Слуга Божий Патріярх Йосиф Сліпий, видатний богослов – Глава Української Греко-Католицької Церкви

Слуга Божий Патріярх Йосиф Сліпий,  видатний богослов – Глава Української Греко-Католицької Церкви

17 лютого 1892 р.– на Тернопільщині [у селі Заздрість] народився блаженніший Йосип Сліпий (Йосип Коберницький-Дичковський), Глава УГКЦ, богослов, який майже 20 років провів у радянських таборах. У Римі вийшло понад 10 томів його праць.

«Народе мій, стань уже раз собою! неодноразово говорив у своїх проповідях Йосип Сліпий. – Позбудься своєї вікової недуги сварів і чварів, вислуговування чужим.. Отрясися од своїх вікових недостач, стань на свої ноти в Україні, піднеси свою голову, випростуй свої рамена.. Покажи свою силу і вдячність, бо, шануючи своє минуле, ти ростеш у своїй могутності і славі!.. Внутрішні непорозуміння і дух незгоди – це одна з найголовніших причин нашого упадку… Тому за всяку ціну втримати єдність. Внутрішні непорозуміння і дух незгоди – це одна з найголовніших причин нашого упадку… Тому провідною думкою є за всяку ціну втримати єдність».

1939-го за згодою Папи Пія XII Митрополит Андрей Шептицький висвятив Йосипа Сліпого на єпископа із правом наступництва. Після смерті Шептицького 1 листопада 1944-го Йосип Сліпий перебрав керівництво Галицькою Митрополією. 1945-го його заарештували радянські спецслужби. Йосипа Сліпого засудили на 8 років позбавлення волі, а після відбуття терміну, засудили знову.

1963-го завдяки клопотанню Папи Римського Іоанна ХХІІІ та Президента США Джона Кеннеді Митрополита звільнили та вислали за межі СРСР. Він прибув до Риму та оселився у Ватикані, де його визнали Главою УГКЦ. Тоді ж Митрополит узяв участь у II Ватиканському соборі. 1965-го Йосип Сліпий перший серед служителів української Церкви увійшов до священної колегії кардиналів Католицької Церкви. 1975-го владика Йосип Сліпий був коронований титулом Патріярха.

Йосип Сліпий добивався визнання Патріярхату Української Греко-Католицької Церкви. Завдяки йому в Римі побудовано Собор св. Софії, придбано і відновлено парафіяльний храм Жировицької Матері Божої, засновано Український Католицький Університет св. Климента.

Помер Йосип Сліпий 7 вересня 1984-го у Римі. Згідно волі Патріярха, 1992-го року його тіло перевезли до України й поховали у Соборі св. Юра у Львові.

Інститут національної пам’яті

– до друку підготовив і подав – ред. Б. Тхір

[у фотогалереї презентуємо світлини із села Заздрість, де сьогодні знаходиться музейно-меморіальний комплекс «Рідна хата» Патріярха Йосифа Сліпого]

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK