ми від них почули? Саме те, що героїчну поставу і силу вистояти черпали вони із Служб Божих, віри і молитов, які безнастанно лунали на Майдані у Києві. Віддавали те, що мали найцінніше – свою молодість і запал, рани і життя.
Споглядаючи на них, дивимося і на вас, дорогі молоді, на вашу молодість – цей важливий момент у житті людини. Молодість є не тільки вашою особистою власністю, вона належить цій дорозі, яку в своєму житті проходить кожна людина, є особливим добром усіх, добром цілого людства (1). Цим добром є надія, яка нікого не може звести; ця надія очікує добра, яке принесе молода людина, користаючи з талантів, що їх отримала від Бога. А цих талантів молоді люди мають багато (2). Молодість несе теж відповідальність за те, що тепер і в недалекому стане дійсним, а нині залишається у планах майбутнього життя. Коли кажемо, що від молодих залежить майбутнє, то маємо на думці етичні категорії, згідно вимог морального життя – особистого, сімейного, суспільного, політичного. Таким є вимір християнської надії.
Молодість, – це усестороннє багатство. Багатство відкриттів, планів на життя, вибирання найкращої дороги, передбачення того, що має значення для людської екзистенції (3). Такі питання свідчать про динаміку розвитку людської особистости.
Дорогі молоді, перед вами постає ще одне велике питання: про сенс свого життя. Адже людина, – це не тільки тіло, матеріальні та інтелектуальні добра, – це також добра духовні, моральні. Так як банкнот ззовні представляє часом велику вартість, але правдивий знак його вартости і ціни – це водяний знак, який не є фальшивкою, а підтверджує його справжність. Для нас цим водяним знаком є Тайна св. Хрещення – живий Бог в нас, – і тому можемо повірити Його дорогам і питати: яке має бути моє життя, щоб його не змарнувати?
Так, як в Євангелії молода людина питається Ісуса: що мені робити, щоб осягнути вічне життя? У відповідь почує: Не вбивай, не перелюбствуй, не кради, не свідкуй неправдиво, не кривдь, шануй твого батька та матір (Мк. 10, 19). Молодий чоловік звертається до Ісуса словами: Учителю благий. Так, – бо тільки Бог є повнотою добра, любови і милосердя, бо з любов’ю, як каже Євангеліє, поглянув на молоду людину, але вона не пішла в повні за ним, бо була багата. Так, – багатство матеріальне може відвести від Бога, так, як нині відводить людей від Бога, часами від віри, від Церкви. Теперішній світ багатий в засоби медіального спілкування, що вміють вмовити всім, чого тільки забажають, часто сіють неправду, ненависть, порнографію, пропагують наркоманію, і молодий чоловік, що перебуває у їхньому полоні, може розгубитися і творити собі свої закони, які можуть стати приводом трагедії його життя – в молодості і дозрілому віці.
Ісус дає проєкт цілого певного життя, дає вартості, дає сенс, правду, добро, і осуджує зло. То ж в цьому тижні, під час Страстей, почуєте це ствердження: Я на те уродився і прийшов на світ на те, щоб свідчити істину. Кожен, хто від істини, слухає голос мій, «Що таке – істина» – озвався Пилат до нього (Йо. 18, 37-38). Так як не один з вас питає, що це правда.
У ці дні, в політиці, маємо кульмінацію брехні щодо нашого народу, ламаються його права, робиться наскок на цілісність держави, вбивається людей, і бреше, бреше, бреше… Ось наслідки системи, в якій немає Бога, немає моралі ані правди. Такою може стати тільки ця людина, яка потоптала Божі закони. Люди стають самі для себе законом і правом (Рим. 2, 15).
Дорогі молоді друзі, коли Ісус вираховує Божі заповіді, то здорове і праве сумління їх приймає. Про здорове сумління потрібно дбати, щоб було чуйне на добро, осуджувало зло і гріх, щоб втікало від спокус і грішної нагоди. Допоможе вам у цьому наша добра мати – Церква, з молитвою, Тайною покаяння, на яку так часто звертає увагу Папа Франциск, кажучи, що сповідальниця не може бути місцем тортур, але Божого милосердя і любови. Часте святе причастя – це запорука чесного життя з Богом, в родині, в школі, на студіях, у праці.
Дорогі молоді друзі, пам’ятайте, що на шляху свого молодого життя ви ніколи не є самі. З вами крокує Ісус, з вами є Його Найсвятіша Мати.
Сьогодні, на площі св. Петра в Римі, Папа Франциск передає молодим світу хрест, між цими молодими людьми є також ваші друзі з Греко-Католицької Церкви з Польщі. Цей хрест – глупота тим, що погибають, а для нас, що спасаємося, сила Божа (І Кор. 1, 18). На «Світові дні молодих», які в 2016 році своє завершення будуть мати в Кракові, прибудуть також наші Богатирі з України, а ті, що віддали своє життя, будуть з неба благословити вам і Україні. Хрест – цей знак перемоги – буде мандрувати по всіх парафіях разом з Іконою Божої Матері, яка світові дала Спасителя, і захищає наш народ.
В цю неділю, християнська молодь збирається в своїх святинях, щоб звеличати хрест, прийняти Божу правду, заповіді, щоб відродити себе на світлий празник Христового Воскресіння.

Передаємо вам наше благословення, з молитвою і святочними побажаннями

 

Архиєпископ Іоан (Мартиняк)  Митрополит Перемисько-Варшавський

Єпископ Володимир (Ющак) Владика Вроцлавсько-Ґданський

Єпископ Євген (Попович) Владика-помічник Перемисько-Варшавської Архиєпархії

Перемишль – Вроцлав, Квітна неділя 2014 р.Б.

[1][2][3] Іван Павло ІІ, Апостольський лист до молоді, ч. 1.

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK