Папа призначив нового адміністратора Мукачівської єпархії ГКЦ

Папа призначив нового адміністратора Мукачівської єпархії ГКЦ

Пресслужба Ватикану повідомила 20 липня про те, що Папа Франциск призначив владику Ніла Лущака, ЧБМ, єпископа-помічника Мукачівської греко-католицької єпархії, Апостольським Адміністратором вакантного осідку Мукачівської греко-католицької єпархії ad nutum Sanctae Sedis (до відкликання Апостольською Столицею).
Нагадаємо, що єпархіальний осідок став вакантним у вівторок, 14 липня 2020 року, у зв’язку з передчасною смертю єпарха владики Мілана Шашіка.
Про призначення повідомлено під час похоронних богослужінь в ужгородському катедральному соборі.
Ніл Лущак, дотеперішній єпископ-помічник Мукачівської Греко-Католицької єпархії.
Народився 22 травня 1973 року у місті Ужгород та навчався в міській середній школі № 6. Відбув військову службу в 1991–1993. У 1993 році вступив в Ужгородську духовну семінарію. Закінчивши теологічні студії, рукоположений у священики 2 липня 1996 року та направлений, як сотрудник, до ужгородського Хрестовоздвиженського кафедрального собору. Відтак назначений як адміністратор, а згодом — як парох смт. Перечин: душпастирював протягом семи років на парафіях Мукачівської єпархії у Перечині та в Перечинському районі. Навчався в Папському Урбаніянському університеті, здобуваючи ліценціат з філософії. У 2009 році вступив у тернопільський новіціят Чину Братів Менших (францисканців), прийнявши чернече ім’я Ніл. У 2010 році склав тимчасові обіти. Того ж року розпочав викладати філософію в Ужгородській греко-католицькій богословській академії ім. Блаженного Теодора Ромжі. 19 листопада 2012 року Папа Бенедикт XVI призначив преподобного о. Ніла Юрія Лущака, ЧБМ, єпископом-помічником Мукачівської греко-католицької єпархії, надаючи йому титулярний осідок Фленуклети.12 січня 2013 року в ужгородському греко-католицькому Хрестовоздвиженському катедральному соборі, відбулася єпископська хіротонія владики Ніла Лущака.
За матеріалами VaticanNews

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK