СЛОВО АРХИЄПИСКОПА ЄВГЕНА ПОПОВИЧА МИТРОПОЛИТА ПЕРЕМИСЬКО-ВАРШАВСЬКОГО НА ПАСХАЛЬНІЙ ЛІТУГРІЇ – ПЕРЕМИШЛЬ 2022

СЛОВО АРХИЄПИСКОПА ЄВГЕНА ПОПОВИЧА  МИТРОПОЛИТА ПЕРЕМИСЬКО-ВАРШАВСЬКОГО НА ПАСХАЛЬНІЙ ЛІТУГРІЇ – ПЕРЕМИШЛЬ 2022

Христос Воскрес!
Дорогі у Христі брати і сестри!
За нами час Великого Страсного Тижня! Ми були свідками страстей та смерті й покладення до гробу бездиханного тіла нашого Спасителя. Божий Син, був замучений та розп’ятий руками тих, яких створив до життя, яким прощав гріхи та яких страждання ніс на собі, бо Він взяв на себе всі наші беззаконня й поніс їх на Голгофу.
На Утрені Пасхи ми щойно чули про Нього, що Він , « Як однорічний агнець, благословенний нам вінець – Христос, добровільно за всіх заколений був – Пасха очищення і знову з гробу нам засяяв, – чудове сонце правди.»
Ісус Христос своєю добровільною жертвою на хресті, перемагає жало смерті, яка тримала все людство в оковах неволі після первородного гріха.
У своїй переможній смерті та славному воскресінні, Христос всім нам дарує перемогу над нашою смертю, та виводить нас з неволі гріха до життя нового, до життя нової відкупленої людини, бо « Ті, що були в оковах адових, побачивши безмірне твоє милосердя, до Світла радісно поспішали, Пасху хвалячи вічную.» – співали ми на Пасхальній утрені.
Пасхальна Утреня говорить нам також про страх та тривогу жінок мироносиць, які ранком наступного дня після смерті Ісуса Христа, поспішали до Господнього Гробу, щоб довершити похоронні обряди, та описує їх здивування, коли побачили порожній гріб, та при ньому Ангела, який звертається до них словами: «Не бійтеся, Чому шукаєте Живого між померлими? Його нема тут, він воскрес. Ідіть і проповідуйте його учням».
Тим самим і ми сьогодні не можемо боятися, мусимо відкрити наші серця і наш розум на радість Воскресіння Христового, бо вже більше ні зло, ні гріх, ні смерть не володітимуть нами. Бо нас визволено з рабства гріха до життя в Господі.
Життя наше назначене є терпінням, всякого роду злиднями, хворобою, несправедливістю, та вкінці коли перейдемо шлях земського життя зустрічає нас смерть! Не один з нас ставить собі питання про сенс того всього, а особливо про сенс життя в перспективі неминучої смерті!
Відповідь на всі наші тривожні питання дає нам сьогодні Воскреслий Ісус Христос. Він є присутній так в нашому терпінні як і в нашій смерті. В Його терпінні, хресній смерті та воскресінні, християнин бачить своє життя, свою смерть та й своє воскресіння.
Правду про це дуже переконливо передає нам апостол Павло в першому листі до Корінтян де пише: «Але ж Христос таки справді воскрес із мертвих, первісток померлих. Бо тому, що через чоловіка смерть, через чоловіка й воскресіння мертвих. Як бо в Адамі всі вмирають, так у Христі й оживуть усі. І кожний у своїм порядку: первісток – Христос, потім – Христові під час його приходу.» ( 1 Кор. 15, 20 – 23)
Дорогі Вірні!
Воскреслий Христос при зустрічі зі своїми учнями передає їм свій МИР, коли звертається до них словами: «МИР ВАМ». Це саме і має місце сьогодні, Він Воскреслий хоче наповнити всі наші серця своїм Божим миром. Бо коли Божий мир буде в нас, то ми далеко стоятимемо від всякої нечесті та гріха. Тоді ні страх ні трепет нами більше не володітимуть, тоді «сильні того світу» – яких сила та престиж нерідко збудований на кривді та крові невинних людей не матимуть влади над нами, бо повторюючи слова молитви з пасхальної утрені: « Як щезає дим, та щезне їх слава, як топиться віск від вогню так стопиться їх сила і розбіжаться вороги Його і повтікають від лиця Його, ті що ненавидять Його»!
Дорогі в Христі !
Цьогорічну Пасху святкуємо в тіні війни, яка нищить життя та надбання українського народу, який по справжньому переживає свою страшну Голгофу, та одночасно не покидає надії на перемогу над ворогом. Бо наш народ вірить у закон правди та справедливості, бо наш народ вірить в перемогу Воскреслого Ісуса Христа над беззаконням та смертю, яку в українській землі засівають вороги Ісуса Христа.
Сьогодні іменно до нас, від Божого Гробу пливуть слова Ангела: «Не бійтеся…», не попадайте у безнадію, вже більше смерть над вами не володітиме, бо Христос переміг її силу, та несе в землю України радість й воскресіння.
Сьогодні, іменно до нас приходить Воскреслий Ісус Христос й нам передає свій «мир», який втихомирить гарматні вистріли, зцілить рани, об’єднає розлучені родини, повернене до дому втікачів та полонених, та воскресить до нового життя всіх тих, хто впав в бою за волю України, та всіх тих, хто був закатований руками беззаконних. Бо Воскреслий Христос дарує нам нове життя, яке є сильніше смерті. Бо Воскреслий Христос дарує нам Правду, яка є сильніша від беззаконня. Бо Воскреслий Христос приносить нам свій Мир, який є сильніший від страждання.

Дорогі браття й сестри!
З вірою приймім правду про Христове Воскресіння та перемогу добра над злом у цьому світі, бо ця Істина є запорукою життя на землі, в тому числі й нашого з вами життя в українській землі.
Всім вірним нашої Церкви та всім синам й дочкам українського народу, бажаю благословенних Свят Христового Воскресіння.
Бажаю, щоб ми всі залишили страх і не боялися йти за Воскреслим Христом!
Бажаю, щоб ми всі наповнили свої серця миром та несли його там, де ще є біль, хвороба, страх, терпіння і війна!
Бажаю, щоб ми пам’ятали, що кінцеве слово все належатиме тому, хто смертю смерть подолав і нам життя дарував.
Христос Воскрес! Воістино Воскрес!

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK