ВОСКРЕСІННЯ ХРИСТОВЕ – ПРОПОВІДЬ АРХИЄПИСКОПА ЄВГЕНА ПОПОВИЧА МИТРОПОЛИТА ПЕРЕМИСЬКО-ВАРШАВСЬКОГО

ВОСКРЕСІННЯ ХРИСТОВЕ – ПРОПОВІДЬ АРХИЄПИСКОПА ЄВГЕНА ПОПОВИЧА МИТРОПОЛИТА ПЕРЕМИСЬКО-ВАРШАВСЬКОГО

Христос Воскрес – Воістину Воскрес!
Сьогодні в усіх наших храмах лунає радісна пісня: «Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим що в гробах життя дарував».
Цей заспів, який віддає глибину Пасхальних свят, буде на наших устах через сорок днів, аж до дня Вознесіння Ісуса Христа на небо.
Сьогодні, услід за жінками мироносицями, похиляємося над місцем, де покладено мертве тіло нашого Спасителя й, так як колись до них, так сьогодні до нас, промовляє ангел Господній словами: «Чого шукаєте живого між мертвими, його не має тут, він воскрес (…), йдіть та сповістіть це його учням…» (Мт. 28, 6).
Можемо собі уявити страх, збентеження та неспокій у серцях тих простих єрусалимських жінок. Відтак цей самий страх огорнув серця апостола Петра, апостола Томи й інших учнів Ісуса Христа, яким також важко було зразу прийняти цю правду, що Христос переміг смерть і став із гробу.
Ця правда дозрівала в серцях учнів через деякий час й, щойно після Зіслання Святого Духа, штовхнула апостолів, щоб іти на цілий світ, та всім народам сповіщати, що смерть переможена, а з нею наш гріх, що тим, хто знищив владу смерті, є Ісус Христос. Правда ця стається каменем наріжним Христової Церкви, бо як скаже апостол Павло: «Коли б Христос не воскрес із мертвих, то марною було б наша віра!» (1 Кор. 15, 14).
Ця правда також дійшла до нас і сталася основою буття Київської Церкви та нашого народу! Ми сьогодні, повторюючи слова апостола Павла, передаємо Вам те, що самі почули і чого досвідчили, що цього Ісуса, якого руками беззаконних видано на смерть, Господь підняв із мертвих, що смерть більше над ним не панує, що ми всі що в Христа охрестилися, в Христа зодягнулися, а тим одягом є наше життя в Ньому. Він же сказав до Марти – сестри Лазаря: «Я – воскресіння і життя. Хто в мене вірує, той навіть і вмерши – житиме» (Ів. 11, 25). Він є нашою Пасхою, тому катехизм Української Греко-Католицької Церкви, в якому є зібрані всі правди християнського благочестія Греко-Католицької Церкви названо «Христос наша Пасха».
Тому, за кожним разом, коли в цьому пасхальному часі будемо вітати себе словами Христос воскрес! та відповідати – Воістину воскрес!, хай утверджується в нас ця правда, що пасхальні свідоцтва записані в євангеліях є носіями істинної правди, яка сталася основою життя Церкви і яка хай станеться основою життя кожного з нас. Тоді біль, терпіння та смерть наших близьких, а колись також наша смерть, не будуть породжувати страждання, але будуть відкривати перед нами цю Божу дійсність, яка ще є перед нами закрита.
Пасхальні свята є святом життя, яке від Бога походить та, яке до Бога повертається. Цю правду дуже глибоко оспівує Літургія нашої Церкви й наш прекрасний обряд, в якому є відображена душа, молитва, страждання, надія і любов українського народу, якого щораз вели на Голгофту, а Він сильний вірою у Воскреслого Спасителя ставав з хреста та проти лукавих намірів та волі багатьох сучасних Пилатів, живе життям закоріненим у Пасхальному Христі.
Пасхальні свята є празником цілої нашої Церкви, яка є матірю для всіх своїх дітей розсіяних по цілому світі, для тих, що є їй бездоганно вірні та віддані, для тих, що шукають в її обіймах лише потіхи та розради у важких хвилинах життя, для тих, які десь у світі загубилися, для тих, які свою Церкву пам’ятають тільки з дитинства.
Всі ви, дорогі браття і сестри, сьогодні є наново кликані великодніми дзвонами до наших храмів, щоб у спільноті вірних увійти в Його вічно-сіяюче світло та досвідчити присутності воскреслого Ісуса Христа – який сьогодні – поранений але й прославлений – стає між нами, та говорить нам: «Мир вам! Не Бійтеся!». Я є з Вами від зарання світу й буду з вами до його кінця, про що сьогодні нам пригадує пролог Євангелії від святого Івана, в якому читаємо: «В началі було Слово, і Слово було в Бога, і Слово було Бог…. (Ів. 1, 1). І це відвічне «Слово сталося тілом і вселилося між нами і ми славу Його бачили, славу як Єдинородного від Отця, повне благодаті та істини» (Ів. 1, 14). І сьогодні ця відвічна благодать та істинна торжествує в Ісусі Христі, бо ніколи зло не переможе добра, ніколи лукавство не переможе правди, ніколи смерть не переможе життя.
Тому в цей наш Пасхальний ранок, Церква кличе всіх нас словами свого великого учителя святого Івана Золотоустого, щоб всі ми раділи цим величним і світлим святом – « Багаті й бідні веселіться разом! Витривалі й недбайливі вшануйте цей день! Звеселіться сьогодні ті, що постили, і ті, що не постили! Господня трапеза готова – розкошуйте всі! Пасха свята – нехай ніхто не виходить голодним! Усі відживляйтеся святом віри, всі споживайте з багатства Божої доброти!».
Сьогодні після Пасхальної Літургії в наших храмах або домах – там, де вірні молитовно єднаються з нами, ми розділимо між собою та спожиємо пасхальний хліб, який є символом життя та знаком присутності Воскреслого Ісуса Христа між нами.
Хай Воскреслий Христос благословить кожного з Вас окремо, хай благословить Ваші доми і родини, хай благословить нашу Церкву й народ, хай всіх нас наповнює світлом надії, яке засіяло з порожнього гробу.
А ця надія і життя у світлі воскреслого Спасителя так нам є потрібна, особливо в цьому нелегкому часі, коли змагаємося з пандемією, коли втрачаємо наших близьких, які передчасно вмирають через цю проказу, коли щоденно наші брати по крові віддають своє життя в захисті України, коли стільки зла і незавиненого терпіння ще є у світі.
Тому з вірою співаймо заспівом з пасхальної утрені: «Хай воскресне Бог і нехай розбіжаться вороги Його».
Попри всякого роду обмеження та негаразди, які щоденно мусимо переносити, всім Вам дорогі вірні, нашим владикам розсіяним по цілому світі, а особливу нашому патріарху Святославу, владикам нашої Митрополії: архиєпископу Йоанові, кир Володимирові – єпарху Вроцлавсько-Кошалінському та кир Аркадію – єпарху Ольштинсько-Ґданському, всім нашим священникам, монахам і монахиням, всім нашим дітям та молоді, всім хворим та страждаючим, бажаю радісних Пасхальних свят.
Хай моттом цьогорічної Пасхи будуть для всіх нас слова нашої української поетеси, яка очікує воскресіння мертвих на перемишльському кладовищі – – Уляни Кравченко: «Серця у гору! У гору пісня! Є з нами Той, що смертю смерть поправ!».
Христос Воскрес – Воістину Воскрес!!!

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK