Отець Володимир БОЗЮК – в’язень Явожна

Отець Володимир БОЗЮК – в’язень Явожна

Володимир Бозюк народився в селі Жовтанці (Жовківського повіту) 21 травня 1913 р. в сім’ї Дагила і Теклі (з дому: Вихопень). Після закінчення школи в рідному селі продовжував навчання у філії Академічної гімназії у Львові, а потім у духовній семінірії в Перемишлі. Священничі свячення з рук Владики Йосафата Коциловського ЧСВВ прийняв 14 листопада 1937 р.

Душпастирську працю почав у Вовчому Горішньому (Жукотинський деканат), від 1939 р. став завідателем парафії в с. Райське (Лютовиський деканат). Від 17 лютого 1945 р. призначений деканом Лютовиського деканату.

Отець Володимир Бозюк був арештований 9 травня 1947 р. на збірному пункті у с. Волковия Ліського повіту й доставлений до тюрми у Сяноці. До табору в Явожні прибув 14 травня 1947 р. Звільнений 2 вересня 1947 р.

Від 1948 р. душпастирював у парафіях латинського обряду на території Вармінської дієцезії: Оструда, Бані Мазурські, Ярмолув. Був душпастирем греко-католицьких станиць: Асуни, Байори Малі, Решель, Круклянки, Венґожево, Мілкі.

Помер о. Володимир Бозюк у Мронґові 28 липня 1969 р.; похований в Банях Мазурських.

До друку подав – Богдан Тхір

за матеріалами:

«Духовенство Перемиської єпархії та

Апостольської адміністрації Лемківщини», Богдан Прах, Львів 1915.

[світлини: о. Володимир Бозюк; могила отця Бозюка на кладовищі в Банях Мазурських; костел святого Антонія Падуанськиого та греко-католицька церква святого Миколая в Банях Мазурських]

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK