РОЗПОРЯДЖЕННЯУ ВЛАДИК УГКЦ У ЗВ’ЯЗКУ З ЗАГОСТРЕННЯМ СТАНУ ЕПІДЕМІЧНОЇ ЗАГРОЗИ НА ТЕРИТОРІЇ ПОЛЬЩІ

РОЗПОРЯДЖЕННЯУ ВЛАДИК УГКЦ У ЗВ’ЯЗКУ З ЗАГОСТРЕННЯМ СТАНУ ЕПІДЕМІЧНОЇ ЗАГРОЗИ НА ТЕРИТОРІЇ ПОЛЬЩІ

РОЗПОРЯДЖЕННЯ
МИТРОПОЛИТА ПЕРЕМИСЬКО-ВАРШАВСЬКОГО
ТА ЄПИСКОПА ВРОЦЛАВСЬКО-ҐДАНСЬКОГО
У ЗВ’ЯЗКУ З ЗАГОСТРЕННЯМ СТАНУ ЕПІДЕМІЧНОЇ ЗАГРОЗИ
НА ТЕРИТОРІЇ ПОЛЬЩІ

Слава Ісусу Христу!
Дорогі у Христі Брати і Сестри!

У зв’язку з радикальним збільшенням кількості нових захворювань на КОВІД-19 та загостренням стану епідемічної загрози на території Польщі, маючи на увазі, введені державною владою нові санітарні обмеження, встановлюємо принципи та норми, яким зобов’язані підпорядковуватись священники та вірні нашої Церкви у Польщі:

  1. В часі богослужінь в наших церквах необхідно зберігати встановлені санітарні норми, що стосуються максимальної кількості осіб, які можуть бути присутні в  храмі в часі богослужінь: 1 особа на 4 м2 у «жовтій» та 1 особа на 7 м2 у  «червоній» зонах.
  2. До часу відкликання, вірним обох наших єпархій у Польщі уділяємо диспензи від  обов’язку фізичної участі у недільній Службі Божій і заохочуємо, щоб з цієї диспензи скористали, передовсім, особи старші віком, вагітні жінки і матері малих дітей, особи інфіковані різного роду перестудою або вірусом, та особи, які  бояться зараження.
  3. Заохочуємо одночасно також, щоб з уділеної диспензи користати, передовсім, у  «червоних» зонах та в парафіях, де невеликий за розміром храм не дозволяє на  участь у Службі Божій значній кількості вірних.
  4. У більших парафіях, якщо, на думку пароха, буде це потрібне і можливе, заохочуємо служити у неділі додаткові Служби Божі, щоб дати нагоду більшій кількості вірних взяти участь у недільній Божественній Літургії.
  5. Осіб, які будуть користати з диспензи, дуже заохочуємо, щоб виконували обов’язок участі у недільній Святій Літургії, беручи молитовну участь у Службі Божій, яка транслюється кожної неділі у прямому ефірі на телевізійному каналі TVP Historia о год. 8.00 рано. Молитись можна також, користаючи з прямих інтернетових передач, які транслюються з наших соборів та з деяких парафіяльних храмів.
  6. Пригадуємо нашим вірним, щоб, під час присутності на Службі Божій в наших храмах, обов’язково дотримувалися безпечної відстані між особами та закривати уста і ніс охоронними масочками. Маску зобов’язаний вживати також священник під час уділення вірним Святого Причастя.
  7. У всіх наших храмах необхідно подбати, щоб у притворі була доступна відповідна дезінфекційна рідина, якою особи, які входять до храму, могли б продезінфікувати руки. Перед Службою Божою кожен священник також зобов’язаний продезінфікувати руки.
  8. У всіх сповідальницях мають бути заложені щільні охоронні пластикові плівки, які відокремлюють каянника від священника. Після сповіді кожної особи плівку необхідно старанно продезінфікувати.
  9. Пригадуємо також, щоб дотримуватись, раніше встановлених у нашій Церкві в  Польщі, санітарних норм, які стосуються заборони цілування Книги Євангелія, ікон, викладених на тетраподі, та рук священника, коли просимо у нього окремого благословення. На час тривання санітарної небезпеки необхідно закрити в храмах посудини зі свяченою водою, яку вірні споживають, та, якою хрестяться при вході до храму.
  10. У випадку захворювання священника-душпастиря, або в ситуації накладення санітарними службами карантину на душпастиря чи на храм, необхідно негайно повідомити про це свого Ординарія та Протопресвітера, який, на час відсутності пароха, буде координувати справи, пов’язані з біжучим душпастирським порядком в парафії.
  11. Особливу душпастирську та братерську увагу в парафіях потрібно звернути на  осіб старших і самотніх, які можуть бути безпорадними у ситуації, пов’язаній з пандемією та санітарними обмеженнями. Необхідно також пам’ятати про осіб, які  перебувають на карантині, довідуючись, чи не потребують вони нашої підтримки та допомоги.

Заохочуємо духовенство, монашество та мирян обох наших єпархій у Польщі, щоб, як  у  спільній, так і у приватній молитві, випрошувати у Бога якнайшвидшого увільнення людства від епідемічної загрози. В молитвах пам’ятаймо також про осіб старших, які  належать до групи найбільшого ризика. Молитвою підтримуймо водночас весь медичний персонал, який знаходиться на першій лінії боротьби зі смертельним коронавірусом.
На час санітарної загрози уділяємо всім нашого особливого архиєрейського благословення

+ Благословення Господнє на Вас!

+ Архиєпископ Євген Попович
Митрополит Перемисько-Варшавський

+ Володимир Р. Ющак, ЧСВВ
Владика Вроцлавсько-Ґданський

Перемишль – Вроцлав, дня 16 жовтня 2020 р.
Число: 2020/358

Доручаємо всім священникам Перемисько-Варшавської Митрополії прочитати це  Розпорядження у всіх наших церквах, в неділю, 18 жовтня 2020 р., в часі душпастирських оголошень та примістити його на парафіяльних сайтах.

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK