Супрасльський жовтень

Супрасльський жовтень

Supraski październik

Supraśl jest niedużym miastem w północno wschodniej Polsce, przez które przepływa rzeka Supraśl. Miasto jest godne naszej większej uwagi, bowiem, w pierwszej kolejności, znajduje się tutaj klasztor (monastyr) Zwiastowania Przenajświętszej Bogurodzicy i św. Jana Teologa, historia którego (jak i samego miasta) powiązana jest z Zakonem Świętego Bazylego Wielkiego oraz osobą św. Jozafata Kuncewicza OSBM, którego 400-lecie męczeńskiej śmierci obchodzić będziemy w 2023 roku. W Supraślu znajduje się także cudowna ikona Supraskiej Matki Boskiej.

*          *          *

 Супрасльський жовтеньчому варто зацікавитися цим містом

Супрасль, невелике місто в північно-східній Польщі, на річці Супрасль, варте нашої уваги в першу чергу мабуть тому, що знаходиться тут Благовіщенський монастир, історія якого (так само, як і самого міста) пов’язана з Чином святого Василія Великого та біографією святого священномученика Йосафата Кунцевича, 400-ліття мученицької смерті якого у 2023 році відзначатиме наша Церква. Тут також знаходиться чудотворна ікона Супрасльської Божої Матері.

Чоловічий Благовіщенський монастир у Супраслі бере свій початок від 1500 р., коли то Олександр Ходкевич, конюший надвірний, державний діяч Литовсько-Руської держави, дав згоду на закладення в місці нинішнього міста монастиря грецько-русько-візантійської традиції.

Супрасльський бургомістр, доктор історичних наук, Радослав Добровольський відзначає: «Монастир поєднував не лише одні архітектурні стилі, але й різні філософські та релігійні ідеї. Він досконало вкладався в ягеллонську ідею держави поєднаної персональною унією спільного володаря, в якій поляк, литвин і русин почували себе братами.

Після 1596 р. монастир прийняв рішення синоду православних владик у Бересті.

Не відрікаючися від руських релігійно-культурних традицій, але сприймаючи і доповнюючи їх латинськими і польськими елементами, супрасльський монастир став одним з важливіших в Речі Посполитій інтелектуальних осередків уніятів.

В 1695-1803 рр. існувала в Супраслі монастирська друкарня. У 1839 р. цар ліквідував греко-уніятську Церкву, а її маєток, духовенство й вірян включив до Російськї Православної Церкви. Тоді й виник в Супраслі православний монастир, який став «могилою унії».  У ньому поволі помирали давні Отці Василіяни, як досі жили в зовсім іншій традиції, й ніяк не могли знайти собі місця в новій політичній та релігійній дійсності.

Під час І світової війни, в 1915 р., російські монахи покинули монастир втікаючи на схід. Монастирські будинки зайняло німецьке військо перебуваючи в них до початку 1919 р.

В незалежній Польщі в монастирі оселилися Отці Салезіяни організуючи в них школу. Працю отців перервала ІІ світова війна. Після її закінчення зруйновані будинки були відбудовані й рішенням адміністрації приміщено в них аграрну середню школу. Від лютого 1996 р., після довголітніх судових суперечок, об’єкт перейшов у володіння Польської Автокефальної Православної Церкви».

Святий Йосафат Кунцевич

Кілька років тому парох римо-католицької парафії Пресвятої Трійці в Супраслі, під час ремонту храму, за завівтарним образом Розп’яття з датою 1863, знайшов портатиль (невеликий, переносний вівтарик), в якому було сім пакетиків з мощамми. Був також документ, який засвідчував, що мощі передані місту від віленського єпископа. В одному з пакетиків були дві частки мощей святого Йосафата Кунцевича. Отже, святий цілий час присутній в місті. Мощі надалі зберігаються в костелі Пресвятої Трійці.

Існують також свідчення, що святий Йосафат, як єпископ, реально бував у Супраслі відвідуючи монастир, в якому навчалися монахи.

 Чудотворна ікона Супрасльської Божої Матері

Супрасльському монастиреві київський митрополит Йосиф II Солтан у 1503 р. подарував ікону Божої Матері-Одигітрії, копію образу Смоленської Божої Матері.

Ікона перебувала в монастирі до 1915, але через наступ німецьких військ була перенесена до Слуцька і зникла у воєнні роки. Сьогодні в монастирській церкві Благовіщення знаходться її копія з XIX ст. На іконі представлена Богородиця з Дитям, яке правою рукою благословить, а в правій тримає книгу.

Ікона дуже скоро стала відома численними зціленнями. Коли монастир став греко-католицьким, на неї накладено сукенку прикращену дорогоцінними каменями. Протягом століть перед іконою молилися (й надалі моляться) і православні, і католики. Образ Супрасльської Божої знаходиться сьогодні також, крім монастиря, і в римо-католицькому костелі Пресвятої Трійці.

 Богдан Тхір

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK