Перший Єпарх Стрийської Єпархії УГКЦ, Владика Юліян Ґбур – 80 років від дня народження

Перший Єпарх Стрийської Єпархії УГКЦ,  Владика Юліян Ґбур – 80 років від дня народження

Владика Юліян Ґбур народився 4 грудня 1942 року у с. Брижава (ґміна Бірча Перемиського повіту). У 1947 році разом з батьками під час депортаційної акції „Вісла” був переселений на північ Польщі. Середню освіту здобув у Місійній семінарії в Нисі. Філософію і богослов’я студіював у Вищій духовній семінарії монашого чину Отців Вербістів (SVD). Рукоположений на священника 21 червня 1970 року архиєпископом Адамом Кардиналом Козловецьким – місіонером у Замбії.

Протягом 1964-65 рр.  відбув примусову військову службу в Бартошицях. Після закінчення богослов’я почав працю у греко-католицькій парафії у Кракові. Від 10 липня 1973 р. назначений парохом українських парафій у Гурово-Ілавецькому та Острому Барді, згодом у П’єнєнжні.

Для Гурова-Ілавецького, греко-католицької громади, зокрема молоді місцевого українського ліцею (ще тоді існуючого лише як окремі класи в польській школі), був це особливий час, коли молодий священник дав себе пізнати як ревний і відданий Церкві та народові душпастир.

У 1982-1991 рр. о. Ю. Ґбур виконував обов’язки декана Ольштинського деканату, натомість від 11 червня 1983 р. був призначений декретом Примаса Польщі Кардинала Юзефа Ґлемпа візитатором для греко-католиків у Польщі та консультантом Примаса у справах управління Українською Греко-Католицькою Церквою. 26 квітня 1991 року його призначено протосинкелом Перемиської єпархії.

7 липня 1994 року в Архикатедральному Соборі св. Юра у Львові відбулася хіротонія Владики Юліяна, яку провів Блаженніший Мирослав Іван Кардинал Любачівський. Нового владику УГКЦ призначено протосинкелом Львівської Архиєпархії. У жовтні 1996 року обрано його Секретарем Синоду Єпископів УГКЦ. Від 18 листопада 2000 року став першим єпархіяльним єпископом Стрийської єпархії. Під час Синоду у 2001 році склав обов’язки Секретаря Синоду Єпископів УГКЦ. Владика Юліян Ґбур помер помер 24 березня 2011 року, після важкої недуги, яка поступала швидким темпом.

*          *          *

Вшанування пам’яті:

– 1 червня 2011 р. перед Комплексом шкіл з українською мовою навчання в Гурові Ілавецькому було посаджено «Дуб пам’яті», й встановлено пам’ятник у вигляді каменя з інскрипцією.

– У селі Верин (Миколаївський район Львівської області) на фресках церкви святого Архистратига Михаїла зображений Владика Юліян поруч Кардинала Любомира Гузара.

 Богдан Тхір

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK