ПОВЕРНЕННЯ ДОДОМУ

ПОВЕРНЕННЯ ДОДОМУ

У цьому році минає тридцята річниця відновлення у Гломчі, одному з найдавніших сіл ще з часів Галицької Русі, місцевої греко-католицької парафії. Відновлення стало можливим після того, як держава офіційно визнала Греко-Католицьку Церкву після політичних змін у 1989 році, але також передусім завдяки наполегливим зусиллям парафіян, які мріяли повернутися до своєї Церкви.

31 липня 2021 року став цим днем, коли від довшого часу було заплановано відсвяткувати цю річницю, а також щорічний Празник св. Пророка Іллі, який припадає на 2 серпня. З цієї нагоди мешканці Гломчі, теперішні і колишні парафіяни, які роз’їхалися по цілому світі, виявили бажання, щоб до своєї святині повернувся один з її дорогоцінних скарбів — Чудотворна Ікона Богородиці з ХVІІ століття, іконографічного типу Елеуса. Ікона зберігається у Сяноцькому музеї і з огляду на певні умови її зберігання, вирішено було зробити вірну копію, щоб Богородиця в такий символічний спосіб могла повернутися до свого дому і своїх дітей.

У цей суботній день, так важливий для місцевої громади, святкові урочистості очолив Високопреосвящений Владика Євген Попович, Архиєпископ і Митрополит Перемисько-Варшавський. На початку Святої Літургії Ікону Богородиці процесійно, під голос дзвонів — її ровесників з XVII ст. — було внесено до храму і встановлено в одному з бічних престолів. Після привітання отцем Парохом Високопреосвященого Владики, всіх парафіян і гостей, розпочалася Божественна Літургія, яку співслужили з Митрополитом місцеві отці з ряшівсько-сяноцького і краківсько-горлицького деканатів, отці зі Словаччини і Канади. У проповіді Владика згадав історію і сьогодення парафії, постать її покровителя Пророка Іллі, а також постать Богородиці у чудотворній гломчанській Іконі. У своїй проповіді Владика між іншим сказав:

Знаменним в історії парафії є те, що за часів пароха о. Івана Лайкоша, парафія отримала другого покровителя, яким є святий Пророк Ілля. Звідти і наші святкування згодяться з літургійним днем відзначення цього великого пророка, яке наша Церква відзначає 02 серпня.

Коли глянемо на життя та подвиги Вашого Покровителя, то можемо сказати, що в Ньому є відображена Ваша доля і недоля. Гоніння, утиски, сумніви, та вкінці, вірність Богові й виконання покладеної на Ньому місії до кінця.

Пророк Ілля, перед відходом на небо, на яке був узятий за свідченням Святого Письма — І Книги Царів, залишив народові свого учня Єлисея, який мав продовжувати його місію.

Так якось чудово складається у Вас у Гломчі, що приходять та відходять парохи, міняється одне покоління, але все приходить хтось новий з Вашого роду, хто продовжує будування цієї Церкви на узгір’ї, яка є свідком Божої сили та Божої слави на гломчанській землі.

Сьогодні, в цей святковий та ювілейний день Вашої Церковної спільноти, бажаю висловити подяку також всім Вашим сусідам, гостям, самоуправній та державній владі, яка допомагає Вам належним чином втримати цей прекрасний храм та підтримати також Вашого пароха у всіх його добрих планах, які він разом з вами хоче вводити в життя.

Після Божественної Літургії освятимо ікону – копію чудотворної гломчанської ікони Матері Божої, якої оригінал зберігається в Сяноцькому етнографічному музеї. Віримо, що під покровом цієї чудотворної ікони Матері Божої та святого пророка Іллі, парафія у Гломчі надалі, мимо всіх історичних ускладнень та обмежень, зможе продовжувати своє посланництво – вести людей до Господа Бога, та бути сторожем тотожності нашого народу, який тут у Гломчі прославився своєю вірністю та жертовним прив’язанням до віри батьків.

Сьогодні вітаю всіх душпастирів цієї парафії, тих які тут трудилися і зараз трудяться – о. Миколу та о. Григорія. Вітаю всіх вірян гломчанської парафії, тих які тут мають свої коріння, та тих, які тут постійно проживають та на щодень трудяться й дбають про красу цього святого Божого храму. Нехай Господь всім Вам благословить, Пречиста Діва Марія огортає своїм покровом, а святий Ілля вчить справжнього віддання та вірності Господу Богу.

Після Літургії відбулося посвячення води і Ікони Богородиці, а також мирування. Святкування завершилися спільним обідом у місцевому Домі Культури.

о. Микола Костецький

Фото: Тома Косєк

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK