РОЗПОРЯДЖЕННЯ МИТРОПОЛИТА ПЕРЕМИСЬКО-ВАРШАВСЬКОГО ТА ЄПИСКОПА ВРОЦЛАВСЬКО-ҐДАНСЬКОГО ЩОДО СПОСОБУ УДІЛЮВАННЯ СВЯТОГО ПРИЧАСТЯ ВІРНИМ В ЧАСІ ПАНДЕМІЇ COVID-19

РОЗПОРЯДЖЕННЯ  МИТРОПОЛИТА ПЕРЕМИСЬКО-ВАРШАВСЬКОГО  ТА ЄПИСКОПА ВРОЦЛАВСЬКО-ҐДАНСЬКОГО  ЩОДО СПОСОБУ УДІЛЮВАННЯ СВЯТОГО ПРИЧАСТЯ ВІРНИМ  В ЧАСІ ПАНДЕМІЇ COVID-19

Всечеснішим Отцям
Перемисько-Варшавської Митрополії

Слава Ісусу Христу!
Всечесніші та дорогі Отці,

Вже пів року змагаємось, як Церква та суспільство, з проблемами, які приносить всесвітня пандемія COVID-19. Дані про зростаючу кількість нових захворювань протягом останніх днів не надихають нас оптимізмом. З другого боку ми набрали вже певного досвіду та навчились жити в обставинах постійного епідемічного загроження.

На площині нашого церковного життя маємо скоріше прийняті стосовні розпорядження, які, без сумніву, допомагають змінімалізувати в наших церквах епідемічне загроження для вірних та для нас, священиків. Ми також постійно вчимось і набираємо досвіду. Це дозволяє нам, в разі потреби, міняти дотеперішні практики, коли бачимо, що на певних площинах можна прийняти кращі розв’язання. Сьогодні, в цьому контексті, хочемо звернути Вашу увагу на спосіб уділювання Святого Причастя вірним.

В нашому розпорядженні з 18.05.2020 р. ми наказали, щоб священики, причащаючи вірних, дезинфекували, у стосовній рідині, ложечку після кожного уділення Святого Причастя. Така практика є живою в багатьох наших парафіях. Однак, сьогодні, експерти вказують, що для повної дезинфекції ложочка повинна залишитись у згаданій вище рідині довший час, чого годі дотриматись, головно коли до Пресвятої Євхаристії приступає більша кількість вірних. Проблема виникає також з дрібними частинками Євхаристійного Хліба, які, після дезинфекції ложечки, залишаються у рідині.

В частині наших храмів Пресвята Євхаристія подається також за допомогою одноразових, найчастіше дерев’яних ложечок. Досвід однак показує, що також у цьому способі виникає проблема з дрібними частинками Євхаристійного Хліба, які, після уділення Причастя, залишаються на ложечці.

Тому видається, що найбільш оптимальним і безпечним для вірних та священиків способом уділювання Святого Причастя вірним є використання для цього одноразових дерев’яних ложечок. Кожний вірний повинен однак після Причастя облизати свою ложечку, щоб не залишались на ній частинки Пресвятої Євхаристії. Зужиті дерев’яні ложечки належить опісля спалити а попіл закопати у вибраному для цього гідному місці.

Тому, керуючись здобутим досвідом, маючи на увазі пошанування Пресвятої Євхаристії та безпеку осіб, які приступають до Причастя, а також безпеку наших священиків, доручаємо використовувати, у всіх церквах Перемисько-Варшавської Митрополії УГКЦ, до уділювання Пресвятої Євхаристії, одноразові, дерев’яні ложечки, які опісля належить спалити у гідному до цього місці. Вірних належить повчити, щоб винятково, в часі тривання пандемії COVID-19, прийнявши Святе Причастя, облизали ложечку якою було подане їм Святе Причастя.

Крім цього пригадуємо, щоб, для максимального збереження епідемічної безпеки, кожний священик, перед початком служіння Божественної Літургії, старанно дезинфекував свої руки. Рекомендуємо також, щоб в часі уділювання вірним Святого Причастя, священик, та найближча прислуга, мали заслонені уста і ніс, захоронною масочкою.

Пригадуємо також, що коли Божественну Літургію служить більше як один священик, тоді той, який її очолює, причащається безпосередньо з чаші, а інші, через занурення у Пресвятій Крові частиці, яка повинна мати подовгасту форму. Якщо були б сумніви щодо санітарної безпеки то в часі служіння Божественної Літургії можна користати з двох чаш. Тоді з одної буде причащатись священик, який очолює Божественну Літургію, а всі інші будуть користати, через занурення частиці, з другої чаші. Після закінчення Божественної Літургії головний служитель сам споживе чашу з якої він причащався.

Розпорядження входить у життя з днем 9 серпня 2020 р. і залишається актуальним до відкликання, на час тривання пандемії COVID-19.

Благословення Господнє на Вас!

+ Архієпископ Євген Попович
Митрополит Перемисько-Варшавський

+ Володимир Р. Ющак
Владика Вроцлавсько-Ґданський

Перемишль – Вроцлав, дня 31 липня 2020 р.
Число: 2020/240

Розпорядження обов’язує всіх священиків Перемисько-Варшавської Архиєпархії та Вроцлавсько-Ґданської Єпархії. В часі оголошень, у неділю 2.08.2020 р., або, найпізніше, у неділю 9.08.2020 р., належить прочитати вірним фрагмент Розпорядження зазначений товстим друком.

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK