Малював нитками – о. д-р Дмитро Блажейовський

Малював нитками – о. д-р Дмитро Блажейовський

23 квітня 2011 р. у Львові помер отець Дмитро Блажейовський. Священник, історик, вишивальник ікон. Прожив 101 років. В його мистецькому доробку понад 350 вишитих ікон, хоругв, картин на релігійні сюжет, портрети видатних українців.

Дмитро Блажейовський народився 21 серпня 1910 р. у с. Вислік Горішній на Лемківщині (у селі збудована церква св. Онуфрія – сьогодні у володінні римо-католицької парафії). У 1922-1930 роках навчався в українській гімназії в Перемишлі. У 1933 році як студент-електротехнік Празької Політехніки пішов на пішу прошу з Праги до Риму. Дорогою почув українську пісню, яку співали семінаристи з колегії святого Йосафата. Це його настільки вразило, що вирішив там вчитися. Прийшовши до Риму, вступив до Папської української семінарії святого Йосафата. За 12 років перебування у Римі вивчав філософію, теологію та історію, із відзнакою успішно захистив дві докторські дисертації – з богослов’я в Папському Урбаніянському університеті, з церковної історії в Папському Грегоріянському університеті.

З 1946 до 1973 року отець Блажейовський душпастирював у різних греко-католицьких парафіях у США, організувавши 3 парафії, одну місійну станицю та спорудивши кілька храмів. 1973 року повернувся до Риму, де зайнявся науковою діяльністю, зокрема, у царині історії України, української Церкви та педагогіки. Лише у 63 роки отець Дмитро Блажейовський почав вишивати ікони, відроджуючи давні традиції української релігійної вишивки.

6 травня 1999 року отець Блажейовський заснував у Львові власний музей вишиваних ікон та образів, єдиний в Україні та світі, який він утримував своїм коштом. 2010 року він був нагороджений Папською медаллю «Христос – наш мир» і державною нагородою України – Орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. 2009 року Львівський музей вишиваних ікон та образів отця доктора Дмитра Блажейовського і Товариство «Україна – Світ» висунули його кандидатуру на здобуття Національної премії України імені Тараса. Шевченка. 21 серпня 2010 р. громадськість відзначила 100-річчя отця Дмитра Блажейовського у Національному театрі ім. М. Заньковецької у Львові. Помер 23 квітня 2011 р. Згідно з заповітом, його поховали на Янівському цвинтарі у Львові.

Текст і фото: Богдан Тхір – Редакція „Благовіста”

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK