Ініціативна групу захисту прав віруючих – 40 років від заснування

Ініціативна групу захисту прав віруючих – 40 років від заснування

Grupa Inicjatywna Obrońców Praw Osób Wierzących

– 40 lat od powstania

9 września 1982 r. w Ukrainie powstała niezależna świecka organizacja o nazwie „Grupa Inicjatywna Obrońców Praw Osób Wierzących i Cerkwi”, która zwróciła się z petycją do władz Związku Radzieckiego o potępienie pseudo-soboru lwowskiego z 1946 r. oraz żądaniem legalizacji Ukraińskiego Kościoła Greckokatolickiego. W odpowiedzi rząd sowiecki zaaresztował przewodniczącego Grupy Inicjatywnej. Został mu postawiony zarzut o „pasożytnictwie”.

*        *        *

Ініціативна групу захисту прав віруючих – 40 років від заснування

 9 вересня 1982 р. – в Україні було утворено мирянами «Ініціативну групу захисту прав віруючих і Церкви», яка звернулася до уряду УРСР із засудженням Львівського псевдособору 1946 р. і вимогою легалізації УГКЦ. Відповіддю радянського уряду став арешт голови Групи Й. Терелі за «дармоїдство».

(ред.)

*          *          *

З середини 70-х років правозахисний рух стимулював до легальної боротьби інші рухи, у тому числі релігійні. Першою правозахисною організацією на захист прав віруючих УГКЦ стала «Ініціативна група захисту прав віруючих і Церкви в Україні». Вона була утворена 9 вересня 1982 року. До її складу увійшли Йосип Тереля — голова, отець Григорій Будзінський — секретар, отці Ігнатій та Діонісій, Стефанія Петраш-Січко.

Групою були зроблені заяви про створення, в яких проголошувалася мета і завдання ініціативної групи та її склад. Далі група звернулася з меморандумом до Уряду УРСР. В цьому документі за суджувався львівський собор 1946 року і висувалися 9 вимог щодо легалізації УГКЦ. 24 грудня 1982 року було заарештовано голову Ініціативної групи Й. Терелю. Його було засуджено на 1 рік за дармоїдство — один з улюблених прийомів боротьби з дисидентами. Виконуючим обов’язки голови групи став Василь Кобрин. У той час група мала ще одну назву: «Комітет захисту католицької віри в Україні». Василь Кобрин написав низку звернень на захист УГКЦ, сприяв виданню та поширенню «Хроніки Української Католицької Церкви». Тільки похилий вік врятував від ув’язнення Григорія Будзінського. Незважаючи на репресії, протягом усього часу панування радянської влади рух УГКЦ не вщухав.

 Борис Захаров, (фрагмент)

— «Віртуальний Музей»

_001 F.17.Sp.27.DVD.0660438 F.17.Sp.27.DVD.0660439 F.17.Sp.27.DVD.0660440 F.17.Sp.27.DVD.0660441

[світлини із фотоархіву З. Боровця – Львів, 1980-ті роки, багатолюдні мітинги за свободу УГКЦ]

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK