АЛОЇЗ НАНКЕ. ЛІТУРГІЯ

АЛОЇЗ НАНКЕ. ЛІТУРГІЯ

Стараннями Перемисько-Варшавської Архиєпархії та у співпраці з Інститутом Церковної Музики Українського Католицького Університету у Львові, цими днями у Перемишлі вийшла з друку книга з композиціями до Літургії, скомпонованими на поч. 30-х років ХІХ ст. Алоїзем Нанке, першим диригентом катедрального хору, заснованого 1829 року в Перемишлі владикою Іваном Снігурським. Варто зауважити, що видання з літургійними композиціями А. Нанке з’являється уперше. У хорі, якого диригентом був А. Нанке, музичну освіту отримали Михайло Вербицький та Іван Лаврівський.

Видання підготував й вступом попередив проф. Юрій Ясіновський, довголітній викладач дяківських курсів Регентського інституту Перемисько-Варшавської Архиєпархії, авторкою передмови є Мирослава Новакович, львівська дослідниця галицької музики XIX – поч. XX ст. Реконструкцію партитур здійснили Петро Жеруха, Мирослава Новакович, Ярослав Вуйцик і Володимир Пасічник. У книзі, крім набраних нот 15 літургійних піснеспівів, опубліковано 21 світлин факсиміле творів А. Нанке, які здебільше зберігаються у львівських бібліотеках і тільки деякі у Перемишлі. Книга великого формату, у твердих палітурках, нараховує 122 сторінки.

Презентоване видання, вийшло як IV том видавничої серії «Памятки сакральної музики Перемиської єпархії», яку з 2012 року представляє Регентський інститут Перемисько-Варшавської Архиєпархії. Ошатно видана книга, своєю побудовою і оформленням нагадує видану в 2015 р. «Літургію для чоловічого хору» о. Михайла Вербицького. У планах редакційної колегії є видати подібну книгу з літургійними композиціями о. Івана Лавірвського – третього з перемиських композиторів, якого 200-ліття народження і 150-ліття смерті припадає на 2023 р. Отже тим способом отримаємо можливість зібрати літургійні твори композиторської школи, яку довоєнні дослідники назвали «перемишльською», й збагатити репертуар хорів.

Володимир Пилипович

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK